Jak uvařit kari Máslové kuře, aby chutnalo jako z indické restaurace?

S mým osvědčeným receptem ho snadno zvládnete také. Poradím vám, jak dosáhnout nejlepšího výsledku, aby i vaše kari chutnalo jako to z restaurace.

Dneska to nebude žádná dietka! Máslové kuře vyžaduje pořádnou dávku másla a závěrečnou tečku z tučné smetany. Je to jemné krémové kari a pokud zredukujete dávku chilli, bude chutnat i malým dětem.

Kuřecí kari "Máslové kuře" (Butter chicken).

Základem je správné koření, takže prosím - pytlíčky ze supermarketu s nápisem "kari koření" strčte někam... hluboko do šuplíku. Dnes budeme vařit pravé indické kari a k tomu je třeba i pravé indické koření. Abyste docílili dokonalé chuti, na kari Máslové kuře potřebujete tuto trojici: (zleva) zelený kardamom, muškátový květ a pískavici.

Koření: Zelený kardamom, muškátový květ, listy pískavice.
Potřebujete: 2 kuřecí prsa nakrájená na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky, 6 tobolek zeleného kardamomu, 3 větší kousky muškátového květu, hrst pískavice (kasoori methi), 1-2 celé chilli papričky (můžete zcela vynechat), špetka mletého kardamomu (pokud nemáte mletý kardamom, podrťte tmavá zrníčka uvnitř tobolek celého kardamomu) , 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, přepuštěné máslo ghí, 1 cm strouhaného čerstvého zázvoru, lžička prolisovaného česneku.

1) Na másle ghí opečte ze všech stran kousky kuřecího masa. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou.

2) Ve stejném tuku krátce opečte tobolky kardamomu (nejdříve je lehce rozmáčkněte) a muškátový květ. Přidejte česnek, krátce opečte a vmíchejte rajčata.

Nařeďte malým množstvím vody. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přikryté duste půl hodiny. Rajčatový základ přendejte do robotu a nahrubo rozmixujte. Celé koření nevyndavejte, také ho rozmixujte. 

Rajčatový základ z česneku, rajčat, kardamomu a muškátového květu.

3) Vedle na pánvi rozehřejte nové ghí. Krátce opečte strouhaný zázvor a chilli papričky. Přidejte umixované rajčatové pyré, mletou papriku a podle chuti dosolte.

Základ na Máslové kuře.

4) Nařeďte troškou vody a vše dobře promíchejte. Do kari vložte opečené kousky kuřecího masa. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké. Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!

5) Jakmile je maso zcela měkké a tuk se oddělí od omáčky, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu.

Maso je měkké a tuk se odděluje od omáčky.

6) Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – pískavici, neboli „řecké seno“.  Sušené lístky rozetřete v dlaních. Tím oddělíte stonky od lístečků. Stonky jsou tuhé, vyhoďte je a do kari použijte pouze lístky. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží.

Ghí, obyčejné máslo nebo olej?

V tomto receptu není vhodné nahrazovat ghí rostlinným olejem. Kari se jmenuje „máslové kuře“, takže chuť másla musí být opravdu zřetelná. Pokud nemáte přepuštěné máslo ghí, použijte klasické máslo smíchané s trochou oleje. 

Pokud vybíráte ghí, doporučuji pořídit ta indická, která se u nás dají už běžně sehnat. Od těch evropských se liší způsobem přípravy - vaří se podstatně déle při konstantní velice nízké teplotě. Mají proto vyšší procento tuku a  maximálně 0,19% zbytkové vody. Liší se i intenzitou máslové vůně a barvou, která je výrazně žlutá.

Během úpravy ghí dochází k odstranění mléčné bílkoviny. Některé zdroje proto uvádí, že je ghí vhodné i při intoleranci na mléčnou bílkovinu. Je ale třeba zvážit, že ghí vždy obsahuje stopy mléčné bílkoviny. Při alergii na mléko, není ghí vhodné vůbec. 

Recept na kari máslové kuře je převzatý z mé knížky Život s chutí kari.

Příště se můžete těšit na kuře s cizrnou Murgh cholay, kuřecí Tikka Masala a lahodné kari z panýru Lababdar. 

Autor: Valijah Rashidová | čtvrtek 13.2.2020 14:12 | karma článku: 24,32 | přečteno: 4748x