Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár poznámek k nájemnému - MMR zdražuje ?

Přečetl jsem si se zájmem článeček a informace o tom, že ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek hodlá zmírnit nárůst nájemného tím, že  se rozhodl rozložit zvýšení nájemného propočtené na rok 2010 do roku 2012. Bude-li však postupovat tak, jak proklamuje (žádný "psaný" návrh jsem zatím nikde nenašel), tak namísto snížení nárůstu nájemné podstatně zvýší !!

To je třeba vysvětlit:

Námi koncipovaný návrh, který jako první deregulační norma byl schválen počítal s cílovým stavem do roku 2010 a stanovil koeficienty pro jednostranné zvyšování nájemného ve stanovené době. Návrh byl doprovázen sociálním modelem, který měl zaručit, aby nikdo neplatil více než třetinu svých čistých rodinných příjmů na bydlení (tehdy důchodci v praze platili již 29%, takže de fakto se jich zvýšení nemělo dotýkat).

Poté mělo následovat tzv. standardní období, kde se výše nájemného určuje dohodou pronajímatele a nájemníka, pokud k dohodě nedojde stanoví nájené soud, který přihlédne k nájemnému v místě obvyklému. Důkazy pro jeho určení mohou předkládat obě strany sporu - srovnatelné nájemní smlouvy, znalecké posudky, kalkulace, kvalita bytu, atd - tak jak určuje občanský soudní řád - vše co může posloužit k zjištění stavu věci. Tuto část Parlament před volbami 2006 již nechválil. Takže po skončení přechodného období zase nastane bezvládí, zmatky.

Co mě ale pobuřuje  nejvíc?

Ještě nedávno koaliční politička - Zdena Horníková z ODS navrhovala zákon o jednorázové deregulaci. Nyní koaliční politik a místopředseda vlády navrhuje zmírnění nárůstu.Jedou čehý - jedou hot, nebo jak se to říká. To jen svědčí o bezradnosti, nedostatku shody.

Ale ministrem plánované zmírnění nárůstu nájemného je vlastně zdražení - tak jak jej MMR popisuje prodlouží období jednostranného zvyšování nájemného pronajímatelem o 3 roky. To se musí majitelé domu radovat. Zatímco platný zákon jim dával možnost jednostranného zvášení jen omezeně, MMR tuto dobu prodlužuje. Stačí vzít tušku a papír a zjistíte, že výsledné nájemné může být až o 50 % vyšší, než nájemné stanovené naší normou do roku 2010 ! Snad si MMR svůj omyl uvědomí a bude bytovou politik již konečně pojímat vážně - ne tak, že jí každý bývalý starosta rozumí.

To je nejen nesprávné, ale vlastně s dosáhne OPAČNÉHO výsledku, podstatného zvýšení základny pro posuzování nájemného v místě obvyklého.

My jsme předpokládali další nástroje, které jsou popsány v Koncepci bytové politiky, schválené v roce 2004. (Topolánkova vláda ji nikdy nezrušila, jen ji ignoruje, jako ostatně vše).To znamenalo existenci sociálního bydlení, podporu nájemního bydlení, pečlivé vyvažování prostředí, které tvoří trh s byty. Tato vláda dlouhou dobu nedělala nic, zbavila se jen odborníků a teď se řítí k problémům destrukce bytové politiky. Nechci malovat čerta na zeď, ale krize v USA začala v krizi bydlení - hypotéčního trhu. Takové kroky budeme napravovat po léte - buď se neděješ nic, nebo se tropí hlouposti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 16.10.2008 15:23 | karma článku: 9,63 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  19:33

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik