Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zachrání nás druhý pilíř?

Předem upozorňuji, že se nehraju na ekonoma. Snažím se být alespoň samostatný ve spravování vlastních finančních prostředků. Článek prezentuje moje laické názory.První pilíř byl pro stát prospěšný, pokud lidé v penzi dlouho nežili. Dnes je průměrný věk dožití delší a populace stárne. Na základě toho nás politici straší tím, že na naše důchody nebude mít pořádně kdo dělat a proto bychom jsi měli spořit sami ve druhém pilíři.

První pilř:

Uvažujme o skutečně pesimistickém scénaři, že populace zestárne. Bude pracovat méně lidí, kteřím se zvednou odvody do socáiální pojišťovni, kvůli valorizaci důchodů. Méně zboží na trhu a méně kupujících zvedne inflaci. Ani valorizace nevykryje klesající cenu peněz. Reálně důchody budou nižší.

Druhý pilř:

Druhý pilíř je spoření  na důchod v důchodcovské správcovské společnosti neboli ve fondech umožňující zhodnocování peněz v čase. Hodnota investice se časem měni a to oběma směry. Fondy jsou produktem komerčních subjektů, kterým záleží na svém zisku. Osobně neznám druhý pilíř na Slovensku. Přečetl jsem si charakter tohoto spoření a úplně jsem mu nerozuměl. Buď je to moje blbost nebo úmysl, aby lidé produktu úplně nerozuměli. Jaké má výhody a nevýhody druhý pilíř?

Výhody:

-    peníze jsou “Vaše” a nezkonzumují Vám je současní důchodci,
-    Vaše finanční prostředky se mohou v čase zhodnocovat.

Nevýhody:

-    vaše peníze zhodnocuje soukromý subjekt, kterého hlavní zájem je zisk a ne Vás důchod. Jejich manažeri chcejí mít platy, odměny, velké budovy, luxusní kanceláře a pod. To snižuje Vás výnos.
-    investice v čase kolíše a Vy to neovlivníte. Může dojít k výraznému poklesu Vašeho zůstatku v akciovém fondu v čase, kdy chcete začít pobírat Váš důchod,
-    musíte neustále překonávat inflaci, protože důležitá je reálna hodnota Vašich peněz,
-    zásah politiků do pravidel podle toho, jestli vládne levice nebo pravice. V extrémním případě může dojít ke znárodnění druhého pilíře,
-    riziko tunelu, který se najčastějií objevoval v devadesátich letech. Přísnější zákony nás můžou ochránit, ale chamtivost bohatých se nezměnila.

Porovnání

Pokud populace zestárne, tak prohrajeme s oběma pilíři. Při poklesu objemu vykonané práce klesne hodnota peněz pro všechny. Větší riziko vidím v pilíři druhém. Síce Vaše investice se může zhodnocovat v čase, ale na bude mít vliv tolik neznámych faktorů, že se vlastně jedná o loterii. Část Vašcih prostředků odčerpá fungování správcovských společností. I z výše uvedeného je pro mě zřejmé, že druhý pilíř se mi líbí méně než ten první a já do něj vstoupit zatím neplánuji. I kdyby měl lákavo nastavené parametry, rizika zůstavajcí. A čím vyšší rizika, Tím težší dosáhnout kladného zhodnocení. Pro který pilíř by jste se rozhodli a proč?

Stárnutí populace

Krátce odbočím ke stárnutí populace. Abychom se nebáli reálné výšky našich důchodů, musí naše populace růst. Situace v státě je však taková, že v případě zaměstnanců pracuje většina a bohatne menšina. Cílem je, aby lidé byli v práci nahraditelní a aby existovala nezaměstnanost. Děti se ve škole učí být odborně znalí jako zaměstnanci. Současný kapitalistický systém není dobrý. Nehlasuji však za socialistické znárodnění. Situaci by zlepšilo větší podpora soukromého podníkání. Jenomže zaměstnanci musí platit daně a podnikatelé nemusí všechny příjmy přiznat. Bez morálky je placení daní problém. Soukromému podnikání by se muselo věnovat více na školách. “Stát” však chce, aby většina lidí byla závislá na práci v hlavním pracovním poměru a bez okolkov platila daně. Pokud lidé chtějí změnu od státu, tak bojují proti korporacím a jejich penězům.

Stárnutí populace celkově ohrozuje fungování státu. Bude méně policistů, lékařů, úředníků a pod. Už teď se průměrný věk lékařů zvyšuje. Měl bych si asi najít mladou zubařku, která odejde do důchodu později než já J. Z ekonomického hlediska je v pořádku imigrační politika státu pro podporu přílivu kvalifikované pracovní síly. Z národnostního hlediska je to nový problém.

Pokud nechcete mít reálně nízky důchod, musíte si koupit nebo vytvořit aktiva, které budete aktivně spravovat. Ale ani v pŕpadě firmy nikdy nemáte jistotu zisku. Můžete si koupit nemovitost, ale kapitálového zhodnocení dosáhnout nemusíte. Stoupaní ceny bytů už zaručeně není. Můžete vydělat na nájmu nebo prodělat na zničeném bytu. Všechno má své klady, zápory a rizika. Platí to i pro strategie spoření na důchod.

Autor: Radoslav Medzihradský | neděle 6.5.2012 21:25 | karma článku: 10,67 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 781x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

25.10.2013 v 8:42 | Karma: 12,60 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

15.9.2013 v 22:38 | Karma: 9,29 | Přečteno: 839x | Diskuse| Cestování

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik