Hit léta - domácí pistáciová zmrzlina. Jde to i bez zmrzlinovače.

Domácí jahodovou zmrzlinu už máte nejspíš doma v mrazáku. Co když je ale léto dlouhé, jahody se přejí a chce to nějakou změnu? Vyzkoušejte poctivou pistáciovou zmrzlinu. 

I u nás doma se v létě začíná výrobou jednoduché zmrzliny z čerstvých jahod a sladké smetany. Ráda ale zkusím i něco jiného a jedna z nejlepších domácích zmrzlin, které jsem kdy vyzkoušela, je tato pistáciová.

Je to přesně ten typ zmrzliny, který v luxusních restauracích podávají k teplému čokoládovému fondant. Pistáciová zmrzlina si s různými dezerty opravdu velmi dobře rozumí - doporučuji zejména k perníku, palačinkám a všem čokoládovým buchtám. 

Potřebujete: 2 hrnky sladké 40% šlehačky, 1 hrnek kondenzovaného mléka, 1 a 1 hrnku vody, 1 hrnek sušeného mléka, 1 a 1 hrnku (nesolených) pistácií. 

Postup: ??1. Jeden hrnek  pistácií rozsekejte v kuchyňském robotu najemno. 1/4 hrnku pistácií  rozsekejte nožem nahrubo. Do sušeného mléka vmíchejte hrnek a čtvrt vlažné vody. Dobře promíchejte. Jednu smetanu nechte tekutou a tu druhou vyšlehejte ve velké míse do tuha. 2. Teď všechny  připravené ingredience spojte v tomto pořadí: Sušené mléko rozpuštěné ve vodě promíchejte s tekutou šlehačkou a kondenzovaným mlékem. Přisypte a promíchejte pistácie. Vzniklou směs postupně a opatrně smíchejte s dotuha ušlehanou šlehačkou. 3. Nalijte do plastového kontejneru s pevným zavíráním (zavírání je opravdu důležité, aby se ke zmrzlině nedostala vlhkost a netvořily se krystalky). Zmrzlinu ještě posypte většími kousky nahrubo posekaných pistácií a dejte zmrazit.Zmrzlina má vynikající konzistenci a není třeba ji dále prošlehávat. Bude i tak nadýchaná a jemná. Nechte v mrazáku několik hodin.

Jako měrku v receptu uvádím „hrnek“ ve skutečnosti jsem ale použila 200g kelímek od šlehačky. Tedy v receptu uvedené množství lze chápat i tak, že 1 hrnek = 200ml).

Zmrzlina v tenké čokoládové krustě

Zmrzlinu můžete nalít a dát zamrazit do předem připravených čokoládových košíčků.

Potřebujete jen pár kostiček čokolády na vaření, kokosový olej a prázdné papírové košíčky na muffiny. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a každý košíček vylijte tenkou vrstvičkou čokolády (nejdříve čokoládu nalijte na dno pohárku a pak krouživými pohyby až do okrajů košíčků). Dejte zmrazit. Zatuhnou poměrně rychle.

Zmrzlinu pak plňte do čokoládových košíčků a dejte zmrazit. Papírový košíček stáhněte z jednotlivých porcí až těsně před servírováním. Jde to opravdu snadno, nemusíte se bát, že čokoládu rozlámete. 

Příště se můžete těšit na moji bezkonkurenční limetkovou zmrzlinu. A jakou zmrzlinu (kromě jahodové) připravujete rádi vy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | středa 24.6.2020 10:10 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1459x