Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I mistr tesař...

„No jo, jenže tobě jdou všechny sporty,“ povzdechla si kdysi na přijímačkách kamarádka poté, co se po adrenalinovém pokusu o kotoul vzad poníženě odplazila z gymnastického koberce se zablokovanou krční páteří a přidušeným smíchem porotců v zádech. Já sice s úsměvem a nataženými špičkami protočila všechny povinné prvky sestavy dvakrát dokola a ještě rozradostněně přidala sedm dobrovolných, ale jinak jsem živý důkaz toho, že nálepka vrcholového sportovce nemusí vždycky ukazovat na přirozený pohybový talent svého nositele.

Pevné základy mojí averze k fotbalu byly položeny tupými kadeřnickými nůžkami zhruba před dvaceti lety, kdy jsem ze dveří vyběhla s účesem zvaným „deka“. Maminčinýmu chlácholení, že je tenhle sestřih prudce šik a nadčasový, jsem věřila jenom do chvíle, kdy jsem zjistila, že ho na celém světě nosí už jenom Jarda Jágr. A fotbalisti. Se sílící okudlanou kšticí sílil i můj odpor k té slavné okopávačce, při které se hráči chovají jako hysterické ženské a hráčky jako neurvalí zedníci. Když jsme občas na tréninku hráli fotbal v rámci rozcvičky, nikdo nevěděl, kam se mnou. V bráně mě sotva našli a než jsem doběhla od jedné tyče k druhé, dvakrát jsem se ztratila. Zabránit gólu nedokázalo ani mé bojovné hekání, ani oddané placáky na palubovku, následované hledáním vyraženého dechu. Fiaskem skončil i můj přesun k obraně. I přes to, že jsem vždycky včas zaujala stabilní pózu, okoukanou ze sumó a byla připravena čelit útoku přesně mířeným kopem do holeně, míč se přese mě pokaždé s lehkostí překulil jako přes psí lejno a soupeř za ním pouze nadskočil a kopačkou mi prohrábnul pěšinku.

A pak přišel záblesk naděje a víra, že ve mně dřímají útočnické vlohy. Mrzačit malou holku si nikdo netroufal, a tak jsem ze svého vzrůstu, subtilní postavy a přítomnosti dvou chromozomů X začala těžit. S krvelačným výrazem, pěnou u huby a odhodlaně vypnutým hrudníkem jsem se vrhala proti soupeřům a ti mi uznale ustupovali z cesty. Dlouho jsem podléhala dojmu, že se mě bojí. Matoucí zjištění, že stejný postoj zaujímají na hřišti úplně všichni včetně těch, co hrají se mnou, dalo mému egu pěstí. Mezi bránami se totiž nevznáší strach ze mě, ale o mě, což přináší mému útoku vždycky tu stejně ubohou a neuvěřitelnou koncovku - hra se zastavuje, ofenziva chladne a závěrečný tah na bránu končí těsně před ní, protože nejsem schopná se trefit.

Asi zkusím angažmá v českém nároďáku. Herní styl „počkáme, až soupeř usne a vstoupíme do hry“ je mi blízký, takže hráčsky bych zapadla. K tomu bych zapřela půlku mozku, přiučila se základům simulantství a koupila si gel na vlasy s mokrým efektem. Na tvář bych si nechala vplout výraz alfasamce, do ucha střelit diamant a na biceps vytetovat démona. No a skvlíknout z Messiho propocené triko a groteskně se o něj přetahovat se spoluhráčem, bych snad zvládla taky.

 

Fotbalovým míčem můj sportovní um bohužel nekončí. Ještě na základce jsem rozjela slibnou baseballovou kariéru. Minimálně ta čepka mi slušela ze všech nejvíc. Jenže pak jsme si jednou házeli na těláku tím kulatým tvrďákem. Spolužačka na druhé straně hřiště poslala míček hodně vysoko, takže jsem měla spoustu času si připravit lapačku a vypočítat, s jakou silou mě baseballák udeří do dlaně. Trvalo celou věčnost, než ke mně doletěl, já tam stála a natěšeně čekala, ruku s rukavicí napřaženou.. a pak mě míček se strašnou silou praštil do nosu, já se sesula k zemi a do lapačky už chytala jen crčící krev.

Totálně levá jsem i na tenis, při němž držím raketu jako podběrák na ryby a odmítám se jí ohánět jinak, než obouruč. Do tenisáků řežu hlava nehlava, dokud je všechny nepoztrácím a každý úder mě vždycky vznese nějakých dvacet čísel nad zem. To ve squashi jsem na tom o něco líp, protože ztratit míček ve skleněném akvárku jde poměrně blbě. Často ho ale pošlu tak nešťastně, že se mi dvojnásobnou rychlostí odrazí přímo mezi oči. Občas taky švihnu raketou sama sebe nebo narazím do zdi.

V bezprostředním ohrožení života se ocitám i ve zdánlivě neškodných sportech, jako je třeba běh, kterému posledních několik měsíců doslova podléhám. To si to většinou takhle mastím po lese, hřbetem ruky stírám nudle a myslím na to, jak budu krásná. A z ničeho nic mi nohy zůstanou někde vzadu a tělo, vábené gravitací, začne klesat. Několik dalších kroků se to snažím vybalancovat a v podřepu a hlubokém předklonu naberu ještě větší rychlost, abych se vzápětí mohla zarýt hubou hluboko do jehličí. Setrvačností popojedu po břiše ještě dva metry, pak natáhnu srolované gatě, spočítám, kolik mě vidělo houbařů a odřená pokračuju dál. Nedokážu si to vysvětlit, ale nejvíc padám v Plzni. Nestává se to tam někomu z vás taky??

 

Sportů, v nichž jsem sama sobě krajně nebezpečná, je ještě celá řada, ale žádnému z nich se zásadně nevyhýbám. Jenom proto, že mi osud do vínku nepřibalil zrovna multisportovní schopnosti, ještě přece nebudu sedět doma na zadku a vyšívat kapesníky, no ne?

 

 

Autor: Šárka Razýmová | pondělí 21.11.2011 9:07 | karma článku: 28,16 | přečteno: 2334x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník s prezidentem Íránu Raísím, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:38

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Doby, kdy se Česko Sudetoněmeckých sjezdů bálo, skončily, řekl velvyslanec

19. května 2024  14:58

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl v neděli na sudetoněmeckém sjezdu v Augšpurku, že...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.