Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špatná bytová politika může přinést katastrofické důsledky !

Nedávno jsem zaznamenal polemiku, zda Státní fond rozvoje bydlení nebude muset postupně ukončit svoji činnost, rušit některé produkty a podobně. Hovořilo se o různých půjčkách na rekonstrukce, diskutuje se o dotacích na program „panel". Škrtat, šetřit, nejsou peníze, tvrdí politici současné vlády. Budiž, ale šetřit tam, kde se plýtvá bezdůvodně, ne za každou cenu. Je to jak vzpomínky na budoucnost - to co dělá tato vláda jsme již zažili v roce 1997. Namísto rozumné reformy jsme opět v českém „odezdi ke zdi". To není dobré. Proč ?

Například téma bydlení příchodem nového ministra poněkud zapadlo, mediálně dominují Evropské fondy a jejich čerpání. Namísto toho, aby se pokračovalo v koncepčních krocích ministerstvo pro místní rozvoj mlčí jako mrtvý brouk. Zastavila se diskuse, zda by se fond neměl transformovat do podoby speciální bytové banky, zda nedát přednost postupnému přechodu od dotačních titulů k zvýhodněným úvěrům, zda masové dotace do stavebního spoření přináší jiný efekt než pověst spoření se státní prémií „za které si můžete koupit cokoliv". Zastavila se diskuse o nutnosti sociálně adresně zaměřit různé dotační nástroje. Opustila se myšlenka vzoru například Norské bytové banky či jiných institucí. Nepracuje se na novele nepříliš dobrého zákona o podpoře družstevní výstavby, který bude třeba nahradit sociálně zaměřeným zákonem o podpoře právnických osob (včetně družstva) při výstavbě levných sociálních bytů, který měl u nás tradici v 1.republice a v Rakousku platí od roku 1873 dodnes. Ostatně očekávané zdražení hypoték povede občany s nižšími příjmy právě k těmto nástrojům.

Nic se neděje, nikoho to nezajímá ?

Bytový trh ve všech aspektech se chová poněkud jinak, než trhy zbožní. Důsledky špatně nastavených nástrojů se projevují se zpožděním. Například Teatcherové bytová reforma devadesátých let v Anglii (prodej obecních bytů za 1 libru nájemcům) způsobila devastaci celých městských částí, protože přenesla břemeno údržby a rekonstrukcí na občany s nízkými příjmy - ti nic nerekonstruovali, byty vybydleli, a protože co je levné nemá cenu - devastované byty opustili. Podobných případů je více.

U nás se stalo něco podobného, byť v rozumnější alternativě. Obce se masově zbavují paneláků, avšak ne tak, jako před lety v Anglii, povětšinou si vymiňují že část splácené kupní ceny musí noví vlastníci investovat do oprav.

I tak jsou ale investice do oprav, zejména panelových domů nedostatečné. Odborníci stále hovoří o potřebách stovek miliard korun, okolo 350 tis. Kč na jeden byt.

Ročně se však investuje stěží 15 miliard. Je to málo.

Nejde však jen o vzhled panelákových sídlišť. Jde o vážnější témata. Například úspory energií a životní prostředí.

Zateplením domů se dosáhne až 45 % úspor energie. Ta není levná a tak se hodně uspoří, což umožní splácet investice. Významným faktorem je, že se sníží objem její výroby což se pozitivně promítne do životního prostředí.

Ještě významnější jsou změny v životním prostředí uvnitř bytu, „za dveřmi - indoor" jak rádi říkají odborníci.

Nezateplený byt totiž působí na zdravotní stav populace katastrofálně. Na podzim a v zimě vznikají různé plísně a protože v panelácích nefunguje dobře ventilace, je to živná půda pro viry a bakterie. Vlhko, teplo, ale prochladlé stěny...

V ústeckém kraji před časem byl proveden výzkum cca na 80.000 bytech a výsledek byl hrozivý. Alergické onemocnění dětí, snížená imunita populace, častější nemoci horních cest dýchacích, ale také zvýšená potratovost u žen. To přece není žádná legrace ale stav velice vážný. Nikdo nebere v potaz sekundární efekt zateplení domů - nejen úspory energie ale i ve zdravotnictví a hlavně v kapsách občanů.

A tak se vracím na začátek. Státní fond rozvoje bydlení by měl být posílen, nikoliv zrušen. Měly by se hledat cesty jak využít evropské peníze na opravy a rekonstrukce s přímým dopadem na zlepšení životního prostředí v bytech. Je to dnes v Evropské unii složité, ale ne beznadějné. Na ministerské konferenci zemí EU v roce 2005 jsme tomu otevřeli dveře, noví ministři je však znovu zavřeli, nebo přinejmenším o nich nevědí. To by ovšem politici museli být obklopeni odborníky a hlavně by měli mít jasnou vizi a koncepci, nikoliv se vybíjet na nesmyslných reformách, které nic nereformují, jen všechny naštvou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 30.8.2007 8:58 | karma článku: 12,99 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik