Štědrý den energetického šmejda.

. Když se představil jako zástupce asociace dodavatelů plynu a elektřiny, stařena ho bez odporu pustila dovnitř. Okamžitě ho ovanul typický pach osamělé staroby, který se mísil s vlhkou zatuchlinou. 

Té báby z přízemního bytu téměř vybydleného činžáku stojícího na kraji města si všiml teprve nedávno. Jako zkušený zprostředkovatel dodávek energie měl přitom zmapovány skoro všechny seniory v širokém okolí. Většinu rozinek, jak si pro sebe osamělé stařenky a staříky pojmenoval, už vyzobal, ale téhle prastaré babce se nějakým záhadným způsobem podařilo uniknout jeho ostříží pozornosti. Možná to bylo tím, že starý barák oprýskaný až na rezavě červené cihly, se jevil jen jako poslední zastávka před bezdomovectvím. Pro starého člověka bylo takovéto bydlení utrpením. Jen dobelhat se k nejbližšímu obchodu muselo dát zabrat. Nečekal, že by právě tady mohl někoho, kromě chronického neplatiče, ulovit.

Poslední dva měsíce měl hotové žně. Staříci byli snadná kořist a díky nim měl tentokrát na opravdu bohatého Ježíška. Lezli mu už však krkem. Rychle oblbnout se dali jen někteří. U většiny musel zdlouhavě bojovat s jejich stařeckou nedůvěřivostí. Jen s přemáháním se mu dařilo dělat ze sebe nezištného příslušníka Armády spásy a lidumila. Stále častěji se uchyloval k přímému nátlaku. Ještě než zazvonil, uzavřel přívod plynu a elektřiny a pak už šlo vše ráz na ráz. Do deseti minut měl v kapse podepsanou plnou moc a smlouvu o zastoupení. Dávno měl splněno a klidně by mohl slavit Vánoce. Měl však takový zvyk udělat svůj poslední případ přesně na Štědrý den. Věřil, že pokud bude úspěšný, bude úspěšný i celý příští rok. Bylo však nutné najít někoho, u koho bude mít zaručený úspěch. Bába z činžáku se mu před čtrnácti dny připletla do cesty jako na zavolanou.

Otevřela mu okamžitě, jako kdyby ho už dopředu očekávala. Zdála se mu teď zblízka vyšší, než předpokládal. Vráskami zbrázděná tvář připomínala kolejiště velkého nákladního nádraží. Na dně hlubokých očních důlků jen stěží rozeznával usychající bledě modré zbytky zraku. Byl zvyklý na ledacos, ale tohle bylo už i pro něho příliš. Za těch čtrnáct dnů, co se mu ji podařilo vystopovat, musela zestárnout alespoň o dalších deset let. Modlil se, aby neumřela ještě dříve, než nahlásí dodavateli, pro kterého pracoval, svého posledního letošního klienta. Když se představil jako zástupce asociace dodavatelů plynu a elektřiny, stařena ho bez odporu pustila dovnitř. Okamžitě ho ovanul typický pach osamělé staroby, který se mísil s vlhkou zatuchlinou. Musel se ovládnout, aby nesáhl do kapsy po papírovém kapesníčku. Jestli to už nepřeháním, pomyslel si. Většina lidí právě v této chvíli dozdobuje vánoční stromečky a zapaluje vonné svíčky, zatímco on tu dlí v plesnivině s polodementní babkou, která možná ani neví, že je čtyřiadvacátého prosince. Když však spustil naučené věty o zdražování elektřiny a plynu a o aukcích na nejlevnějšího dodavatele energie, její prázdný pohled na krátký okamžik ožil.

„E-ner-gie,“ zopakovala po něm skřehotavým hlasem.

„Když mi dáte plnou moc, dodám vám tu nejlepší a nejlevnější paní...“ najednou si uvědomil, že nezná její jméno a nebyl si jistý, zda-li ho bude znát alespoň ona sama.

