Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

Přeji si, aby většina občanů tahala za jeden provaz. Aby se daně platily na chod státu a aby nebyly rozkradeny. Přeji si transparentní státní zakázky za obvyklé ceny, oddělení ekonomiky od politiky a přítrž lobbingu. Chci, aby se nelikvidovala střední třída. Dále chci, aby se nepřizpůsobivým nevyplácalo výpalné, protože z nich máme strach. Chci efektivní úřady a ne “dojiče” daňových poplatníků. Chci, aby o občany pečovaly obce, které tyto občany znají a budou se k nim chovat, tak jak si zaslouží. Chci, aby se člověk cítil na ulici bezpečně. Kolik z toho nám dosavadní strany zajistily?

Dále chci takové “menší“ věci jako více slušnosti mezi lidmi. Chci existence komunit, které nedovolí kriminalitu ve svém okolí. Chci menší spotřebu alkoholu a nechci ožraly, kteří obtěžují občany. Nechci agresivní primitivy kouřící v metru a napadající každého, kdo je napomene. Nechci se bát u žádného poskytovatele služeb, že podepíšu pochybnou smlouvu. Chci, aby zaměstnání vedlo k oboustranné spokojenosti zaměstnavatele a zaměstnance. Chci, aby studenti byli více vedeni k možnosti podnikání, aby bylo více drobných živnostníků. Chci méně velikých firem zneužívajících zadlužení zaměstnanců a odvádějících významnou část zisku do zahraničí. Nechci, aby bydlení podléhalo “trhu”. Nechci, aby se používal výraz “stát” místo daňový poplatník. Kolik stran tyto body slibuje?

Podle jednoho průzkumu bude volit původní strany kolem 75 % občanů. Lidé jsou prostě nepoučitelní. Ale pozor na nové strany. Ty říkají, že jste si pozvali domů neznámého hosta (staré strany), který zklamal a proto si domů raději pozvěte někoho jiného (kterého však taky neznáte).

Uvedu názory na některé novější strany, nebo jejich předsedy.

Andrej Babiš se soudí s Ústavom pamäti národa, jestli byl agentem STB. Pro všechny bývalé komunisty a agenty STB bych požadoval alespoň minimální trest, aby nemohli být nikdy v politice. To by byl základ morálního ozdravení naší společnosti. Dále si myslím, že bohatý člověk k části svého bohatství přišel i skrz kontakty s vládnoucí garniturami. V amorální společnosti je otázka, či majitelé velikých firem si skutečně váží svých zaměstnanců, nebo je vnímají jako levnou pracovní silou.

Tomio Okamura chce přímou demokracii. Zapomíná však, že arogance a hloupost se týká jak politiků, tak i občanů. Vezmou-li občasné odpovědnost do svých rukou, nic se nezmění. Dojde k ještě větší anarchii, protože lidé budou často zneužívat právo měnit své politiky.

Obdobně chce dát občanům více svobody Strana Svobodných občanů. Ale více svobody se může dát jenom moudrým lidem, kteří si uvědomují více odpovědnost.

Uvedu pár reálných situací, které dokládají, jak jsou občané hloupí:

  1. Budu volit ODS, protože je to tradiční pravicová strana.
  2. Za prezidenta chci Schwarzenberga, protože je to pravičák, kdežto Zeman je levičák.
  3. Povídala jedna paní druhé: „Syn má půjčku 300 000 korun. Jak ji má splatit, když má plat 12 000 korun? Byl na úřadě pro lepší práci, ale nesplňoval předpoklady. Oni si snad dělají z lidí srandu.“
  4. Když do mě jednou nějaké děti strkaly, požádal jsem jejich matku o uklidnění. Ta kráva mi ale řekla, že to děti můžou. Jinak řečeno: do 18. let se chovejte bezohledně. Od 18. let vás osvítí a vy se budete chovat ohleduplně.

Mám obavy, že pro tyto lidi bude více demokracie jenom na škodu.

Nenechte se chytnout na údajné rozdělení politiky na levici a pravici. Pravice prý dopřává více svobody občanům. Levice prý více zadlužuje stát a vytváří občany závislé na státě. Zajímejte se jen o to, nakolik jsou političtí kandidáti charakterní a jak jim záleží na spokojenosti občanů i fungování států. Chci vládu stran, které budou řešit příčiny a ne důsledky. Chci obrodu celé společnosti od podlahy, i když hlupáků bude pořád dostatek :-).

Taky se nenechte chytnout na to, že prezident ohrožuje parlamentní demokracii. Je jedno, kdo vládne, když vládne dobře. Tím neříkám, že souhlasím s politikou prezidenta.

Přestože mnou uvedené nové strany nebo osoby ještě v politice moc nepředvedly, můžete na ně najít hodně názorů i negativních hodnocení. Stejně bych dal šanci některým z nich, aby se dostaly do parlamentu. Tyto strany zřejmě vládnout nebudou. Buď nezískají většinu, nebo nebudou chtít vládnout s původními stranami. I kdyby strany myslely své sliby vážně, bez parlamentní většiny je všechny nesplní. Dospějí jenom ke kompromisu v koalici s jinými stranami.

Pokud zvolené vládní strany jenom zhorší poměry ve společnosti a ekonomice, nečekejte na nové spasitele. Jděte do ulic a vyveďte ty parchanty ze svých úřadů. Pokud tak neuděláte, tak demokracie – vláda lidí - smrskne vaší vládu na vhození lístku do volební urny. Dál už nic neovlivníte.

 

 

Autor: Radoslav Medzihradský | pátek 25.10.2013 8:42 | karma článku: 12,60 | přečteno: 665x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 779x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

15.9.2013 v 22:38 | Karma: 9,29 | Přečteno: 838x | Diskuse| Cestování

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby

Radoslav Medzihradský

Jaká je spravedlivá mzda?

Spravedlivá mzda neexistuje. Ekonomika takový pojem nezná. Tím zklamu každého, kdo považuje svůj plat za nespravedlivě nízký. O spravedlivosti můžeme mluvit, pokud jde o morální aspekty.

10.8.2013 v 23:05 | Karma: 9,58 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik