Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

Doprava

Nejrychleji se do Mentonu dostanete letecky do Nice a dále autobusem nebo vlakem podél pobřeží. Z letiště jede autobusová linka 110, která je hodně drahá. Levnější je vlak z nádraží St. Augustin, které je vzdáleno asi 30 minut pěšky od letiště. Nádraží v Mentonu se nachází v centru hned vedle zahrad Jardin Biovés.

Město

Město se táhne podél pobřeží skrz předměstí Garavan až po italskou hranici. Ze severu ho svírají kopce. V centru města se člověk rychle zorientuje a za pár dní se tam pohybuje jako doma. Východní část centra je historická. Nakupovat můžete v pěší zóně např. na ulici St-Michel. K mání jsou potraviny, oblečení a suvenýry. Z ovoce a zeleniny koupíte téměř to samé co u nás. Muzea, kostely a památky nejsou mojí silnou stránkou, ale turisti si tady přijdou na své. Trhy se konají dopoledne nad zahradami Biovés a v tržnici Hallés vedle muzea Jean Custeau u pobřeží historického centra.

Citrusy ve městě

Citrusy ve městě a v okolí se pěstují ve volné půdě. Na ulicích běžně vidíte citrusové stromy, hlavně bigarádie (hořké pomeranče), ale i citroníky a kumquaty. Pro komerční pěstování citrusů je určený okraj města. Ve městě se pěstují citrusy v malém počtu, většinou plní ozdobné funkce. Jejich plody nepravidelných tvarů lze ovšem koupit na tržnici. V obchodech naleznete pouze vyleštěné citrusy z dovozu.

Citrusové stromky ve velikosti kolem 50 cm je možné koupit na tržnici od €25, v obchodech ceny překračují €50. Vlastní citrony se prodávají pod jménem Citron du Menton. Zřejmě se jedná o odrůdu Four Seasons Lemon. Z citrusů se vyrábí produkty jako limončelo, víno, likéry, marmelády, mýdlo atd. Symbol citronu se objevuje na pohlednicích, kuchyňském nádobí, odznacích, ubrusech, ručnících atd.

Známý pěstitel a prodejce Jean-Mario Medecin citrony na tržnici ještě neprodával.

Festival citronu

Na přelomu února a března se koná v zahradách Biovés festival citronu Fetu de Lemon. Na karnevalu uvidíte alegorické vozy a sochy z citronů a pomerančů. Plody jsou však z dovozu.

Zahrady ve městě

Ve městě je orientační systém, který vás odkáže nejen na městské a soukromé zahrady. U každé zahrady máte mapku několika dalších zahrad. Pojďme si jednotlivé zahrady osobně projít.

JARDIN DU PALAIS CARNOLÈS

Zahrada je ve volném parku před palácem nedaleko centra. Je tam údajně až 400 citrusových stromů, i když jsem měl pocit, že se jich tam vyskytuje méně. Citrusy dominují, ale pěstuji se tam i jiné exotické a klasické rostliny. Asi polovina citrusů měla jmenovky druhů nebo odrůd. Zahrada poslouží i jako park s odpočívadly.

JARDIN FONTANA ROSA

Zahrada je věnována několika spisovatelům. Zdobí ji malby rostlin a citrusů. Část zahrady s rodinným domem není přístupná. V zahradě dominuje vysoký fíkus a palmy. Na menší ploše plodí několik velkoplodých granátových jablek. Nad nimi a nalevo od vchodu roste vícero citrusů bez označení.

JARDIN MARIA SERENA

Zřejmě soukromá zahrada před italskými hranicemi, protože místní se na mě špatně koukali a snažili se mi něco říct francouzsky. Zahrada je zaměřená na palmy. Citrusů je tam minimum.

LES COLOMBIÈRES

Zahrada je hůře dohledatelná, protože se nachází výše na svahu v klikatých uličkách. Bohužel byla v době mé návštěvy zavřená. Nápis zřejmě oznamoval, že vstup je nutné si domluvit. Naštěstí flora je zaměřena na latinské druhy a ne na citrusy.

LE CLOS DU PEYRONNET

Zahradu jsem nenašel. Našel jsem jenom jedno oznámení, že zahrada je poblíž. Vstup je na požádání.

PARC DU PIAN

Park je hned vedle zahrady Val Rahmeh Garden. Rostou v ní stovky starších vysokých olivovníků. Jestli vám vadí dlouhá obědová pauza ve Val Rahmeh, pak vám tento park poslouží jako výborné odpočívadlo. Zahrají vám cikády i bez piana J.

JARDIN BOTANIQUE EXOTIQUE DU VAL RAHMEH

Zahrada je umístěná vedle parku du Pian. Je rozdělená do 23 sekcí podle typu flóry. Je velice dobře uspořádaná a příjemná na pohled. Citrusy se nacházejí u vstupní budovy a ve spodní části. Několik stromků má popis druhu nebo odrůdy.

JARDIN SERRE DE LA MADONE

Zahrada se nachází na svahu nad Palais Carnolès. Zabírá hodně velikou plochu, ale asi polovinu z ní tvoří nepřístupný lesopark. Rostou tady stovky vzácných rostlin. Měl jsem však pocit, že zahrada je nepřehledná a rostliny jsou méně atraktivní. Jedna sekce je věnována citrusům. Kromě bigarádií neměly žádné označení.

VILLA HANBURY

Zahrada se nachází asi 3 km za hranicí na italské straně. Svažuje se směrem k moři a je značně rozsáhlá. Citrusy zabírají asi pět sekcí navazující na sebe. Téměř každý strom má jmenovku s názvem. Výborně chlapci J. Našel jsem tam vícero druhů bigarádií, citroníků, pomerančovníků, mandarín, kumquatů, pomela a jiných. Samostatně stojící australský citrus Microcitrus Australis je zřejmě nejstarší svého druhu v Evropě.

LA CITRONNERAIE

Zahrada se nachází na samém konci Mentonu směrem do údolí k horám. Majitelem je Francois Mazet. Vstup byl volný, proto jsem si zahradu zběžně prohlídnul. Je zaměřena na exotické rostliny v menších sekcích. Některé citroníky rostou na špatně přístupných svazích. Označení nemají žádné. Při odchodu jsem potkal majitele, který mi doporučil se objednat.

L’ESQUINADE (ZAHRADA EDUARD MAZZOLA)

Zahrada je nachází v kopcích nad městem. Majitel Edouard Mazzola zde pěstuje asi 150 odrůd citrusů a rostliny jako ibišky, citlivky, palmy a jiné. Zahradu jsem nestihl navštívit. Na prohlídku je nutné se objednat.

Pár odkazů

festival citrusů Fête du Citronhttp://www.fete-du-citron.com/#googletranslate

výlety jiného citrusáře – http://www.homecitrusgrowers.co.uk/citrusplaces/carnoles.html

popis zahrad Mentonu - http://www.tourisme-menton.fr/-Jardins-

reportáž o Mentonu na ČT - http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096911352-objektiv/211411030401023/video/175386

P. S. Už teď se moc těším, že za necelý týden budu s kolegy vystavovat citrusy v pražské botanické zahradě Na Slupi.

Autor: Radoslav Medzihradský | neděle 15.9.2013 22:38 | karma článku: 9,29 | přečteno: 838x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 779x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

25.10.2013 v 8:42 | Karma: 12,60 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby

Radoslav Medzihradský

Jaká je spravedlivá mzda?

Spravedlivá mzda neexistuje. Ekonomika takový pojem nezná. Tím zklamu každého, kdo považuje svůj plat za nespravedlivě nízký. O spravedlivosti můžeme mluvit, pokud jde o morální aspekty.

10.8.2013 v 23:05 | Karma: 9,58 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik