Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deer Valley - pro lyžaře ráj, pro boulaře peklo

Místo, kde spíš potkáte indiána na lyžích, než snowboardistu. Těm je sem totiž vstup zakázán..



Po závodě v Mt.Gabriel nás čekal přesun do amerického Deer Valley. A tyhle přesuny se nikdy neobejdou bez problémů. Letadlo Nikoly, Radka a Aničky, které mělo namířeno nejdřív do Chicaga, odlétalo o 2 hodiny dřív, než moje, které to mělo vzít přes Detroit. I tak jsem jela na letiště už s nimi, přeci jen mám občas při kontrolách pech. Náhodou nemívám tak špatné nápady. Tentokrát mi přepážka totiž nevyšla a její strážkyně po mně hned nekompromisně chtěla peníze za 3 kg, které měla navíc moje taška. Poprosila jsem paní o minutku strpení, že to vyřeším. Tak mi popřála hodně štěstí a odešla na oběd. Zjevně nevěřila, že minutka bude stačit...a nebo hodně rychle jí. Z příručáku jsem vytáhla lyžáky a nacpala ho oblečením z tašky. Zbylou nadváhu už jsem ukecala u jiné přepážky. Sice jsem sbírala po podlaze trika, kdykoliv jsem potřebovala vytáhnout pas a lyžáky se v ruce pronesly, ale ušetřila jsem 100 dolarů.

V Detroitu jsem měla mít na přestup něco málo přes hodinu. Když jsme tuto hodinu stále ještě čekali na ploše v Montrealu, můj klid se rozplynul. Ale aspoň mi bylo teplo. Nikola v jiném letadle stojícím o kus dál sice vyfasovala EXIT, ale tyto dveře zůstaly hodinu otevřené, takže to měla i s výhledem na čištění vrtulí a pořádným promrznutím gratis. Štěstí, že byli stále na zemi. Do Detroitu jsem tedy dorazila s velkým zpožděním a aby toho nebylo málo, zasekly se dveře, kterými nám měla být podána naše příruční zavazadla. Šla jsem se zatím zeptat, který gate už možná naposledy vyvolává moje jméno k odletu do Salt Lake City, což byla chyba. Zpátky mě už nepustili, prý jsem opustila bezpečnostní zónu. Nakonec jsem se ale i já dostala ke svému příručáku a doslova přelétla celé letiště, protože můj gate byl samozřejmě až na druhém konci. Letadlo jsem stihla jen tak tak. Ani nečekali, až se připoutám a už jsme stoupali. I přes všechny patálie mi do Salt Lake City dorazily všechny věci. I když zvláštním způsobem. Taška kroužila na páse spolu se zavazadly z Atlanty, lyže údajně přilétly ze St.Louis a příručák se dokulil z Denveru. A protože mi přišlo všechno, musela jsem si půjčit vozík. Většinou ho jen popadnete a jdete, ale tady za půjčení ještě vysolíte 4 dolary. A když vozík vrátíte, vypadne vám z mašiny za odměnu celý čtvrťák! Šťastně jsme se našli s Radkem, zmrzlou Nikolou i Aničkou a vyrazili směr Deer Valley. Stav sněhu se skoro blížil současné situaci na Liberecku, ale během našeho pobytu svítilo sluníčko. Alespoň něco nám zpříjemňovalo ten vražedný kopec, na který boulaři nadávali už v roce 2002, kdy se na něm jel olympijský závod. Trať je tu vždy dost prudká, ale nic si nezadá s její délkou. Když stojím na startu, sotva tam dole najdu Radka...tehdy je strašně maličký! Ještě, že dobře vidím a on má tu nepřehlédnutelnou bundu. Po prvním můstku už netrpělivě vyhlížím ten druhý a většinou přemítám, jestli ho třeba nezapomněli postavit. Ještě nikdy nezapomněli, jen ho pokaždé už moc nevnímám a nohy melou z posledního.

Stejně jako v Kanadě, i v Deer Valley byly boule jeden led, jen s tím rozdílem, že tady nás čekaly 2 závody. Nejdřív byly na řadě singly. Co se týče startovního pořadí, chci to mít vždy co nejrychleji za sebou, jenže to mi až podezřele často nevychází. Startovala jsem poslední.. V jízdě jsem chytla trochu krizi mezi můstky a objela pár boulí obkročmo. Radek se mnou do večera nemluvil. Nikole se v kvalifikaci opět zadařilo, ale ve finále ji nějaká nepřátelská boule pod prvním můstkem vykopla ven z trati. Od té doby byl Radek naštvaný na ségru. Večer jsme zalezli do venkovní vířivky a jen doufali, že teplo, které z ní stoupalo, neuvolní tu masu sněhu ze střechy nad námi. Dopadlo to dobře a druhý den nás čekal večerní trénink na dualy. Nikolu jsem moc nestihla sledovat, protože jsem měla co dělat sama se sebou, ale snad jí to šlo skvěle. To, co jsem tam však předváděla já, bylo skoro na Oscara za nejlepší komedii. Každou chvíli jsem se někde kutálela a střídavě navštěvovala oplocení na pravé i levé straně tratě. S Nikolou to nakonec asi taky nebylo tak slavné, protože po pár jízdách Radek řekl, že půjdeme radši spát a pořádně natrénujeme až nazítří v tréninku přímo před závodem. Obě jsme měly „štěstí“ na losování a musely jsme změnit trať. Naděje, že se do toho v těch třech tréninkových jízdách před závodem zase dostanu, vzala brzy za své. Nejdřív jsem na horním můstku hodila čistý bok. Při další jízdě jsem pro jistotu k můstku ani nedojela a v té poslední už sice ano, ale zase bez lyží, které mi vypnuly o pár boulí dřív. Do závodu jsem tedy nastupovala značně nervózní. O to větší bylo mé překvapení, když jsem ho nepokazila a dolů se dostala bez větších problémů. Nikola si se svou novou tratí také poradila na jedničku a čekaly ji večerní duálové boje. S Aničkou jsme jí vytvořily asi první dvoučlenný fanclub na světě a snažily se přeřvat stovky Američanů kolem nás. I přes dohodu s Rakušany (za hlasovou podporu Nikoly podpoříme my jejich Margaritu Marbler) však zůstávali Američané v přesile. Nikola se držela statečně a probojovala se až do boje o 3. místo. Sama nevím, odkud ty síly ještě vyhrabala, ale tento boj vyhrála. Smekám, je to vážně paní lyžařka! Všichni jsme si vychutnali vyhlášení, Nikoly pódium, radost, smích, únavu a dokonce ohňostroj a kolem půlnoci se vrátili „domů“. Také jsme si mohli gratulovat k přežití závodů bez zranění, zdejší trať znamenala konečnou pro mnoho závodníků a záchranáři se rozhodně nenudili. Opět následoval adrenalin ve vířivce (a led na střeše to zase vydržel) a trocha spánku.

Ranní balení se protáhlo na celé dopoledne a já došla k závěru, že s nadmořskou výškou se musí zvyšovat i objem oblečení. Na tašku jsem si musela sednout, lehnout, stoupnout a několikrát poskočit, než jsem ji zapnula. A to i přes využití Aniččiny váhové rezervy. Na rozdíl od nás letěla zpátky do Čech, a tak jsme s ní domů poslali poměrně dost věcí. Co se týče letišť, ani tento den pro mě nebyl zrovna šťastný a naše pokračování do Vancouveru bylo mnohdy k smíchu...nebo spíš k pláči?





Autor: Šárka Razýmová | středa 25.2.2009 20:47 | karma článku: 22,32 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.