„E-ner- gie.“ Za celou dobu řekla jen tohle jediné slovo. Rozprostřel po hrubém povrchu dřevěného stolu lejstra obsahující text smlouvy o zastupování a formulář plné moci. Poloslepým pohledem civěla na droboučké písmo úpisu, které by však beztak bez pomocí lupy nerozluštila, i kdyby měla dobrý zrak. Začalo mu být lehce nevolno. Proboha, co tu dělám? Náhle se ho zmocnila až živočišná touha rychle vycouvat a vrátit se do rolničkového vánočního dne. Bába, aniž by ji vyzval, podepsala klikyhákem připomínajícím sinusoidy EKG smlouvu i plnou moc. „E -ner – gie.“

Ale ne, nic nepodepisujte, chtěl říci, ale v tu chvíli jeho tělem projel silný elektrický výboj, který ho zcela ochromil.

Když se probral, bylo už šero. Zpola seděl, zpola ležel na obstarožní lenošce, ruku přikurtovanou lepící páskou k opěradlu. Kromě něho nikdo další v místnosti nebyl. Co se stalo? Ochromující slabost mu bránila vstát. Kde to jsem? Pak si všiml všude po zemi poházených lejster. K čertu, kam se poděla ta stará bába? Jakýkoliv pohyb ho stál nezměrné úsilí. I když měl jednu ruku volnou, přesto mu trvalo dlouhé minuty, než se mu podařilo levou paži vyprostit ze sevření. Když konečně vstal, zatočila se mu hlava natolik, že se musel opřít o desku stolu. Splašeně bijící srdce  mu málem vyskočilo z hrudního koše. Až nyní si všiml ranky se zaschlou krví na svém předloktí. Někdo mu musel vpíchnout do žíly infuzní jehlu. Kdo někdo? Uvědomil si, že jeho téměř smrtelná slabost je zapříčiněna velkou ztrátou krve. Nikde kolem, ani na podlaze, ani na divanu však žádná krev nebyla. Začal se děsit i vlastních myšlenek. Kdo vlastně byla ta stařena? Shromažďoval veškerý zbytek své energie, která mu ještě zbývala, aby se odsud dostal a aby se nezbláznil.

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 26.12.2019 15:22 | karma článku: 29,71 | přečteno: 1643x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Vidět Neapol a zemřít

Někdy se to semele tak, že z poznávacího zájezdu Za krásami Neapole a Neapolského zálivu se stane poznávací zájezd Vidět Neapol a zemřít.

27.6.2023 v 18:36 | Karma: 23,09 | Přečteno: 568x | Diskuse| Cestování

Vilém Ravek

Vcelku dobrý epizodní herec.

Z výrazu režisérovy tváře usoudil, že nežertuje. „Musíš v sobě vyvolat pocit, že jsi ve skutečnosti studený plaz. Mohlo by ti pomoci, že máš výrazně do stran odsazené oči a ústa od ucha k uchu", poplácal ho povzbudivě po zádech.

20.6.2023 v 17:36 | Karma: 29,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Ranní káva, čaj a rohlík – do tvé rakve další hřebík.

Všem vřele doporučuji. Čtěte rady o tom, co v žádném případě nejíst nalačno, až budete mít po snídani. Lépe v nejistotě býti, než krutou znáti jistotu.

12.6.2023 v 9:40 | Karma: 24,26 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Čekání na rozhodnutí videorozhodčího

Na displeji jeho mobilu se objevil vzkaz od Googlu – Vzpomínáte na tento den?-. Postupně před ním defilovaly černobílé fotky. Autentičnost těch fotek byla nezpochybnitelná, ale přesto nikdy nemohly vzniknout. Vyfotit je neměl kdo.

6.6.2023 v 13:58 | Karma: 11,25 | Přečteno: 316x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Trvale vysoká karma je pro blogera škodlivá. Jak ji snížit?

Vysoká karma je stejně jako vysoký krevní tlak tichým zabijákem. Pokud trvale přesahuje hranici čtyřiceti procent, je zapotřebí ji snížit.

16.5.2023 v 16:16 | Karma: 20,27 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  14:47

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,75
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik