Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vítkov... A co dál?

Hlavní aktéři vítkovských událostí byli odsouzeni na 22 let resp. 20 let do vězení. Podle mého mohli (a měli) dostat klidně i více, následky jejich konání by tomu odpovídaly. Zároveň nesouhlasím s panem presidentem Klausem, že se jednalo o exemplární potrestání. Nejednalo, ani v nejmenším (a i kdyby, proč ne?) JENŽE... Tito čtyři viníci byli sice potrestáni, ale vůbec nic to neřeší na celkové, skutečně neúnosné, situaci v tomto státě. Otázka tedy zní, je to chyba většinové společnosti, která je náchylná k netoleranci, negativnímu rasismu a xenofóbii (i když v tomto případě se o nic neznámého nejedná), nebo je "jádro pudla" přece jen trochu jinde?

Vážných i těch nejvážnějších případů rasové nenávisti přibývá. Vítkov a střelba v Bratislavě jsou jen dva z poslední doby. Rozhodně jsou odsouzeníhodné a zasluhují tresty na nejvyšší hranici možného. O tom není sporu. Mluví se ale také o tom, že otec Natálky je několikrát trestaný zloděj a rodina sama byla problémová? Mluví se o tom, že bratislavská romská rodina byla také více než problémová a několikrát na ně byla volána policie, že svým chováním neustále ohrožovali a otravovali okolí? A nic se nedělo. Frustrace slušných lidí v tomto ohledu pak dosahuje maxima a ke zkratovému jednání je už jen kousíček.

A je tu ale i případ v Krupce. Uvádím jeden, ale není ojedinělý. Ten se ani do sdělovacích prostředků nedostal a pokud, tak je okrajově. To, že chalec nezemřel, přičítám jen náhodě, brutální byli oba romští výrostci víc než dost. A tady narážíme na problém. Ten není v tom, že nebyl případ Krupka mediálně "rozmáznut", ale v principu, kterým se většinová populace, resp. oficiální kruhy jí reprezentující (a to včetně médií), k problému soužití Rómů a majoritní společnosti staví.

Žháři z Vítkova byli odsouzeni, střelec z Bratislavy je mrtev a pachatelé z Krupky? Jeden nic a druhý nejvýše 5 let. Pravděpodobně dostane méně. Přičemž v 15ti či 19ti letech si musí každý být již plně vědom důsledků svého chování! Ale chlapec si ponese důsledky jejich násilného činu velmi dlouho, ne-li celý život! Ne třeba fyzické, ale psychyku už bude mít narušenou jistě.

A podobná disproporce hodnocení chování minority v majoritní společnosti tu reálně existuje a je velmi silná. Podívejme se na známé sídliště Chánov (a takových je daleko víc, jen se o nich nemluví), na ulici Matiční a další. Do stavu, ve kterém tyto lokality jsou, si je uvedli sami Rómové, nikoliv majorita. O tom, že na nájemném dluží nehorázné peníze asi ani mluvit nemusíme, atd. Podobných excesů by bylo skutečně hodně. Jedním z důsledků toho je výrazný nárůst strestné činnosti v okolí těchto lokalit. Zajímalo by mne, co by se stalo, kdybych dlužil podobné peníze na nájemném třeba já. Dostal bych alespoň vybavenou buňku, do které by mne vystěhovali? To asi těžko.

Jistě, dlužníků na nájemném je i mezi majoritní společností dost, toho jsem si vědom. Jsem si vědom i toho, že dost pachatelů trestných činů pochází z majority. Ale bohužel rozpočteno na počet obyvatel dané skupiny, vychází procentní míra páchání trestných činů výrazně v neprospěch minority.

Podle mého názoru, dokud zde nebudou skutečně rovné podmínky před zákonem a před sociálním systémem tohoto státu pro všechny bez rozdílu barvy pleti a národnosti, budou v majoritní společnosti vznikat neonacistické skupiny, nebo jejich sympatizanti, stále. A to tím více, čím větší frustraci bude propadat majoritní společnost z toho, že zde panuje relativně silná téměř až pozitivní diskriminace.

Chovám tedy naději, že si oficiální kruhy z těchto smutných případů vezmou konečně ponaučení a začnou pracovat na koncepci, která bude skutečně řešit stávající stav věcí. Že to nebude jen "plané plkání" exministra Kocába, že to nebude jen na bázi vyzívání majority k ještě větší toleranci problémových spoluobčanů, že to nebude jen na bázi přednášek o rasizmu a xenofobii na školách, apod.

Myslím si, že klíčem k postupnému řešení tohoto problému vede jednak přes vzdělání a jednak přes spravedlivý, nikoho nezvýhodňující, systém sociálních podpor s velmi efektivní a tvrdou kontrolou. Zároveň je třeba, aby si minorita konečně uvědomila, že k právům patří naprosto nerozlučně i povonnosti. Chci-li v nějakém státě žít, musím se chovat podle pravidel a zvyků, které jsou v tomto státě zavedené! Zachovat si mohu národní zvyky a obyčeje právě takové, které nejsou do rozporu s právním systém toho kterého státu, v našem případě ČR. Možných dalších opatření je celá řada, tato by však měla tvořit dva základní pilíře.

Chovám tedy naději, že se bude jednat o programy pro minoritní a problémové spoluobčany (nezávisle na "barvě pleti") na výrazně motivační bázi. Aby sami chtěli děti posílat do školy (a není pravdou to, že mají romští občané sníženou možnost studovat na středních či vysokých školách, nebo posílat své děti do základních škol, jde jen o to chtít.) Aby pro takové občany bylo méně výhodné nepracovat, děti neposílat do škol, své okolí chováním obtěžovat nebo dokonce omezovat či krást, atd., než se snažit společnosti něco, podle svých schopností a možností, dát.

Pak, věřím, výrazně ubyde tolik nesmyslných a odsouzeníhodných činů, které mají rasový podtext a to ať už pachatelé pochází z majoritní společnosti a nebo z minority.

PS: Pokud se rozhodnete pro účast v diskuzi pod tímto článkem, apeluji na Vás, abyste byli korektní, aby vaše argumenty byly věcné a k věci (což ne vždy je jedno a totéž) a aby Váše příspěvky byly na úrovni. Děkuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Hampl | pátek 22.10.2010 15:50 | karma článku: 21,37 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Radek Hampl

Schizofrenie státní správy

Ze státní správy odcházím, přesněji, dávám výpověď. Pracoval jsem v ní necelé 3 roky a před tím ještě 7 let jako učitel na střední škole (mimochodem, to by vydalo na samostatný článek). Tam, kde jsem pracoval zmíněné poslední 3 roky, hraje odbornost prim, nebo by alespoň měla. Legitimním požadavkem je vysokoškolské vzdělání v patřičném oboru. On obecně je na úřednické pozice stálý zájem státní správy zaměstnávat vysokoškoláky (alespoň Bc.), mnohdy však naprosto zbytečně, neboť na hodně pozicích VŠ vzdělání není třeba (na rozdíl od kvalitních středoškoláků, ti tam jsou třeba jako sůl).

4.1.2012 v 12:40 | Karma: 22,51 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Ostatní

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

Vážení, 18. 10. 2010 jsem publikoval článek s názvěm "Nevypočitatelné Věci veřejné". Z něj čišela určitá skepse, která na mě po komunálkách padla a tehdy jsem prohlašoval, že si myslím, že nové strany bez politických dinosaurů (a zejména pak VV) jsou pro mne nedůvěryhodné a že není možné předpovědět, jak se vlastně budou v politice chovat. Bohužel, nejen že se splnilo to, čeho jsem se bál, ale navíc to zcela předčilo ty nejčernější scénáře, které mne napadaly.

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Kočkopes aneb, jak (ne)vybrat policejního prezidenta

Takže už několik dní nemáme policejního prezidenta. Po vládní krizi byl ten dosavadní odvolán, respektive abych byl přesnější, sám sice podal rezignaci, ale nikoliv dobrovolně. Na tom by nebylo nic divného, ministr vnitra musí mít k policejnímu prezidentovi důvěru a respektovat ho musí i sami policisté. Pokud tomu tak není, musí z kola ven. Jenže tak vyvstala další potřeba, totiž vybrat nového.

10.1.2011 v 7:10 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

Tak nám rok 2011 začal krásným nebeským úkazem. Paráda. Sluníčko se nám částečně schovalo a bylo možné pozorovat téměř 80% zatmění. Škoda jen, že jsem byl co se týče fotodokumentace naprosto nepřipraven a tak fotografie, které Vám ukazuji jsou výsledkem hrubé improvizace.

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Věda

Radek Hampl

Velká koalice nemá logiku!!! A nebo že by přece jen měla?

ODS a ČSSD v Praze uzavřely po komunálních volbách koaliční smlouvu a daly vzniknout tzv. Velké koalici. V pořadí již druhé tohoto druhu, i když ta první byla na úrovni parlamentu ČR. Jsem pravicový volič, volil jsem vždy ODS. Tehdy i nyní. A ačkoliv se mi to moc nelíbilo, v té první Velké koalici jsem viděl přece jen určitou logiku (a o zištnosti nyní nemluvím.) V patové situaci po volbách by žádná z hlavních stran svého času neměla šanci sestavit takovou vládu, buď středopravou, nebo středolevou, případně jen levicovou či pravicovou takovou, aby měla většinu. Bylo to celkem vzato "na pytel", neslané, nemastné a strany se vzájemně kontrolovaly a nedovolily si prosadit v podstatě nic. Ale stát nejel alespoň v rozpočtovém provizoriu a tzv "udržovací práce" běžely normálně. V rámci možností.

17.11.2010 v 20:25 | Karma: 16,20 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3614x
Především člověk...