Svačina z luštěnin pro děti? Zkuste čokoládovou pěnu z čočky!

Nabídnout dětem něco zdravého ke svačině občas vyžaduje opravdu velkou dávku fantazie. Vyzkoušejte čokoládovou pěnu ze žluté čočky s kousky ovoce. Děti si pochutnají a ještě doplní vitamíny a živiny.

Na přípravu čokoládového dezertu pro děti je nejvhodnější červená čočka nebo drobná žlutá čočka mung dál. Obě jsou sladké a mají velmi jemnou strukturu. Ze žluté čočky mung dál se připravují i oblíbené oříškové halwy. Doba varu je u obou druhů jen 10- 15 minut. Jejich další výhodou je, že nemají nadýmavý účinek.

Potřebujete: 1/2 hrnku žluté čočky mung dál, větší hrst mandlí, 3 datle bez pecek, 5 lžic agávového sirupu, 3 lžíce kakaa.

Mandle, datle, sirup, kakao a žlutá čočka mung dál.

1) Čočku propláchněte v sítu a namočte do vody na několik hodin. Vodu slijte a vařte v nesolené čisté vodě 10 - 15 minut. Slijte a nechte vychladnout.

2) Mandle spařte vroucí vodou a odstraňte slupky. Přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladkou pastu. Je to nejpracnější část celého receptu. Rozsekané mandle musíte občas seškrabat ze stěny mísy a opět trpělivě mixovat. Než se rozsekané mandle promění v hedvábnou pastu, trvá to asi deset minut.

Mandlová pasta

3) Uvařenou čočku, mandlovou pastu i ostatní uvedené ingredience rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka. Hotovou pěnu můžete ještě dosladit nebo dochutit. Pěnu podávejte s kousky ovoce. Vynikající jsou banány, jablíčka nebo jahody. 

Tipy na obměnu:

  • Čokoládovou pěnu můžete ještě dochutit skořicí nebo vanilkovou esencí. Jako sladilo jsem použila sirup a datle, ale můžete je nahradit medem nebo třtinovým cukrem.
  • Mandlovou pastu můžete nahradit arašídovým máslem. Pěna tím získá výraznější chuť. 
  • Ačkoli červenou čočku ani žlutou čočku není nutné před přípravou namáčet, doporučuji všechny luštěniny na několik hodin vždy namočit. Je to z toho důvodu, aby se odbouraly případné nežádoucí látky, které se do plodin mohou dostat z půdy.
Zdravá svačinka ze žluté čočky.

 

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 16.3.2020 13:27 | karma článku: 11,01 | přečteno: 382x