Šetření BIS ? To je jak za Rakousko-Uherska....

Císař pán je vůl.... a hned byl v hospodě zatčen ten, kdo to říkal. Všude fízlové, udavači. Dnes jsme sofistikovanější. Odposlechy, sledování, určení místa, kde se se svým mobilem nacházíte..... Kdysi jsem nechápal, proč se v USA točí filmy s motem zabránit pronikání státu do soukromí lidí. Ale jak je to u nás ? Trochu vážně - chci se zamyslet nad prohlášením Dr.Vesecké, že chce aby policii a státní zástupce, novináře a nevím koho dál monitorovala BIS. To je hrůza. Tak jsem se raději do zákonů podíval.

 

Platné znění zákona o zpravodajských službách říká, že tyto služby jsou státní orgány pro získávání, shromažďování a vyhodnocování informací důležitých pro ochranu ústavního zřízení, významných ekonomických zájmů, bezpečnost a ochranu republiky. BIS je pak ex lege zaměřena na informace o záměrech ohrožujících demokratické základy, svrchovanost republiky, činnosti cizích zpravodajských služeb na našem území nebo ohrožující státní a služební tajemství, o činnostech které mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy republiky či které se dotýkají organizovaného zločinu a terorismu.

Zpravodajské služby jsou povinny nejen informovat prezidenta, premiéra a ostatní členy vlády informace,  ale též policii, pokud zjištění obsahuje informace náležící do oboru jejich působnosti, tedy informace o trestné činnosti .Ukládat úkoly zpravodajským službám pak může výhradně vláda !

Při vší úctě nenalézám žádný relevantní důvod k tomu, aby kauza úniku informací od policie, ze soudních spisů, advokátů účastníků trestního řízení, svědků apod. byla předmětem šetření Bezpečnostní informační služby. Je to vlastně bourání bariér k šťourání do čehokoliv, bezhraniční shromažďování informací , které získají ústavní činitelé v zákoně určení, tedy zejména členové (koaliční) vlády,  politici, kteří je pak znovu zneužijí a přinejmenším použijí ve svůj prospěch v politické soutěži. Je to něco jako doping pro sportovce. Výhoda pro toho, kdo vládne. A vládne v oblasti bezpečnostní politiky dost brutálně !

Přitom představa, že policisté kopírují spisy a prodávají je novinářům mě děsí, ale je jen málo pravděpodobná, ale bohužel trestní spis projde mnoha rukama a míst k únikům je více , já za tím spatřuji naši českou  nedůslednost, laxnost, švejkovství, servilitu k mocným. Pro orgány činné v trestním řízení pak netřeba aktivit BIS,  stačí jen důsledné dodržení zákonů a přísná kontrola.

Ostatně pokud by skutečně docházelo k útokům na náš ústavní systém, pokud by šlo o umělé kauzy k diskreditaci předchozí i současné vlády a jejich členů, pak BIS žádný pokyn nepotřebuje - je impotentní, pokud by takové kroky již dávno nemonitorovala, a já v takovou impotenci nevěřím. Jde jen o to, zda se výsledky jejich šetření současné politické garnituře hodí či ne.

Když plk.Kubice podal podivným způsobem svoji zprávu před volbami, nenapadlo tehdejšího premiéra ani na okamžik, aby vláda, která ještě téměř čtyři měsíce zasedala pod jeho předsednictvím, ukládala řediteli BIS aby prošetřila tyto informace, jejího původce apod. Nechat šetřit policii je absurdní. Něco jiného je žádat informace o uprchlých zločincích, mafiánech. Ale tento „terén" přece musí BIS monitorovat trvale, bez definice zadání vládou.

Myslím si, že politická scéna obecně sklízí plody, které sami zasely politické strany. Byla to volební kampaň ODS která po vzoru zkušeností pravicových stran v Polsku otevírala kriminální kauzy, byl to Mirek Topolánek, který v televizní debatě nařkl Jiřího Paroubka z propojení s podsvětím (jako by již předem znal obsah Kubiceho nesmyslné zprávy). Všichni moudří politici již tehdy museli tušit, že toto zatažení policie do politiky iniciovala ODS. Není mě známo, že by ČSSD tehdy disponovala nějakými v podstatě bezvýznamnými odposlechy rozhovorů Mirka Topolánka s Markem Dalíkem,  ČSSD nešířila informace, že se někdo snaží zničit ostatní odposlechy v této kauze, když měly být použity v civilním řízení jako důkaz před soudem, do jednání příslušných orgánů její vláda nezasahovala.

Jsou to investigativní novináři kteří vědí, jak a od koho získali mediální „bomby" , například odposlechy v kauze Kubice, Mrázkův archiv a nyní i odposlechy Mrázka s kýmkoliv včetně bývalých vládních úředníků. BIS unikly materiály, o kterých se veřejnost nedozví o čem jsou, co obsahují, jen se zase proslýchá, že je má nějaký novinář. Takže média mají do zásoby podkladů k tomu, aby i nadále byla šokována veřejnost a protože jejich objektivita nemusí být vždy zaručena, pak oni sami rozhodují co zveřejní a s jakým komentářem, a koho zatím ušetří. V mnohých případech to ale skutečně mohou být zoufalé signály veřejnosti, že s naší politickou scénou není něco v pořádku, že si mocní této doby myslí, že si mohou dovolit úplně všechno. Lze i připustit, že tahá za nitky někdo jiný, komu vyhovuje politická nestabilita v naší vlasti, ale to jsme zpět na počátku. Politici zmoudřete a domluvte se alespoň v tom, aby se do ústavně čistého politického soupeření nedostávaly falešné tóny umělé kriminalizace. Za totalitního režimu se tomu říkalo ideologická diverze.

Již z toho pohledu, ač mnohdy při čtení bulváru skřípu zubany, mám zájem aby novináře a redaktory ČT především nikdo neumlčoval, ani jim nevyhrožoval vyšetřováním BIS. Oni mají oporu právě ve tom, že z řady věcí udělají věc veřejnou.

Autor: Ivan Přikryl | pondělí 5.11.2007 19:37 | karma článku: 14,40 | přečteno: 1037x