Talíř dušené zeleniny vás neláká? Na indický způsob si ji zamilujete!

Možná máte vůli zkusit to trochu zdravěji, ale talíř dušené zeleniny vás moc neláká. Upravte ji na indický způsob a přimíchejte pikantní voňavé koření. Přípravu zvládne i začátečník a slibuji, že tentokrát si opravdu pochutnáte!

"Aloo ghobi" aneb pikantní brambory s květákem v kořeněné omáčce

Potřebujete: Půlku většího květáku rozebraného na menší růžičky a přibližně stejné množství oloupaných na kostky pokrájených brambor, střední najemno pokrájenou cibuli, 4 stroužky prolisovaného česneku a o něco menší množství strouhaného zázvoru (nebo hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sladké rajče rozsekané na pastu (můžete použít sladká italská rajčata v nálevu), 2 chilli papričky, sůl, úspornou lžičku od každého: celý římský kmín, mletá garam masala, mletý koriandr, kurkuma, na opékání olej a ghí.

Postup: 

1) Brambory s květákem uvařte v nesolené vodě doměkka (cca 20 minut). Vedle v pánvi rozpalte 3 lžíce ghí s trochou rostlinného oleje a krátce opečte celý římský kmín spolu s chilli papričkami. Přisypte cibuli a restuji dozlatova. Vmíchejte prolisovaný česnek a strouhaný zázvor. Rychle promíchejte a přidejte všechno ostatní koření (garam masalu, mletý koriandr, kurkumu). Znova promíchejte, přidejte  rajče a na nízký stupeň vyduste na tuk.

2) Zastříkněte malým množstvím vody a duste, dokud zcela nevymizí syrové aroma česneku a cibule. Všechny vůně se propojí a cibulka zesládne. Při uvedeném množství cibule to trvá zhruba 45 minut. Čím déle budete základ dusit, tím bude sladší a chutnější. Tekutinu nechte zcela odpařit a omáčku opět vyduste na tuk. Na závěr základ omáčky rozřeďte naběračkou vývaru z květáku a brambor. Vařený květák spolu s bramborami přisypte do kari omáčky. Osolte, promíchejte a ještě společně prohřeji.

Podávejte s kopečkem hutného bílého jogurtu a čerstvým koriandrem. Vhodnou přílohou jsou placky čapátí.

Tip: Ze zbylého vývaru připravte rychlý oukrop. Uvařte o jednu velkou bramboru navíc. Tu ponechte ve vývaru a rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte tyčákem. Vedle připravte základ: Na sádle nebo ghí opečte cibulku, přidejte prolisovaný česnek a krátce promíchejte. Ochuťte mletou červenou paprikou a majoránkou. Vývar opatrně promíchejte se základem. Osolte. Podávejte s opečeným chlebem.  

"Baigan Bharta" aneb pečený lilek s hráškem v pikantním hřejivém kari

Indické zeleninové kari Baigan Bharta.
Potřebujete: 1 celý větší lilek, úspornou lžičku celého římského kmínu, stejné množství celého koriandru a kurkumy. Vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru a lžičku prolisovaného česneku, 2 střední rajčátka rozsekaná na pastu,  3 střední na kostičky pokrájené brambory, 2 chilli papričky (nebo podle chuti), jemně pokrájenou velkou cibuli, hrnek povoleného mraženého hrášku, olej, sůl.

Postup:

1) Omytý lilek propíchejte nožem skrz na skrz, potřete trochou oleje a dejte do pekáčku vyložený pečícím papírem. Pečte na 220 °C zhruba 1 hodinu. Dobře propečený lilek je splasklý a dužina uvnitř zcela měkká. Dužinu vydlabejte lžící a rozsekejte nožem na pyré (slupku z lilku většinou nepoužívám, je těžko stravitelná).

Pečený lilek

2) Na mírně rozpáleném tuku opečte římský kmín, koriandr a chilli papričky. Přisypte cibuli a restujte do zlato-hněda. Přisypte lžičku mleté kurkumy, strouhaného zázvoru a lžičku prolisovaného česneku. Krátce opečte. Vmíchejte 2 střední rajčátka rozsekaná na pastu. Zatím vodu nepřidávejte. Směs vyduste na tuk.

3) Přidejte brambory a za stálého promíchávání ze všech stran opečte. Brambory se krásně zatáhnou a obalí kořeněným základem. Osolte a zastříkněte vodou tak, aby brambory byly z větší části ponořené. Vařte v husté omáčce na nízkou teplotu cca 25 minut nebo dokud brambory nejsou zcela měkké. Voda se trochu odpaří, takže na konci je omáčka hutná přesně tak, jak má být. Přidejte pyré z lilku a hrášek. (Když mám čas a náladu, hrášek předem orestuji na pánvi. Zůstane krásně zelený a křupavý). Krátce povařte a podávejte s čerstvými lístky koriandru, kopečkem bílého jogurtu a plackami čapátí.

"Navratan korma" aneb zeleninové kari s kokosovým mlékem a kešu ořechy

Indické zeleninové kari Navratan korma
Potřebujete: 4 hrnky pokrájené zeleniny dle vaší volby (vhodný je květák, mrkev, hrášek, zelené fazolky, brokolice, papriky), 2 hrnky oloupaných brambor pokrájených na menší kostky, 1 velké rajče, 2 nahrubo pokrájené cibule, hrnek kešu ořechů, 1 plechovky kokosového mléka, 4 stroužky prolisovaného česneku, kousek zázvoru (2 cm) pokrájený na špalíčky, 2 zelené chilli papričky,  1 lžičky celého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžičky mleté kurkumy, 1 lžičky mleté garam masaly, 1 lžičky mletého zeleného kardamomu, 1 lžička mleté sladké papriky, lžička soli, 1 lžičky pískavice, máslo ghí.

Postup:

1) Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do vařící vody nasypte pokrájené brambory. Asi po pěti minutách přidejte i ostatní zeleninu (kromě rajčat) a vařte dalších pět minut. Vařenou zeleninu slijte – vývar zachyťte.

2) V hluboké pánvi rozehřejte máslo ghí. Krátce opečte římský kmín. Přidejte cibulku a chilli. Jakmile cibulka zesklovatí, vmíchejte česnek, zázvor a rajče. Vše promíchejte, krátce opečte a přidejte půl hrnku kešu ořechů. Vše nechte dusit na velmi nízkou teplotu 15 minut. Občas promíchejte. Přendejte do stolního mixéru, přilijte 1 a 1 hrnku zeleninového vývaru a vše dohladka rozmixujte.

3) Omáčku vraťte do hrnce a vmíchejte i povařenou zeleninu. Přidejte kokosové mléko, zbytek kešu ořechů a listy pískavice. Přiveďte k varu a na nízký stupeň povařte, dokud zelenina není zcela měkká.

K zeleninovým kari doporučuji jako přílohu placky čapátí. Návod na jejich přípravu najdete v tomto mém článku: Indické placky čapátí 

Recept a fotka pokrmu Navratan korma je z mé kuchařky Život s chutí kari.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | čtvrtek 4.2.2021 10:16 | karma článku: 9,59 | přečteno: 758x