Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokutu, nebo život!

Uvažuješ-li o sebevraždě, udělej to aspoň stylově. Nazuj kolečkové brusle a řiď se českými zákony. Jistota, že to vyjde, je téměř stoprocentní.  

 

Včerejší trénink mě přesvědčil o tom, že ač nejsem žádná kočka, minimálně počtem životů bych ty chlupaté krásky strčila do kapsy všechny. Vyrazila jsem na brusle k přehradě.

Je to nejblíž.

Tolik k vysvětlení, proč zrovna k přehradě, když každý ví, že je to tam nejhorší. Navíc, jak by řekl náš děda, je to adrenalin.

 

Svištěla jsem podél břehu, asfalt mi rozkošnicky šuměl pod nohama, vlasy mi cuchal vítr a ušní bubínky drásala pořádná rocková divočina. Do nervů mi sem tam hrábla nějaká ta překážka. Tu děcko, popelící se s kyblíčkem uprostřed pruhu pro všechno, co jede a jeho bezstarostná maminka, hulící opodál. „Žádnou paniku maminko, v klidu si dokuřte, já to děcko přeskočím. Jen se nesmí pohnout.“ O kousek dál nastražen nový retardér pokrokového designu, vyžadující zcela odlišný styl překonávání. Body za originalitu bere i paní, kterou s jejím uštěkaným smetákem pojí dva metry dlouhá šňůra. Korpulentní dáma se zvednutým nosem a slinou v koutku lačně míří ke stánku s klobásami, zatímco smeták, taktéž lačně, míří opačným směrem za hárající kolegyní. Poslední pohled na šňůru, napnutou přes cestu a bolestné zjištění, že takhle vysoko nevyskočím. Křoví vedle cesty je naštěstí průjezdné.

 

Druhou půlku kolečka tvoří jakási magická zóna, v níž se počet aut zvyšuje přímo úměrně rostoucímu počtu značek „zákaz vjezdu“. Dá se tam potkat všechno od klasického osobáku, přes Velorex a dvoupatrový autobus s německými turisty, až po kamiony s kládami, které se do zatáček ne a ne ohnout. Chybí už jen alegorický vůz z Tour de France.

 

Včera jsem si to tam rázovala přímo proti městskému strážníkovi. Rozvrzaný bicykl pod zadkem mu značně ubíral na autoritě, ale budiž. Zamával mi. Ladně jsem se přenesla přes zaschlý kravinec, mávání mu oplatila a navrch přihodila americký úsměv. Jenže z jeho strany to nebylo přátelské mávání, nýbrž pokyn k zastavení s důrazným hlasovým doprovodem, který jsem ale přes sluchátka neslyšela. Byla jsem tedy dohnána a zastavena jeho vlastním, zavalitým tělem. „Sakra“, bliklo mi hlavou, „moje první silniční kontrola v životě a já mám u sebe jenom klíče od auta a kapesník.“ Blbá úvaha. Veřejný činitel mě nelegitimoval. „Slečnóó, víte, že ste chodec? To, že máte navíc kolečka z vás žádnej dopravní prostředek nedělá!“

O tom, po které straně silnice mají bruslaři oficiálně jezdit, jsme se doma bavili zrovinka nedávno.

„To mám jako fakt jezdit vlevo?? Zkusil jste si to někdy? Vždyť je to o hubu!“, vylítlo ze mě činitel nečinitel. „Jesli budete hubatá, slečnó, dostanete blokovou pokutu dva tisíce korun.“ Má neveselá finanční situace mě donutila zmlknout. Následující přednáška obsahovala rámcově asi toto:

 

1) Bruslař jezdí po chodníku. V případě jeho absence pak po levém okraji silnice, aby včas viděl protijedoucí auto.

2) Jede pomalu a když zmerčí někoho v protisměru, jede ještě pomaleji.

3) V nejlepším případě nejede vůbec. Brusle jsou ďábelský stroj.

4) Já tentokrát pokutu nedostanu, protože prý jezdím moc hezky a dobře se na to dívá.

5) Mám být opatrná. Kdyby mě někdo přejel, byla by to škoda.

 

Tak se nám pan policajt hezky vybarvil, popřál mi hodně štěstí a zmizel. A já, poprděná z toho, že mě kontroluje někde z křoví, následovala jeho pokyny. Řekla bych, že čím stupidnější nápad mi někdo naservíruje, tím názorněji ho dokážu uvést do praxe. S elánem jsem se vrhla k levé krajnici.

 

Klaksony protijedoucích aut se mohly uřvat, světla ublikat a řidiči zbláznit. Shlédla jsem opravdu širokou škálu vztyčených prostředníčků, srdečně si potykala se zrcátkem omláceného Forda a po hlavě hopla do příkopu před Octávkou, jejíž řidič si zřejmě odmítá pošlapat brzdový pedál. Asi jsem svoji jízdu nepřizpůsobila dopravní situaci dostatečně, napadlo mě. Bylo třeba přitvrdit. Na dlouhé rovině jsem přestala bruslit, srazila nohy k sobě a mým jediným pohybem byla setrvačnost a divoká gestikulace rukou, abych dala protijedoucímu řidiči jasně najevo, že tahle strana je moje. A on zastavil a čekal, až mávající magor uhne. Uhnula jsem, byl větší.

 

I cyklisti si svůj pangejt úzkostlivě hájili a nemínili uhnout ani o píď. Ke škále prostředníčků přibylo pár nadávek. V nejslušnějším případě jsem kráva, co si plete strany. V zatáčce jsem o vlásek unikla čelní srážce s odpruženou vidlí stříbrného Olpranu a napruženým ksichtem jeho řidičky. Jistý knockout byl odvrácen úskokem do silnice. Pochopení nepřišlo ani ze strany ostatních bruslařů, kteří se se strážníkem očividně ještě nepotkali.

Nakonec to vypadalo tak, že jsem jezdila vlevo a před vším, co se hýbalo opačným směrem, uhýbala doprava. Větší zmatky by nezpůsobilo ani zaběhnuté podsvinče na „Dé jedničce“. Jak by asi policajti hájili tuhle pitomou vyhlášku před rozlíceným davem těch „odnaproti“?

 

Příště dám rozhodně přednost té pokutě. A klidně ji zaplatím opakovaně, protože vlastního krku si cením víc, než na dva litry.

 

Autor: Šárka Razýmová | pátek 13.8.2010 17:29 | karma článku: 28,18 | přečteno: 2574x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.