Co vás po zimě zaručeně postaví na nohy? Česnek, zázvor a chilli v pikantním kari!

Zázvor, česnek, cibule a chilli - to je opravdu silná sestava pro posílení imunity. V jemné smetano-jogurtové omáčce s mletým kuřecím masem se navíc promění v úžasný chuťový zážitek.

V jednoduchosti je krása, souhlasíte? Dnes mám tedy pro vás opravdu velmi jednoduchý recept - omáčka z "jednoho hrnce", kam postupně doslova všechno naházíte a zamícháte. Zvlášť si připravíte kuřecí kebaby, které pak do lahodné omáčky ponoříte, aby se pořádně nasákly šťávou a všemi jejími chutěmi. Vůně a chuť tohoto kari je jen lehce kořeněná a pikantní, avšak díky jogurtu a smetaně krémově jemná. Samotný jogurt omáčce přidává příjemnou kyselost, která doplňuje a tlumí sladkou smetanu. 

Ingredience na kari omáčku Handi kebab
Na kari omáčku potřebujete: 2 menší cibule pokrájené na velmi jemno,  1 větší sladké rajče rozsekané najemno, 1 kelímek smetany na vaření, 150gr hutného bílého jogurtu, 1 lžíce kešu ořechů, 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru,  6 prolisovaných stroužků česneku.Koření: 2-3 sušené nebo čerstvé chilli papričky (použila jsem 3 sušené chilli papričky pro jemnou pálivost), 1 vrchovatá lžíce sušených listů pískavice, (úsporná lžička mletého chilli - nedávala jsem), 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky mleté garam masaly, lžička mletého koriandru, větší lžička mletého římského kmínu, 2-3 tobolky zeleného kardamomu, lžička soli, pár snítek čerstvého koriandru.Uvedený předpis je na 2-3 porce

Koření na indické kari "Handi kebab"

Zvlášť si připravte kuřecí kebaby

Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého kuřecího masa, 1 celé vejce, 2 plátky nahrubo posekaného toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek usekaného čerstvého koriandru, pár snítek usekané čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Dále pečící papír a olej na potírání.

Postup přípravy kebabů: 

Všechny uvedené ingredience jednoduše promíchejte. Z masové směsi tvarujte menší ploché kebaby (neboli karbanátky). Přendejte na pečící papír a horní stranu potřete olejem. Pečte v předehřáté troubě na 220°C. Po 15 minutách otočte, opět potřete trochou oleje a opečte i z druhé strany. Uchovejte stranou. Kebaby pak vmíchejte přímo do kari omáčky, aby se nasákly a zkřehly. 

Tradičně se kebaby tvarují a pečou na jehlách (nebo bambusových špejlích). Tvarují se do úzkých dlouhých špalíčků. Po upečení se z jehly stáhnou a promíchají v kari. To má za následek, že se tenké dlouhé kebaby rozlámou a v omáčce jsou tak jen nasáklé šťavnaté kousky masa. Mnou popsaný způsob pečení kebabů udrží maso pohromadě a v omáčce se nerozláme. Můžete vyzkoušet obě varianty, která vám bude vyhovovat víc. 

Postup přípravy kari omáčky:

1) Cibuli opečte na oleji do zlato-hněda. Trochu snižte teplotu a přilijte cca 1 sklenky horké vody. Promíchejte.

2) Teplotu opět zvyšte (na stupeň 8) a vmíchejte chilli papričky, česnek a zázvor. Zprudka vyduste na tuk. Trvá to cca 10 minut. Teď už byste měli začít cítit nasládlou vůni opečené cibulky. 

3) Přidejte všechno koření kromě listů pískavice. Tobolky kardamomu nejprve lehce rozmáčkněte.

4) Koření zprudka orestujte a hned přidejte rajčata. Přisypte i kešu ořechy. Při vysoké teplotě opět vyduste na tuk.

5) Zastříkněte trochou horké vody, osolte dle chuti (cca menší lžička soli) a zprudka duste na stupeň 6-7, dokud zcela nevymizí všechny syrové vůně (na množství cibule v tomto receptu to bude trvat cca 20 - 30 minut). Kontrolujte množství vody a vždy podle potřeby trochu doplňte.

Konzistence kari omáčky před přidáním smetany.

6) Přidejte smetanu a listy pískavice. Nechte zlehka projít varem.

Tradiční koření indické kuchyně: Listy pískavice (řecké seno).

7) Na závěr opatrně po lžících vmíchejte jogurtu. Nechte ještě jednou krátce projít varem. 

Bílý jogurt se v omáčkách dost často sráží. Vyhnete se tomu tak, že do jogurtu nejdříve zašleháte lžičku kukuřičného škrobu. Místo škrobu můžete použít i cizrnovou mouku. Obě tyto přísady  zabrání sražení jogurtu, i když jej budete dále vařit. 

 

8) Do kari omáčky přidejte hotové kebaby a promíchejte. Kebaby můžete lehce "nalomit", aby dobře nasákly omáčku. Prohřejte a servírujte posypané čerstvým koriandrem.

Indické kari s mletým kuřecím masem "Handi kebab"

9) Skvělou přílohou k tomuto jídlu jsou placky čapátí, kterými přímo z talíře nabíráte kousky křehkého masa a omáčky. Příprava čapátí je velmi jednoduchá, návod najdete zde

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 9.3.2021 9:37 | karma článku: 12,58 | přečteno: 664x