Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Limonádový Jouda

„Tak by se mohla jmenovat zbrusu nová kovbojka se mnou v hlavní roli,“ prolétlo mi hlavou, když jsem se uprostřed lesa snažila oběma rukama vyprostit nohu, vcucnutou do obrovského kobylince. Proč letos sakra nemrzne?

 

Dámu, dramaticky zaseknutou podpatkem v kolejích zrovna ve chvíli, kdy se k ní řítí tramvaj, jsem tedy nahradila já a moje maratonka, zaklesnutá v lejnu. Místo tramvaje se ke mně sunul zavalitý valach s ještě zavalitější jezdkyní na propadlých zádech. V poslední vteřině jsem stačila botu zout a v ponožce se zabořit do sněhu, aby mohl ten kolos nerušeně proplout.

Ono vlastně jakékoliv spojení mě a hospodářské zvířeny má obvykle podobný účinek jako SEMTEX.

Dětství jsem strávila u strejdy na statku. Pamatuju si na prase jako barák, které z chlívku couvalo na dvůr, aby se otočilo. Pamatuju si to drama, když Pepu porcovali na jitrnice i mé prohlášení o vegetariánství, které ale nikdy nevešlo v platnost, neboť se mi jeho zastánce nepovedlo přesvědčit, že čerstvé, voňavé škvarky jsou zelenina. Ale na důvod, proč mě strejdova kobyla kousla do palce tak, že mi zčernal, si prostě nevzpomínám. V životě mě takhle zákeřně kousla jen ona a moje mamka. To když se v regálech začala objevovat opravdická Nutella a maminka mi ukousla kus chleba i s prstem.

Na cyklistickém výletě napříč Alpami mi jedna příslušnice rakouského skotu sežrala bidón i s ionťákem. Vyloženě kráva. O pár let později a opět v rakouských Alpách jsem na soustředění na vlastní kůži vyzkoušela sílu elektrického ohradníku. Odpolední běhání jsme si totiž pravidelně zpestřovali utvářením uzavřených okruhů a zkoumáním účinků elektřiny na lidský organismus. Nebylo to příjemné, ale minimálně naši fyzikáři a kadeřnice z nás museli mít radost.

Tu největší kovbojku jsem ale zažila kdysi na Slovensku, kam jsme s rodinkou vyrazili za cyklistikou. Terén tam byl spíš na base jumping, a tak jsme prochodili Tatry křížem krážem s kolem na rameni. Touha po svezení (NA ČEMKOLIV!) byla s blížícím se odjezdem patrná na každém z nás. Když jsme poslední den míjeli s uštvaným výrazem a bicyklem na zádech koňskou farmu, byli rodiče přešťastní, že můžou caparty poslat na vyjížďku. Vmáčkli nám do dlaně pár peněz a zmizeli.

 

Ze stáje vylezla zpruzená mylady, hodila po nás helmy, vyšvihla se na koně a houkla: „Tak na co čekáte? Nasedat!“ Kdyby se mě zeptala, kolikrát jsem sama řídila koně, neměla bych jí co říct. Narazila jsem si na hlavu kyblík a bezradně se rozhlížela po žebříku. Báječná a zkušenější ségra mě tomu zvířeti na hřbet dostrkala. V tom na mě mylady mrkla a z kabátku vytáhla bičík. „Ten tvůj se hodně plaší, tak ho vem kdyžtak timhle,“ a bičík mi vzduchem poslala. Při jeho chytání opsalo mé tělo ve vzduchu plynulý oblouk a já v mžiku ležela zpátky ve slámě, jednu nohu stále uvězněnou ve třmenu vysoko nad hlavou. Než jsem zkroucenou nohu vyprostila a vyhrabala se zpátky na neposedný hřbet, mizela mylady s kyselým ksichtem za prvním křovím a ségra ji dychtivě následovala. I vydala jsem se vstříc dobrodružství.

Šlo to dobře, kůň byl jako beránek a na bičík za pasem jsem zapomněla. Pokojnou chůzi po lesní cestě narušil věcný dotaz naší průvodkyně: „Cválat můžem?“ Sestřička na mě prosebně zamrkala a kdybyste viděli tu touhu po cvalu v jejím oku, šli byste i do parašutismu bez padáku. Zvesela jsem zvolala: „Jasně, jdem na to!“ a helmu utáhla tak, že mi řemínek vytvořil několikanásobnou bradu. Od zvířat přede mnou se zaprášilo a byla pryč. To moje šlo pořád jak lemra. Zlehka jsem ho kopla do slabin a nervózně mlaskla. „No tak, Šemíku, nezlob a utíkej,“ přemlouvala jsem toho bídáka a kopla ze všech sil. Šemík zastavil, počkal, až povolím uzdu a vyrazil. V tom, že jsem neudělala okamžitě salto vzad, mi zabránila jen třísla, strachy stažená do křeče.

Když měl kůň za sebou svoji první čtvrtku a já první půlminutu opravdu bolestivé masáže všeho, co je mezi pupíkem a místem, kde se tělo rozdvojuje, povedlo se mi konečně chytnout vlající uzdu. Vítězoslavně jsem jí škubla a těšila se, až zastavíme. Ten zmetek zaržál a pádil dál. Zapnul turbo. Brzy jsme dohnali a následně přesprintovali ségru i mylady vpředu. To už jsem s koňským hřbetem svírala pravý úhel a divoce si šátrala v kalhotách, hledajíc ztracený bičík. V momentě, kdy jsem se rozhodla, že seskočím do blížícího se křoví, závoďákovi došly síly a zastavil. Zatlačila jsem oči zpátky do důlků a usmála se na ségru. Zářila štěstím.

 

Návrat dolů po sjezdovce všechno završil. S vraníkem jsme to zase jistili zezadu, když se sklon nápadně přiblížil Kitzbühelu. Když už jsem byla téměř vzhůru nohama, došlo mi, že stále křečovitě svírám uzdu, takže mě to táhne koňovi přes hlavu. „Zakloň se,“ potvrdila mi mou domněnku mylady. Jenže uklidnění nepřišlo ani poté, co jsem na koni ležela na zádech a modlila se, aby zase nezačal cválat. A pak prudce sklonil hlavu ke kytce, kterou se právě rozhodnul sežrat. I v lehu na zádech jsem měla uzdu pevně v rukách, takže to se mnou škublo a já tomu zvířeti sjela po zadku za krk a plynule přes čumák až na zem. Zasedla jsem mu tu kytku a v koňských očích se zlověstně zablýsklo. Zbytek výletu jsem došla pěšky s koněm na vodítku a s odstupem času si uvědomila, že to byla nejlepší vyjížďka, jakou jsem kdy zažila.

 

Od té doby jízdu na koni miluju, a to i přes to, že u těchto tvorů naprosto postrádám autoritu a jsem extrémně alergická na jejich srst. Zřejmě se u mě projevuje nějaká forma napoleonského komplexu a pohled tam shora na prostý lid pode mnou mě naprosto fascinuje.

 

Tenhle fejeton věnuju ségře za oceán. Niky, za tu dnešní bednu budeš mít toho tiramisu celej vagón!

 

Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 19.1.2012 13:29 | karma článku: 29,16 | přečteno: 2457x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.