Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Básníci hadr

Okouzlující Štěpán Šafránek přišel o iluze jenom ve druhém díle Básníků. Já o ně přicházím celý život.

 

Obula jsem sedmimílové boty a udělala další životní krok. Na státnice jsem mířila s pocitem, že mě nemůže nic překvapit a nerozhodilo mě ani zjištění, že čtyřstránkový tahák na tělocvik se mi do silonek nevejde. Jenže už ráno jsem na cestě mezi botníkem a autem okusila zradu sametové lodičky, jež několikrát samovolně opustila moji pravou nohu. A tatáž černá elegantní mrcha mi hned na prvním kruháči ukázala, že svým podpatkem se pod brzdovým pedálem umí zaseknout opravdu fest.

 

Jestli si někdy otevřu obchod s obuví, budu vždycky vystavovat pravačku i levačku, aby byly vytahány (a vyšisovány) rovnoměrně.

 

Do školy jsem přijela se zpožděním sobě vlastním a střídavým braním schodů po dvou a následnými návraty pro botu, jsem si výrazně prodloužila rozparek na sukni. V domnění, že je státní závěrečná zkouška něčím slavnostním a až posvátně vážným, jsem si dokonce namalovala nehty a držíc se tipů z časopisu, oblažila svoje brvy dvojitou vrstvou řasenky. S hořícími tvářemi a opocenýma rukama jsem vpadla do učebny, připravena obhájit svoji bakalářskou práci stůj co stůj. Tváře mi vychladly a ruce uschly, jakmile za mnou zaklaply dveře. Na zdi bzučel starý dědeček projektor a u stolku znuděně seděli dva profesoři-pohodáři a baštili koláčky. Těžko jsem skrývala své zklamání nad vážností situace, která byla směšně malá. Během mého výkladu se pánové bavili o golfu tak hlasitě, že jsem je musela napomenout. Otázka ze Sportovního managementu, kterou jsem si k obhajobě vytáhla jako bonus, se jim zdála moc lehká, a tak mi ji vyměnili. Do nové jsem se zamotala a vrátili jsme se ke staré. Když mi začala ona odlehčená atmosféra vyhovovat, byla jsem z učebny s koláčky a starým projektorem vržena do sterilní učebny s tabulí a lihovými fixami. Rovněž starými. A pak začalo peklo.

 

Otázka z ekonomie se mi zdála přijatelná až do chvíle, kdy jsem předstoupila před zkoušejícího. Nevím, kterým koncem napřed tento člověk to ráno vstal, ale hlavou to rozhodně nebylo. Po tom, co sjel vyčítavým pohledem moji velkou levou a ještě větší pravou botu, odstartoval palbu svých otázek. Nejdřív to štípalo jako z praku a já svojí blbosti čelila se vztyčenou hlavou. Pak už to byla vzduchovka a brzy po mně pan profesor házel granáty. To když vyměnil zákeřné otázky za ještě zákeřnější a rýpavé urážky. Stála jsem před svými kostrbatými grafy, ve kterých byly osudové chyby (a které jsem nenašla, ani když jsem k tomu byla několikrát vyzvána), v ruce svírala ten vyschlej liháč a rozdýchávala svoje fiasko. Po dokonalém zesměšnění jsem aspoň pečlivě smazala tabuli a na tváři pana trapiče se poprvé objevil úsměv.

 

Po hodině na chodbě, kdy jsme čekali na verdikt, vyrazila komise mé tři kolegy a zbytku stroze oznámila: „Vy ostatní jste bakaláři, gratulujeme a nashle.“ Bylo vymalováno. Sundala jsem boty, bosky došla do auta a místo na promoci šla na punk rockový koncert.

 

Napadlo mě, po kolikáté v životě už jsem takhle přišla o iluze? A před očima mi hned vyvstalo několik okamžiků, které vskutku významně ovlivnily mé pozdější vnímání života.

Ve školce jsem si vyhlédla ženicha a budoucího otce svých dětí. Jmenoval se Martin Bobek a zubů taky moc neměl. Když se šlo na procházku a paní učitelky spojovaly jednotlivé dvojice plastovými kroužky, drželi jsme se s Bobíkem vždycky jednoho. Tohle princátko se nezaleklo ani mojí první pusy, ulepené od dýňového kompotu a náš vztah vypadal nadějně. A pak mi tenhle Bobek bez skrupulí vpálil, že kuci, fotbal a holky, co maj zuby, sou lepčí. Bum! Když mi bylo asi deset, vzala mě ségra jako povinnou zátěž na vodák se svou třídou. V nových neonových elasťácích a slunečních brýlých s mašinkou, jsem se rozhodla sbalit jejího spolužáka. Pořád se nechytal a pak jsem zahlédla svůj odraz v zaplivaném okně jedné hospody a procitla. Nemohla jsem uvěřit, že ta promaštěná kobliha, kterou zespodu rámují dvě bradičky a z vrchu místo vlasů jakési zplihlé chmýří, je můj obličej. Jakékoliv pokusy o flirt jsem odložila na příštích deset let. Od té doby mám hrůzu ze zaplivaných hospod a ve výjimečných depresivních obdobích mě tenhle obrázek stále budí ze snů.

Tu největší ránu do zad jsem však dostala, když mi narostl můj bujnější hrudník. Nejdřív jsem to brala jako fajn změnu, ale v momentě, kdy jsem pochopila, že opravdu nejde o dočasnou záležitost, jsem se nekontrolovatelně rozbrečela. A moje milá maminka to zazdila slovy: „Jó, děvenko, bude hůř!“

 

Napadlo mě, že to nejlepší pro naše děti by bylo nechat je dospívat v nějakém útulném, světotěsném akvárku a vypustit je až po dosažení plnoletosti. Přišly by o všechny iluze najednou, ušetřily si tak opakované trápení a podpořena by byla i přirozená selekce. Šok z dnešního světa by totiž rozdýchali jen ti nejsilnější.

 

Autor: Šárka Razýmová | pondělí 19.7.2010 21:05 | karma článku: 28,29 | přečteno: 2711x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.