- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ne náhodou je tento na přípravu nenáročný sýr "vynálezem" tradiční indické domácnosti. Pro vegetariány představuje mléčný panýr ideální zdroj živočišné bílkoviny.
Ingredience:1L tučného mléka, 0,5 dcl octa nebo citrónové šťávyPostup:
Z 1 litru mléka připravíte panýr ve velikosti nakládané mozzarelly (cca 150gr), což odpovídá dvěma porcím.
Panýr můžete zpracovat ihned po zcezení v sypké formě. Připravíte z něj třeba pomazánky, cheescake nebo se inspirujte indickými bezlepkovými placičkami tikky:
Bezlepkové placičky "tikka"K panýru přidejte 2 nastrouhané vařené brambory, jemně pokrájenou cibulku, trochu strouhaného zázvoru, usekané čerstvé bylinky, indickou směs koření garam masala, 2 lžíce cizrnové mouky, sůl a pepř. Zpracujte pevné těstíčko, ze kterého tvarujte placičky "tikky". Opékejte v tuku na pánvi z obou stran. Podávejte s pikantní zálivkou k salátu, čerstvé zelenině apod.
Pomazánka z čerstvého panýru a bylinekPanýr vyšlehejte s 1/2 kelímku bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 lžící limetkové šťávy. Podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte usekané bylinky (kopr, řeřicha, libeček apod.) Podávejte s čerstvým pečivem, bramborami v alobalu apod.
Největší výhoda panýru je, že dobře snáší vysoké teploty a neroztéká se. Před další úpravou ho můžete marinovat v oleji a pikantním koření.
Kostky marinovaného panýru, slaniny, cibule a papriky napichujte na špízy. Grilujte a podávejte s pečenou zeleninou.
Než sýr zformujete do bločku, můžete ho osolit a ochutit čerstvými bylinkami, usekanou chilli papričkou, olivami apod. Takto se hodí do zeleninových salátů nebo krémových polévek.
Kostky panýru se v indické kuchyni podávají v kari omáčkách. Třeba v jemné kokosové omáčce s hráškem (Matar panýr) nebo v omáčce z kešu ořechů, rajčat, papriky a sladké smetany (Shahi panýr masala). Jako příloha je vhodná basmati rýže nebo placky.
Silnější plátky můžete obalit ve vajíčku u a smažit v oleji jako klasický obalovaný "smažák".
Poznámka:Mléko na přípravu panýru musí být tučné. Ideální je mléko z farmy minimálním obsahem tuku 3,5%. Dno hrnce ve kterém vaříte mléko, potřete tenkou vrstvou másla ghí - vroucí mléko se nepřipálí. Citrónovou šťávu nejprve zceďte abyste odstranili dužinu a drobné pecky. Hotový panýr můžete zmrazit nebo jej v misce zalijte vodou, aby byl zcela ponořený a takto uchovejte v lednici. Každý den vodu vyměňte, panýr vydrží až týden. |
Jak vidíte, využití panýru se nemusí omezovat pouze na indickou kuchyni, ačkoli kari s panýrem jsou opravdu lahodné pokrmy. V některém dalším článku vám představím recepty na nejlepší z nich.
Další články autora |