Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věštba o zmizení Jiřího Paroubka od bloggera Polaneckého

Život přináší rituály, zvyklosti. A tak každé ráno, vcelku automaticky ale se zájmem proběhnu některé oblíbené zpravodajské servery, zejména mnou oblíbená - Aktuálně.cz a IDnes.cz vynechat nehodlám. Dočtete se tam mnohé od významných politiků i od aktivních bloggerů, je to jistě cenný zdroj informací a prostor pro korektní diskusi a je pravdou, že jejich obsah (včetně blogů, také a především zpravodajství) Vám při trošce pracovitosti umožní v několika minutách shromáždit informace o jakékoliv kauze, politikovi, události, , prostě téměř neomezený zdroj informací o domácí i mezinárodní politické scéně.

Vážím si mnoha osobností z různých politických stran, nejen těch, se kterými sdílím názor a jíž jsem členem - osobně sympatizuji s jiným způsobem politického soupeření, než je aplikován politickými stranami dnes - mám na mysli takový, který respektuje osobnost, neskandalizuje jen proto, že ten či onen zastává jiné názory nežli já, vzpomínám, že ve Washingtonu poblíž Capitolu je restaurace „ U loajální opozice", zkrátka ve vyspělé demokracii se dopoledne politici tvrdě názorově střetnou, ale bez osobních invektiv, a odpoledne jsou spolu hrát golf. Připouštím však, že třeba právě pro takový „lidský rozměr" mé představy o politice nepatřím mezi současné politické špičky a více si cením profesionality a odbornosti.

Ale když si přečtu článek, vlastně blog „Válka Paroubka nezajímá! (autor Rudolf Polanecký) tak se mě zdá, že tento tribun lidu, který odhaluje škodlivost levice a sociáldemokratismu s očividnou antipatií k většině jejich politiků a zejména předsedovi Paroubkovi zapomněl na pojmy serioznóst a objektivita.

Ani mě nenapadne vyvolávat s ním polemiku, jasně si dovedu představit jeho reakci, klidně ji napíši předem a dám do zapečetěné obálky ještě před tím, než mě „sjede" od narození až po současnost, ale je mě to celkem jedno. Ostatně je zřejmé, že nepatřím s ním do stejné „stáje".

Ale těch nesmyslů je příliš mnoho. Paroubek prý není vidět, nevyjadřuje se k situaci v Griuzii ( ač ČSSD nemlčí, na jiném místě píše obsáhlé stanovisko Luboš Zaorálek) a ČSSD vskutku není „stranou jednoho muže". Že si politik, lídr opozice odjede na pár dní na dovolenou vydechnout od každodenního nejen mediálního tlaku - buďiž, to asi není ten argument, který by autor uznal. Myslím si, že ho mrzí, že se ihned nemůže do jím očekávaného vyjádření kverulantně trefovat, polemizovat, odsuzovat. Ale proč nekritizuje předsedu ODS Topolánka, potažmo našeho současného premiéra ? Ten mlčí téměř zarputile, jako by nebyl, odletěl na OH do Číny a klid, ticho po pěšině. Pochopte, mě osobně to sice trochu vadí, že premiér budoucí předsednické země je v pasivitě, ale budiž, Česká republika v nečinnosti či němá není, ministr zahraničí jednal se svými kolegy z EU jak dál, přesnou analýzu přinesla ( a přináší denně) ČT 24, kde hovořil náměstek ministra zahraničí Pojar vcelku jasně a fomuloval stanovisko zamini. Ale přece jen je rozdíl mezi dvěma předsedy stran, když jeden je současný premiér s  exekutivní odpovědností, reprezentant výkonné moci. To autora nezajímá, „modrá je dobrá, už je to tak".

Když kritizuje ČSSD že hodlá vydávat časopis, je zcela směšný. Odsuzovat, to je vlastně to jediné, co může udělat, nebo by snad chtěl vydávání takového časopisu zakázat ? To asi ne, ale pomluví ho dřív, než vyjde ( a než vůbec bude schváleno jeho vydávání). Zmiňuje se o advokátu Altnerovi, pošetilém starci, který, ač právník a advokát, nejprve za dob Miloše Zemana využil (a zneužil) práce dvou jiných expertů, kteří spor de facto vyhráli, pak je ošidil, když si výsledek zcela osvojil, a hlavně - není pravda, že ČSSD mu nezaplatila, dokonce část nesporného nároku uložila do soudní úschovy, tedy de jure plnila. To že pan Altner nebral sice nestoudné, ale řádově desítky milionů a žádal ad absurdum miliardy, že se podivně aktivizoval před volbami, to si autor nenastudoval.

