Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rath,Škarka,Bárta,Gross,Bém-co mají společného s poslancem Humlem

Stejně, i když každý jinak, snižují  povědomí veřejnosti, že když jsme společně po  roce 1989 zavedli parlamentní demokracii, že jsme udělali dobře. Vím, že je to silné tvrzení, zejména v případě poslance Humla, ale nedá mi to a Humla k Ráthovi, Bártovi, Škarkovi, Kavanovi , Grossovi, Bémovi a dalším škůdcům polistopadové demokracie přiřazuji!

V jednom pořadu na ČT4 jsem slyšel jak zpovídaný americký novinář na otázku : „Je i v USA korupce?“ odpověděl v tomto smyslu : „Ano je a někdy jsou zaznamenány i případy velké korupce. Ale v USA to funguje jinak než v České republice. Jakmile se mediálně rozvíří nějaká aféra významného člena  politické strany ve které se možná jedná o korupci, tak jsou všichni vedeni snahou tento případ nerozmazávat stejně jako politici zde, ale jdou na to jinak. Nemohou si totiž dovolit aféru, jak vy říkáte zamést pod koberec, a tak vyvinou obrovský tlak na viníka aféry aby z politiky rychle odešel, stáhl se do ústraní a nebyl mediím na očích. Jakmile to nastane, může v tichu a klidu proběhnout vyšetřování o vině a nevině a o případném rozsudku se většinou veřejnost ani nedoví. Na takové ukončení aféry mají zájem všichni. Republikáni, Demokraté i majitelé a vydavatelé nejčtenějšího tisku. Všichni totiž mají zájem, aby ve veřejnosti nebyla narušena důvěra v systém parlamentní demokracie".

Tomu se říká „samočistící proces“, který ve vyspělých demokraciích standardně musí fungovat  aby demokratický systém měl podporu obyvatel.  

Vzpomněl jsem si  na slavnou aféru „Watergate“  což byl  skandál, který vypukl v roce 1972 ve Spojených státech poté, co do sídla Demokratické strany v komplexu Watergate ve Washingtonu, D.C. násilně vnikli pracovníci aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona. Skandál rozpoutali dva novináři deníku The Washington Post Carl Bernstein a Bob Woodward.  V půběhu mediální kampaně, parlamentního i soudního vyšetřování se nikdo nepozastavoval nad prostředky, kterými byly kompromitující materiály na lidi kolem prezidenta Nixona a nakonec  i samotného prezidenta získány . Je zcela jisté, že mnoho kompromateriálů bylo zajištěno nelegálně, ale nikoho nenapadlo  proces získávání faktů napadnout, protože skutečně relevantní je v podobných kausách obsah materiálů, jejich pravdivost a závažnost.  Takže i v případu aféry Watrgate nikdo nezkoumal  zda při  získání důkazů byly dodrženy všechna formální pravidla, a pro celou veřejností, politiky všech stran, novináře  a nakonec i soudce bylo důležité jenom to, zda  jsou informace pravdivé a když ano tak aby byl viník potrestán a sekundárně také jaký dopad aféra bude mít na politickou situaci v USA. Způsob získání informací byl shledán všemi jako irelevantní. Jak to celé dopadlo dnes víme: V březnu 1974 byla za spiknutí a zneužití pravomocí odsouzena tzv. "watergateská sedmička", neboli sedm významných spolupracovníků Richarda Nixona. A u soudu byl, sice mimo oficiální zápis, Nixon uveden jako spoluviník spiknutí. Prezident Nixon tak byl donucen odstoupit.

Každý, i ten největší strážce dodržování zákonnosti jak v Parlamentu, tak i v mediích, má-li na srdci rozvoj demokracie chápe, že někdy mohou nastat situace,kdy v opravdu veřejném zájmu je potřeba při svých komentářích a hodnoceních zvážit jestli zhola formální pochybení při získání důkazů o vysoce společensky nebezpečné trestní činnosti, která může ohrozit demokratické principy v jejich základech je opravdu důležitější než obsah informace takto získané.

A jak to funguje v České republice?  Na základě pečlivě získaných a velice podrobně zpracovaných  informací Policie ČR byl za dohledu Státního zastupitelství zatčen poslanec Parlamentu ČR a vysoký státní úředník MUDr Rath , a on i jeho nejbližší kumpáni spolu s ním soudem,ne tedy svévolí jak se nám snažil poslanec Huml namluvit, předáni  do vazby. A místo toho, aby poslanec hlásající se ke stejnému politickému klubu jako zatčený Rath využil mediálně velmi veřejností sledovaného přenosu k veřejnému odsouzení toho, že může nastat situace, kdy spolu s ním mohou rozhodovat o osudu deseti milionů občanů České  republiky odsouzení korupčníci Rath,Bárta a Škarka a že díky absurdnosti českého systému výkonu zákonodárné moci se mohou přidat další, kteří se poslaneckého mandátu nevzdají, nebo zahanbeně mlčel, veřejně zpochybnil zákonnost trestního stíhání svého ostudného poslaneckého kolegy. A tak místo toho aby přispěl ke zlepšení pošramoceného obrazu sobě sympatické strany i instituce, jejíž je členem, v očích veřejnosti  zanechal svým projevem jen dojem, že žijeme v nějakém polofašistickém státě v jehož zákonodárném sboru mohou sedět i usvědčení zločinci jenom proto, že získání důkazů o jejich zločinnosti  má formální nedostatky.

Mne  osobně v souvislosti s „projevem“ poslance Humla zarazila nejvíce tato skutečnost:  Poslanec Rath při své obhajobě několikráte sdělil, že ani on ani jeho advokáti neměli příležitost seznámit se s celým trestním spisem a řekl, že při svých úvahách vychází jenom z „torza“ informací. Předpokládám, že i členové Imunitního výboru PČR měli také jenom torzo trestního spisu a při tom jim toto „torzo“ informací  stačilo k doporučení pana poslance Ratha k trestnímu stíhání vydat. Vzhledem k tomu, že nikdo z členů Imunitního výboru, a že jsou všichni právníci, nezpochybňoval veřejně zákonnost průběhu  vyšetřováni Policie a nestrannost dozorujícího orgánu, popřípadě soudu dovozuji, že i u nich převážila důležitost a závažnost obsahu trestního spisu nad důležitostí formálního provedení všech úkonů při důkazním šetření. Dále  ve svých závěrech vycházím z toho, že advokáti obviněného jsou vázáni mlčenlivostí o informacích  získaných z trestního spisu, členové imunitního výboru (až na „úkec“ mluvky Johna) mlčeli také. Nikdo jiný se k informacím o průběhu šetření nemohl legálně dostat.  Z uvedeného mi vyplývá, že pan poslanec Huml se k informacím z trestního spisu, které by ho vedly k vyslovení toho, co na půdě Poslanecké sněmovny v úterý prohlašoval nemohl dostat.  Panu poslanci Humlovi tak informace JPP (Jedna Paní Povídala), které slouží jako informační zdroj většiny novinářů, stačila k tomu, že hrubě a naprosto nestoudným způsobem zpochybnil činnost té poctivější a pracovitější složky moci soudní. Rozvaha, touha aby zločin byl potrestán "padni komu padni", uvážlivost a inteligence by měly být základním atributem poslance. Jestli tyto atributy poslanec Huml má, nechám na zvážení každému, kdo tuto moji úvahu čte a byl svědkem jeho projevu.

Pro mne je poslanec, který  neumí předpokládat dopad svých slov pronesených  v lavici Poslanecké sněmovny  na povědomí občanů, poslanec, kterému nedojde jak zdrcující následky  mohou mít jeho prohlášení na naději bezmocných občanů, že se konečně začaly šetřit i kauzy politiků  , je  stejnou hrozbou demokracie jako korupčníci Škarka, Bárta, Rath a v Poslanecké sněmovně nemá, stejně jako oni, co dělat.  A je jedno jestli to, jak reagoval na vydání Ratha poslanec Huml v úterý, udělal jako politický ignorant nebo na nátlak nebo aby chránil i sebe.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ráž | čtvrtek 7.6.2012 22:02 | karma článku: 29,99 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik