Vítkov... A co dál?

Hlavní aktéři vítkovských událostí byli odsouzeni na 22 let resp. 20 let do vězení. Podle mého mohli (a měli) dostat klidně i více, následky jejich konání by tomu odpovídaly. Zároveň nesouhlasím s panem presidentem Klausem, že se jednalo o exemplární potrestání. Nejednalo, ani v nejmenším (a i kdyby, proč ne?) JENŽE... Tito čtyři viníci byli sice potrestáni, ale vůbec nic to neřeší na celkové, skutečně neúnosné, situaci v tomto státě. Otázka tedy zní, je to chyba většinové společnosti, která je náchylná k netoleranci, negativnímu rasismu a xenofóbii (i když v tomto případě se o nic neznámého nejedná), nebo je "jádro pudla" přece jen trochu jinde?

Vážných i těch nejvážnějších případů rasové nenávisti přibývá. Vítkov a střelba v Bratislavě jsou jen dva z poslední doby. Rozhodně jsou odsouzeníhodné a zasluhují tresty na nejvyšší hranici možného. O tom není sporu. Mluví se ale také o tom, že otec Natálky je několikrát trestaný zloděj a rodina sama byla problémová? Mluví se o tom, že bratislavská romská rodina byla také více než problémová a několikrát na ně byla volána policie, že svým chováním neustále ohrožovali a otravovali okolí? A nic se nedělo. Frustrace slušných lidí v tomto ohledu pak dosahuje maxima a ke zkratovému jednání je už jen kousíček.

A je tu ale i případ v Krupce. Uvádím jeden, ale není ojedinělý. Ten se ani do sdělovacích prostředků nedostal a pokud, tak je okrajově. To, že chalec nezemřel, přičítám jen náhodě, brutální byli oba romští výrostci víc než dost. A tady narážíme na problém. Ten není v tom, že nebyl případ Krupka mediálně "rozmáznut", ale v principu, kterým se většinová populace, resp. oficiální kruhy jí reprezentující (a to včetně médií), k problému soužití Rómů a majoritní společnosti staví.

Žháři z Vítkova byli odsouzeni, střelec z Bratislavy je mrtev a pachatelé z Krupky? Jeden nic a druhý nejvýše 5 let. Pravděpodobně dostane méně. Přičemž v 15ti či 19ti letech si musí každý být již plně vědom důsledků svého chování! Ale chlapec si ponese důsledky jejich násilného činu velmi dlouho, ne-li celý život! Ne třeba fyzické, ale psychyku už bude mít narušenou jistě.

A podobná disproporce hodnocení chování minority v majoritní společnosti tu reálně existuje a je velmi silná. Podívejme se na známé sídliště Chánov (a takových je daleko víc, jen se o nich nemluví), na ulici Matiční a další. Do stavu, ve kterém tyto lokality jsou, si je uvedli sami Rómové, nikoliv majorita. O tom, že na nájemném dluží nehorázné peníze asi ani mluvit nemusíme, atd. Podobných excesů by bylo skutečně hodně. Jedním z důsledků toho je výrazný nárůst strestné činnosti v okolí těchto lokalit. Zajímalo by mne, co by se stalo, kdybych dlužil podobné peníze na nájemném třeba já. Dostal bych alespoň vybavenou buňku, do které by mne vystěhovali? To asi těžko.

Jistě, dlužníků na nájemném je i mezi majoritní společností dost, toho jsem si vědom. Jsem si vědom i toho, že dost pachatelů trestných činů pochází z majority. Ale bohužel rozpočteno na počet obyvatel dané skupiny, vychází procentní míra páchání trestných činů výrazně v neprospěch minority.

Podle mého názoru, dokud zde nebudou skutečně rovné podmínky před zákonem a před sociálním systémem tohoto státu pro všechny bez rozdílu barvy pleti a národnosti, budou v majoritní společnosti vznikat neonacistické skupiny, nebo jejich sympatizanti, stále. A to tím více, čím větší frustraci bude propadat majoritní společnost z toho, že zde panuje relativně silná téměř až pozitivní diskriminace.

Chovám tedy naději, že si oficiální kruhy z těchto smutných případů vezmou konečně ponaučení a začnou pracovat na koncepci, která bude skutečně řešit stávající stav věcí. Že to nebude jen "plané plkání" exministra Kocába, že to nebude jen na bázi vyzívání majority k ještě větší toleranci problémových spoluobčanů, že to nebude jen na bázi přednášek o rasizmu a xenofobii na školách, apod.

Myslím si, že klíčem k postupnému řešení tohoto problému vede jednak přes vzdělání a jednak přes spravedlivý, nikoho nezvýhodňující, systém sociálních podpor s velmi efektivní a tvrdou kontrolou. Zároveň je třeba, aby si minorita konečně uvědomila, že k právům patří naprosto nerozlučně i povonnosti. Chci-li v nějakém státě žít, musím se chovat podle pravidel a zvyků, které jsou v tomto státě zavedené! Zachovat si mohu národní zvyky a obyčeje právě takové, které nejsou do rozporu s právním systém toho kterého státu, v našem případě ČR. Možných dalších opatření je celá řada, tato by však měla tvořit dva základní pilíře.

Chovám tedy naději, že se bude jednat o programy pro minoritní a problémové spoluobčany (nezávisle na "barvě pleti") na výrazně motivační bázi. Aby sami chtěli děti posílat do školy (a není pravdou to, že mají romští občané sníženou možnost studovat na středních či vysokých školách, nebo posílat své děti do základních škol, jde jen o to chtít.) Aby pro takové občany bylo méně výhodné nepracovat, děti neposílat do škol, své okolí chováním obtěžovat nebo dokonce omezovat či krást, atd., než se snažit společnosti něco, podle svých schopností a možností, dát.

Pak, věřím, výrazně ubyde tolik nesmyslných a odsouzeníhodných činů, které mají rasový podtext a to ať už pachatelé pochází z majoritní společnosti a nebo z minority.

PS: Pokud se rozhodnete pro účast v diskuzi pod tímto článkem, apeluji na Vás, abyste byli korektní, aby vaše argumenty byly věcné a k věci (což ne vždy je jedno a totéž) a aby Váše příspěvky byly na úrovni. Děkuji.

Autor: Radek Hampl | pátek 22.10.2010 15:50 | karma článku: 21,37 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Radek Hampl

Schizofrenie státní správy

4.1.2012 v 12:40 | Karma: 22,51

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42