Ty nesmysly a rádoby vtipné obraty o tom, jak bude časopis vypadat jsou ze slovníku tvůrců ideologické diverze za komunismu, s tím vůbec polemizovat nehodlám. Jak jsou tito lidé podobní metodám ideologů minulosti, i když v opačném pólu, je žalostné.

Zdaleka ne poslední nesmysl uvádí o domnělém záměru „regulace tisku". Možná že by stálo za to aby si autor přečetl rakouský tiskový zákon (nikoliv slovenský, jak se snaží podprahově podsunout) a také návrhy, které byly na změnu tiskového zákona projednávány ještě ve federálním shromáždění ale nebyly dokončeny a proto jaksi vysublimovali. Principy změn, o kterých byla v minulosti řeč, mají zcela konkrétní podobu a rozhodně nejsou lepící páskou přes ústa novinářů, nýbrož v zásadě požadavkem, aby redaktor nepsal domněnky, o nichž nedrží důkazy a ty si opatřoval až v případě své obrany, kdy je žalován žalobou na ochranu osobnosti od člověka, kterého bez důkazů znectil. Víc nemá smysl uvádět.

Nejsem advokát Jiřího Paroubka ani jsem mu nevolal, že tento článek napíši, jak si autor asi může myslet. Ale podsouvat Jiřímu Paroubkovi, že asi jednoznačně souhlasí s Ruskou verzí příčin konfliktu je vskutku až pitomé. Kdyby tato situace byla tak jednobarevná, jak autor podsouvá (stejně jako když hovoří o ruském generálovi v době návštěvy Riceové, o čemž Jiří Paroubek prokazatelně nevěděl a byla to iniciativa stínového ministra obrany, ne zrovna šťastná) tak by se řešením nezabývala celá Evropská unie a USA.

Ostatně na analýzu příčin, výroky o tom, že Ruská federace nepochybně reagovala s dlouhodobým rozmyslem, razantně a neadekvátně našim představám o mezinárodní politice v 21.století, symbolicky pro moji generaci, která na prahu dospělosti zažila srpnové dny roku 1968 a od té doby se nikdy nezbavila pocitu zrady a zoufalé bezmocnosti proti imperiálním choutkám a samozvanému poručnictví tehdejšího SSSR, to je nepochybné. Ostatně i USA na jedná straně odsuzují Rusko, ale zůstává otevřeno kompromisům, ale to ponechám politologům. Jistě je nezbytné a prvořadé, přesunout a priori konflikt z „bojových polí" k jednacímu stolu, do politické roviny, zastavit vraždění a zabíjení. Operace měly skončit již včera....ale co bych uváděl informace, které si každý mohl přečíst ze záznamů tiskové konference prezidentů Sarkozyho a Medvedeva již včera ráno, také další vývoj situace je obecně znám a mediálně i politicky hodnocen. Měl jsem včera možnost hovořit se Charge d´affaires velvyslanectví Gruzie v Praze paní Irinou Zhagenti, aktuálních informací pro politiky je dostatek....ale do této noty jsem upadnout nechtěl, tento konflikt je příliš vážný než abych se o něm rozepisoval v reakci na demagogii autora, který s gustem a apetitem přímo čišícím z jeho článku se snaží roztrhat Jiřího Paroubka na kusy a ironizovat jej, jak to jen jde. No ostatně, volič si stejně udělá obrázek sám a jistě nedá na jednoho aktivního, ale neobjektivního bloggera, a popravdě ani na názor můj. Hodnocení politiků a politických stran je věcí dlouhodobou, věcí vizí, zkušenstí voličů s tou či onou stranou, atd,atd. O tom již psát také nechci.A na okraj - jistě se autor dočká i jasného stanoviska předsedy největší opoziční strany.

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 14.8.2008 8:50 | karma článku: 20,30 | přečteno: 1642x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik