Kočkopes aneb, jak (ne)vybrat policejního prezidenta

Takže už několik dní nemáme policejního prezidenta. Po vládní krizi byl ten dosavadní odvolán, respektive abych byl přesnější, sám sice podal rezignaci, ale nikoliv dobrovolně. Na tom by nebylo nic divného, ministr vnitra musí mít k policejnímu prezidentovi důvěru a respektovat ho musí i sami policisté. Pokud tomu tak není, musí z kola ven. Jenže tak vyvstala další potřeba, totiž vybrat nového.

Policejního prezidenta navrhuje ministr vnitra a schvaluje premiér. Je tedy třeba, aby se páni John a Nečas dohodli. To vyplývá už z podstaty věci.

Jenže v touze vymýtit korupci v tomto státě zapomíná současný ministr vnitra, že je ministrem a že jako takový má jedině on nespochybnitelnou základní osobní odpovědnost za výběr nejvyššího představitele policie v ČR - a nejen za tento krok - a že ona kontrasignace premiérem v případě kvalitního navrženého kandidáta v podobě silné a jinak způsobilé osoby je, nebo by měla být, pouze formálním krokem.  

Ono to totiž vypadá tak, že onu komisi ustanovil pan John spíše proto, aby celý výběr policejního prezidenta tzv. schoval pod něco, čemu se říká kolektivní zodpovědnost a následně pak i vina, než aby nesl kůži na trh pod hrozbou přímé zodpovědnosti z titulu své funkce. Nebo-li, pokud se nový policejní prezidet, jak se říká, "nepodaří", může pan John směle prohlásit: "Já nic, já muzikant, to oni..." a protože v komisi měli být i zástupci opozice, tak by jí tímto i umlčel.

Ovšem, zda je tomu skutečně tak, to ví jen ministr John sám.

Asi se ani panu premiéru Nečasovi nedivím, že se mu tento styl vedení ministerstva nelíbí. Komunikovat s opozicí je třeba, ale přímou zodpovědnost za vedení mají mít vždy členové vlády.

Samozřejmě jsou zde ještě další "drobné" potíže, jako například dost krátká lhůta pro podání přihlášek do výběrového řízení komise na takto významnou funkci, tak trochu "hurá styl" výběru policejního prezidenta zavánějící amatérismem, i přes to, že už bylo delší dobu jasné, že ten stávající buď sám, nebo pod tlakem odstoupí (tj. mohlo být o způsobu výběru už dávno jasno a ve vládě předjednáno, aby vláda působila navenek konzistentně), apod. To už je ale jiná záležitost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Hampl | pondělí 10.1.2011 7:10 | karma článku: 10,42 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Radek Hampl

Schizofrenie státní správy

4.1.2012 v 12:40 | Karma: 22,51

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42

Radek Hampl

Vítkov... A co dál?

22.10.2010 v 15:50 | Karma: 21,37