Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nastává renesance družstevní výstavby?

Jak se snažím ve svých článcích argumentovat, vláda, která by měla přinejmenším dík většinovému složení z ČSSD logicky podporovat družstevnictví, se k takovým krokům moc nehlásí. Přitom Česká strana sociálně demokratická již od roku 1909 držela nad družstvy "ochrannou ruku" a využívala jejich principů a hodnot, které jsou i jí blízké - rovnost členů, mužů a žen, demokratická volba orgánů a řada dalších. Ovšem i bez pomoci státu se družstevní výstavba v některých formách obnovuje. Nastává renesance družstevní výstavby jako protiváhy developerským, tedy komerčním projektům ?

 

„Co jednomu nemožno, to mnohým v dosahu!“ Toto heslo doprovázelo vznik družstevní formy spolupráce v polovině 19. století, když v Anglii, v městečku Rochdale první družstva vznikala. Je jen málo známým faktem, že v moderním světě nachází svůj prostor hojně dodnes. Podle údajů Mezinárodního družstevního svazu (ICA) je dnes téměř miliarda obyvatel planety členem některého z typů družstev, od družstev zemědělských či farmářských, přes výrobní, spotřební, zdravotní, úvěrní, rybářská, dopravní a mnohá další odvětví až po družstva bytová.

Pokud jde o poslední jmenovaná, bytová družstva jsou tradiční součástí bytového trhu například v Japonsku, Latinské Americe, Kanadě a především prakticky v celé Evropě. Silná jsou zejména v Německu, Norsku, Španělsku, Švédsku, Itálii či Rakousku.

Co vede občany k tomu, aby se sdružovali do těchto korporací? Především skutečnost, že při výstavbě vytváří ekonomicky výhodnější podmínky než výstavba developerská. Investorské firmy logicky nabízejí vystavěné byty za ceny tržní, tedy co nejvyšší realizovatelné, za které je kupující ještě ochoten smlouvu uzavřít. V družstvu není zisk prvořadou podmínkou, výstavba se provádí za rozumné ceny na nákladovém principu a pokud se zisk vytváří tak jen proto, aby se pokryly nutné náklady na přípravu a realizaci výstavby a posléze na správu bytů vystavěných.

Družstva v bývalém Československu prošla složitým vývojem. Bytová družstva vznikala v našem teritoriu po roce 1873, kdy byl přijat první družstevní zákon, a do roku 1939 bylo postaveno na 100.000 bytů. Později, po roce 1948 byla tato družstva formálně zachována jako „Lidová bytová družstva“, ale ekonomicky byla oslabena měnovou reformou, která znehodnotila členské podíly až na formální jednotnou hodnotu 100 Kč a byla podřízena přidělovacímu systému tehdejších národních výborů.

Komunistická vize bytové politiky nejprve počítala s tím, že bude vystavěno tolik bytů, že každý občan obdrží přiměřený byt bezplatně. Již koncem padesátých let však bylo jasné, že stát nemá tolik peněz a tak byla družstevní bytová výstavba obnovena. Výstavba byla plánována státem, ale bytová družstva, (s výjimkou direktivy nomenklaturní při volbách orgánů družstva) byla zachována jako subjekty v zásadě nestátní. S pomocí státu bylo postaveno v letech 1957 až 1989 téměř 800.000 bytů, přičemž členové si uhradili okolo 50% nákladů na jejich výstavbu. Státu se to tedy vyplatilo.

Po roce 1989 však nová politická reprezentace, snad dík historii vzniku družstev zemědělských v ČSR a též v důsledku předchozí faktické izolace od informací o roli družstev ve světě, považovala družstva za „relikt totality“ a snažila se je transformovat. Nařídila družstvům povinné převody bytů do vlastnictví členů, a to zpočátku tak neodborně, že byty od roku 1992 cca do roku 1995 převádět vůbec nešlo. Samotné převody byly a jsou jistě určitou možností, ovšem rozhodnout o nich měli družstevníci sami, stát do nich neměl zasahovat. Převody jsou dobré pro bydlící členy, taktéž zásada volných komerčních převodů nájemních práv, avšak tyto byty přestali hrát roli levnějšího bydlení pro občany s nižšími příjmy.

V současnosti se snažíme o obnovu družstevní výstavby ve dvou směrech.

Tím prvním je běžná výstavba financovaná družstevním podílem, tedy vkladem, který kryje určitou část nákladů na výstavbu. Na financování zbytku ceny si pak družstvo jako právnická osoba sjedná komerční úvěr, který je následně splácen jako součást nákladového nájemného, které nebývá v zásadě vyšší, než nájemné v místě obvyklé. V budoucnu, po splacení úvěrů pak člen platí pouze skutečné náklady na provoz a správu domů.

Tím druhým je snaha využít již platné úpravy tzv. sociálního družstva pro výstavbu levných bytů pro občany s nižšími příjmy. Toto výstavba, bude-li přijetím nové právní úpravy umožněna, pak má svá specifika zejména tím, že stát by zde pomohl určitým příspěvkem těm, jejichž čistý příjem by byl nižší než stanovaná mez, ovšem členská práva a dispozice lidí s těmito byty by byla určitým způsobem omezena. Muže to být šance jak pro mladé lidi, tak pro seniory.

Sociální družstvo tedy může hrát v budoucnosti roli právě levnějšího, tedy sociálního bydlení.

Jak dokazuje praxe některých velkých družstev v Praze, zvyšuje se zájem o družstevní výstavbu „prvního“ typu, neboť občané využívají popsaný model a vítají skutečnost příznivějších cen výstavby bytů. Není zbytečné podotknout, že dík právní úpravě v zákonu o obchodních korporacích, členským právům dle stanov družstva je velice nepravděpodobný stav, že by družstvo mělo ekonomické či existenční potíže. Za 25 let po roce 1989 vzniklo postupně (též formou privatizace bývalých obecních bytů) celkem cca 10.000 bytových družstev, přičemž závažnými potížemi byla postižena pouze dvě družstva, a to jen proto, že jejich představitelé závažným způsobem porušili v té době platné zákony a členové v těchto relativně malých družstvech jen nečinně přihlíželi. Po delších peripetiích však ani oni o byty nepřišli. Žádná jiná forma podnikání takové skóre nevykazuje, to hovoří za vše. Družstvo, zejména po nové právní úpravě platné od 1. 1. 2014 je vskutku nejbezpečnějším útvarem, formou zajištění důstojného bydlení, kterou můžete na trhu získat. Věřím, že družstevní forma výstavby, dík zajmu a svobodné vůli občanů, se bude i nadále rozšiřovat jako plnohodnotná alternativa moderního bydlení. Právě proto jsem článek nazval „renesancí družstevního bydlení.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | středa 17.9.2014 10:35 | karma článku: 5,44 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik