Domácí indický sýr "panýr" zvládnete vyrobit snadno. Čím vás nadchne?

Na výrobu panýru potřebujete jen dvě ingredience a deset minut času. Odměnou vám bude pevný sýr, který můžete podle chuti marinovat, opékat, grilovat nebo třeba připravit na špízu. Báječná inspirace z Indie nejen pro vegetariány!
Domácí panýr v bločku.

Ne náhodou je tento na přípravu nenáročný sýr "vynálezem" tradiční indické domácnosti. Pro vegetariány představuje mléčný panýr ideální zdroj živočišné bílkoviny. 

Ingredience:1L tučného mléka, 0,5 dcl octa nebo citrónové šťávyPostup: 

  1. Mléko nalijte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Povařte dvě minuty a přidejte trochu octa. Ihned se začne oddělovat syrovátka od bílkoviny a formovat tuhé hrudky.
  2. Pokud je třeba, přidejte ještě ocet (na 1L mléka potřebujete maximálně 0,5 dcl srážedla). Bílé hrudky zceďte a nasypte do cedníku vystlaného plátýnkem. Propláchněte pod tekoucí vodou. Sýr můžete využít takto sypký nebo ho zformovat do bločku: 
  3.  Hrudky sýra ponechte v plátýnku. Pořádně vyždímejte a pevně zabalte. Nechte ho odkapávat na obráceném cedníku. Abyste se zbavili co nejvíce vody, doporučuji zabalený sýr ještě zatěžkat.

Z 1 litru mléka připravíte panýr ve velikosti nakládané mozzarelly (cca 150gr), což odpovídá dvěma porcím.

Zcezené hrudky panýru.
Panýr propláchněte, abyste odstranili kyselost srážedla.
Vyždímaný zabalený sýr nechte odkapat.

Využití panýru v sypké formě

Panýr můžete zpracovat ihned po zcezení v sypké formě. Připravíte z něj třeba pomazánky, cheescake nebo se inspirujte indickými bezlepkovými placičkami tikky:

Bezlepkové placičky "tikka"K panýru přidejte 2 nastrouhané vařené brambory, jemně pokrájenou cibulku, trochu strouhaného zázvoru, usekané čerstvé bylinky, indickou směs koření garam masala, 2 lžíce cizrnové mouky, sůl a pepř. Zpracujte pevné těstíčko, ze kterého tvarujte placičky "tikky". Opékejte v tuku na pánvi z obou stran. Podávejte s pikantní zálivkou k salátu, čerstvé zelenině apod. 

Smažené placičky z panýru, vařených brambor, cizrnové mouky a koření.
Pomazánka z čerstvého panýru a bylinekPanýr vyšlehejte s 1/2 kelímku bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 lžící limetkové šťávy. Podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte usekané bylinky (kopr, řeřicha, libeček apod.) Podávejte s čerstvým pečivem,  bramborami v alobalu apod.

Pomazánka z panýru, bílého jogurtu a bylinek.

Využití panýru v bločku

Největší výhoda panýru je, že dobře snáší vysoké teploty a neroztéká se. Před další úpravou ho můžete marinovat v oleji a pikantním koření.

Kostky marinovaného panýru, slaniny, cibule a papriky napichujte na špízy. Grilujte a podávejte s pečenou zeleninou.

Než sýr zformujete do bločku, můžete ho osolit a ochutit čerstvými bylinkami, usekanou chilli papričkou, olivami apod. Takto se hodí do zeleninových salátů nebo krémových polévek.

Kostky panýru se v indické kuchyni podávají v kari omáčkách. Třeba v jemné kokosové omáčce s hráškem (Matar panýr) nebo v omáčce z kešu ořechů, rajčat, papriky a sladké smetany (Shahi panýr masala). Jako příloha je vhodná basmati rýže nebo placky. 

Silnější plátky můžete obalit ve vajíčku u a smažit v oleji jako klasický obalovaný "smažák".

Marinovaný panýr s hráškem v rajčatové omáčce.
Kousky panýru v krémové omáčce z kešu a rajčat.

Poznámka:

Mléko na přípravu panýru musí být tučné. Ideální je mléko z farmy minimálním obsahem tuku 3,5%. 

Dno hrnce ve kterém vaříte mléko, potřete tenkou vrstvou másla ghí - vroucí mléko se nepřipálí.

Citrónovou šťávu nejprve zceďte abyste odstranili dužinu a drobné pecky.

Hotový panýr můžete zmrazit nebo jej v misce zalijte vodou, aby byl zcela ponořený a takto uchovejte v lednici. Každý den vodu vyměňte, panýr vydrží až týden.

Jak vidíte, využití panýru se nemusí omezovat pouze na indickou kuchyni, ačkoli kari s panýrem jsou opravdu lahodné pokrmy. V některém dalším článku vám představím recepty na nejlepší z nich.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 20.1.2020 14:20 | karma článku: 28,50 | přečteno: 7416x