Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politici, proč klamete veřejnost křepčením okolo služebního zákona?

Asi politikům nerozumím. Proč vyhledávají zbytečné střety když odborná řešení jsou snadná a schůdná? Proč se premiér, jeho vláda a poslanci hádají o věcech, které vůbec nemusí být předmětem sporu? Můj blog jistě zapadne v lákavém souboji gigantů, Kalousků a Fialů se Sobotkou, Babišem a Bělobrádkem s potutelným úšklebkem Okamury a Filipa. A přece bych stál o to, aby mě někdo z nich vyvrátil, že to co dále popíši je v souladu s platnou a účinnou částí služebního zákona. Tam jaké hry politici zase hrají?

Zákon 218 z roku 2002 byl přjat 28.5.2002. Jeho plná účinnost byla stanovena na 1.1. 2004 ovšem s tím, že některá ustanovení služebního zákona nabyla účinnosti již dnem vyhlášení a následné posuny v účinnosti, nakonec k 1.1.2015 se této platné a účinné části nedotýkají!!!! Stačí umět číst.

Generální ředitelství státní služby bylo v souladu se zmíněným zákonem vytvořeno v rámci Úřadu vlády dne 15.6. 2002. A také začalo pracovat, byl vybudován Institut státní správy pro vzdělávání, pravidla organizace správních úřadů, a řada dalších dokumentů. Současně byl schválen i prováděcí zákon ke služebnímu zákonu, ten mj. rušil povinnost mnistrů, resp.kandidátů na ministry předkládat lustrační osvědčení, ovšem tato část byla v účinnosti odsunuta na rok 2015.

Co tedy dodnes ze služebního zákona platí?

Vlády od roku 2004 mohly kdykoliv navrhnout prezidentu republiky jmenování generálního ředitele státní služby a po jeho jmenování mohli být jmenováni na ústředních úřadech státní tajemníci. Ti měli jmenovat personální ředitele a zajistit, že ministři či náměstci nebudou rozhodovat o personálních otázkách.

Vlády (i vláda současná) však nepochopitelně zůstaly v nečinnosti, postupně utlumovaly činnost Generálního ředitelství a skutečný právní stav přehlížely. Mohl bych doložit, že o těchto možnostech věděl prezident Václav Klaus a nechal se o této možnosti informovat, premiér Topolánek též zvažoval, že po roce 2006, tedy po remízových volbách navrhne Paroubkovi aby (v rozporu s principem zákona) najmenoval státní tajemníky a podpořil (toleroval) jeho vládu, což Paroubek logicky odmítl. U některých jednání jsem v té době byl velice blízko a netrpím přehnanou fantazií.

Tato vláda správně zahájila práce na novele služebního zákona, to je nepochybné, že jeho podstatné části změnu naléhavě žádají. O tom žádná. Ale v žádném případě ji nikdo neomezuje v případě, že se třeba zítra rozhodne jmenovat generálního ředitele státní služby.Podle mých představ, které jsem již několik let neúspěšně rozesílal kdekomu, i kanceláři prezidenta, Úřadu vlády, ministrům, pak mohl úkol zpracovat novelu zákona získat jmenovaný generální ředitel státní služby, který by se s tímto úkolem vypořádal jistě lépe než politici, kteří si v zákoně vytvářejí různá zadní vrátka aby obsadily na dlouhou dobu určité posty svými příznivci. Možná jim křivdím, ale jiný důvod těch rituálních tanců nenalézám.

Znám i vhodné odborníky, kteří by mohli být do funkce generálního ředitele jmenováni. K předním odborníkům patří Ing. Kamil Srnec, mladý odborník, který se aplikací služebního zákona zabývá již od roku 2002 a v době, kdy jsem byl vedoucím úřadu vlády patřil k nejlepším odborníkům. Není spojen z žádnou politickou stranou a.....to je možná jeho největší vada, alespoň u politiků.

Funkční stát respektuje platné zákony. Ale dosud nikdo nevysvětlil, proč současná vláda postupuje tak složitým způsobem. Ostatně postupuje, nebo couvá? Nelze to rozeznat. Ale ty politické souboje se mě zdají směšné.

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 17.7.2014 19:15 | karma článku: 11,48 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik