Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek, soudruzi a ti ostatní.

Média dnes v tisku peskují předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a nasazují mu čapku s komunistickými symboly proto, že při přípravě projevu k německým sociálním demokratům, jako podklad pro překlad, použil slovo „soudruhu". Je to pro ně zpráva hodná pozornosti, neboť je to podle nich „odhalení" vztahu lídra sociální demokracie k myšlenkám komunizmu.

Při pohledu na věk některých novinářů, kteří v době sametové revoluce byly zrovna odstaveni od mateřského mléka a přešli na sunar, chápu jejich zjednodušený pohled, u některých matadorů , starších osob, chápu jejich deformaci a snahu zalíbit se mocným, protože právě oni se této servilitě mnohdy v dobách totality naučili.

Nedávno, když sociální demokrati vzpomínali 130 let od svého založení (!) si pozvali filozofa Erazima Koháka, který pronesl úvahu, která vskutku evokovala k zamyšlení. Znalost našich dějin, novodobých tradic a činnosti předválečné sociální demokracie není silnou stránkou současné generace. Také proč. Vnímají jakési šedorudé temno v letech před rokem 1989 , jak o něm vyprávějí rodiče či jak je, v žalostné či groteskní podobě pravdivé a kruté reflexe vídají v oblíbených filmech jako jsou Pelíšky a podobně. Vnímají, že komunizmus je něco, co, kromě starší generace, nikdo moc nechce a inklinují k politice dravého pohybu k úspěchu, mnohdy bez ohlížení a rozhlížení, jsi-li schopný, prosadíš se. Strana, která s komunismem bojuje je , podle nich, především ODS, sociální demokraté jsou takoví polorudí, prostě socialisté. No fuj!

Právě filosof Kohák toto vzpomínal. Co si může dnešní generace vybavit, když někdo řekne „socialismus" ? Výjezdní doložku, frontu na banány, dovolenou na Balatonu či v Bulharsku, rušené vysílání zahraničního rozhlasu a skandovaný potlesk stranických sjezdů. „To přece nechceme", tvrdí. To byli ti soudruzi, to je socializmus. Že i ta slova byla znásilněna a ukradena, že byl jejich význam posunut, tím se nikdo nezabývá. Sociální demokraté se našly oslovení „příteli" a dost.

Současné mladé generaci se ani nedivím. Nezažili život v ohlávce, s klapkami na očích, plný ideologie a masové monotématické masáže o skvělém zítřku a zlých západních mocnostech, které nás chtějí ničit. Neuvědomují si, že moderní západní Evropu budovali, zejména v Německu, ale i jinde, sociální demokraté, tedy socialisté, kteří si dodnes říkají soudruzi. Že ti nejenže nechtěli s komunizmem nic mít , ale byli jeho úhlavními nepřáteli. Nepochopí mého Norského přítele, sociálního demokrata, který po druhé skleničce začal pobrukovat dělnické písně či internacionálu. Nechápe odlišnost sociálnědemokratického vidění světa a komunistické vize diktatury proletariátu s právem, které bylo „projev vůle dělnické třídy povýšené na zákon", jak nás na právnické fakultě učili. Nevědí, kolik sociálních demokratů bylo odsouzeno po roce 1948, někteří i popraveni, jak vlastně brutálně sociální demokracii pohltili do jedné všestrany.

Zkrátka oslovení „soudruh", pojem „socializmus" a další, to jsou pojmy podle mnoha lidí „profláknuté" a víceméně hanlivé. Nu dobrá, ale kdy se profláknou slova jako solidarita, přátelství, právo, pořádek, spravedlnost ? Kde je hranice našeho rozumu abychom odlišili skutečně škodlivé a nebezpečné od bláhových obav členů novostran vzniklých právě na kritice (bezmezné) totality, aniž by se svým ideologickým pojetím současného světa v mnohém (jistě ne ve všem) předchozí státostraně blížili ?

Zaslechl jsem jednou pěknou definici, v čem se historicky liší komunisté a sociální demokraté.

Uveďme to na fiktivním příběhu.

Je zima, lidé mrznou, kabáty jsou drahé a ne každý si jej může koupit. Proto se jedná o tom, že sociálně slabším a starším lidem pomůžeme kabát získat z veřejných zdrojů.

Na potřebě pomoci se shodne komunista i sociální demokrat. Ale lišit se budou v realizaci.

Sociální demokrat schválí dotace na kabát, každý kdo prokáže, že má nízké příjmy si jej může koupit a bude mu proplacen.

Komunisté vydají nařízení, že od 1.listopadu, do 31.března budou všichni chodit v kabátech. Pro tento účel zvolí jeden střih, jeden druh a všem jej přidělí. Budou je nosit povinně, je to v jejich zájmu. A ten, kdo by se v této době odvážil kabát nenosit, bude potrestán.

(Napadlo mě, na okraj, že současný liberál by řekl, že se můžete na kabát připojistit, šetřit od mládí a zavedl by na něj poplatky za vstup do obchodu.)

Jak vidět, když oba dělají totéž, není to vždy totéž. Lidé a novináři by měli přemýšlet, než začnou vyčítat Jiřímu Paroubkovi použití pojmu „genosse" v projevu k německé sociální demokracii, což znamená „soudurh" Je to laciné a nespravedlivé, jak vůči jemu jako osobě, tak vůči sociální demokracii .

Autor: Ivan Přikryl | pátek 23.5.2008 14:58 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1402x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik