Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Óda na jaro..

..aneb velké přiznání..



Prozradím vám tajemství. No a hned u první věty začínám pochybovat, jestli je to tajemství a jestli ho mám ještě vůbec komu prozrazovat. Miluju sníh!.. a je to venku. To je panečku překvapení, co? Sněhem jsem doslova posedlá a zima je pro mě nejkrásnější období roku. Moje vize, za kterou by mě víc lidí spíš zabilo, než pochválilo, je taková, že kdybych mohla, zařídím, aby chumelilo deset měsíců v roce. Zbývající dva měsíce bych spravedlivě rozdělila mezi jaro a podzim. Co se týče léta, to bych zrušila úplně, neboť mě nehorázně vyčerpává a kolikrát mám pocit, že se nedožiju dalšího dne. Zato když ze stromu spadne poslední list a přijde první sníh, jsem jako ty naše fialky doma v květináčích, když je někdo po půl roce zalije. Taky hned vyrostu, rozkvetu, vinou mrazu trochu zmodrám..

Ani největší designér světa by nevymyslel takovou vychytávku, jakou je sněhová vločka. A na lidi ta krása padá přímo z nebe (a zadarmo!!) a oni ji ze sebe štítivě ometají, jako by na ně káknul holub. Fascinuje mě, kolik druhů a velikostí sněhových vloček se během jediné vánice vtěsná na můj poměrně krátký rukáv. Ne nadarmo mi známí přezdívají „Sněžné prase“. V prašanu se brodím klidně po čtyřech a kdyby mi vinou horších a horších zim nehrozilo zlámání vazu, skáču do něj šipky z balkónu. Jsem schopná hodiny koukat z okna a sledovat, jak sype a kam se která vločka usadí..a pokud se mi její volba nelíbí, klidně půjdu a přemístím ji tam, kde jí to sluší víc. Užívám si házení sněhu v kraťasech a péřovce a když jdu v chumelenici po městě, bavím se tím, jak lidi nadávají a kření se. Jen, co si otřou jedno oko, vločka jako pětikoruna jim zaplácne to druhé. Taky mi to leze na nervy, ale když se zamyslíte, že vypadáme všichni stejně, tedy jako naštvaní páni tvorstva, kteří nad přírodou nikdy nevyhrají, je to k smíchu.

V takovém počasí je i ten trénink zábavnější. Přes sněhovou clonu není vidět pomalu na metr a je docela vzrůšo se v tom rozjet na můstek a nevědět, co mě čeká za ním. Zima je prostě fajn. Ale občas už je dlouhá a i ten největší sněžný úchyl si najednou uvědomí, že by mu trocha toho „déčka“ ze slunka bodla. Zhruba v půlce března šla veškerá moje závodnická morálka do kytek. Ráno přijet na kopec, mechanicky hodit lyže na sníh, vázání dvakrát cvakne a jde se do práce. Věřte tomu, že to „cvak cvak“, o kterém jinak celé léto sním, mě teď už dost vytáčí. Na svoji obhajobu musím říct, že zdaleka nejsem sama. Měli byste vidět ty otrávené obličeje našich slavných jabloneckých juniorů! Dokonce to došlo tak daleko, že jsem v touze po změně vyrazila na běžky. To pro mě ale byl tak traumatizující zážitek, že jsem se pokorně vrátila k boulovkám a vymáčkla ze sebe ještě pár sil k posledním dvěma víkendovým závodům Českého poháru. Alespoň se ta sláva konala hned za humny (Tanvaldský Špičák) a nemusela jsem daleko jezdit. Trať byla perfektní, to všechna čest. Sobotní večerní posezení k zakončení sezóny bylo taky fajn a nedělní pohled na některé zúčastněné ještě lepší. Ale už se prostě nikomu nechtělo. Během tréninku i závodů se střídalo mrholení, lijáky, sněžení a mlha a každé odpíchnutí se na startu bylo znechucenější, než to předtím. Koleno, které celou sezónu sekalo dobrotu, si najednou postavilo hlavu a v noci jsem na záchod hopkala po jedné. Holt už toho mám plné zuby, tečka! Ale je šmitec a před námi je sladký, odpočinkový duben.

Užívám si jaro a dneska jsem si domů na lýtkách přivezla první centimetry bahna. Projíždění na kole co nejhlubších a nejšpinavějších louží je taková moje další úchylka, ale o té až někdy jindy. Stále zůstávám sněhovým fanatikem a skoro se až stydím, když si vzpomenu, jak jsem tuhle dřepěla venku před sněženkou a mohutně ji povzbuzovala k dravějšímu růstu. Počítám, že tohle nadšení mi vydrží tak do května. Pak už zase budu natěšená na tu bílou břečku. Užijte si jaro, za pár měsíců nám, bohudík, zase nasněží..


Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 2.4.2009 9:34 | karma článku: 19,34 | přečteno: 1840x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:06

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.