Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nájemné zas a znovu........

Dějí se sice v politice mnohem větší věci, ale jako spoluautora zákona o postupné deregulaci nájemného musím vyjádřit svůj názor na ve sněmovně schválenou novelu, která prodlužuje období jednostranného zvyšování nájemného na další tři roky s tím, že dojde k zmírnění nárůstu, který se zdál být neúnosný. Předem říkám, že s tímto řešením nesouhlasím.

     Je třeba říci proč. Vůbec se mě nelíbí, že zákon v některých regionech skončí svoji platnost 31.12.2010 a jinde až o dva roky později. Vzniká tak situace daleko složitější. Já chápu, že pro občany, zejména důchodce, je nárůst nájemného velkým problémem ale jaký je rozdíl mezi důchodcem v Praze a Ostravě ? Rozhodně ne zásadní, ale zákon jim vytváří odlišné podmínky.

     Skutečně správným řešením je adresná sociální pomoc potřebným, aby se nemuseli stěhovat na periferie měst a mohli v klidu dožít ve stávajícím bytě. Pak ale toto sociálno nelze přenášet jen na pronajímatele, ale na stát, tedy vytvořit promyšlenější systém adresné podpory. Vždy jsme říkali, že nájemné by nemělo činit víc než třetinu čistých rodinných příjmů. Již před přijetím tohoto zákona, v roce 2004, činily tyto náklady v Praze u důchodců 27 %. Nájem se jim tedy měl zvednout maximálně o 3 %, ostatní měl adresnou dávkou pokrýt stát. To ale nefunguje a současná vláda se tím nějak moc nezabývá, i když politici ODS (Zdena Horníková) jsou prvními, co o přijetí zmíněné úpravy informují. Jistě, volby se asi blíží.......

     Návrh KSČM, který také sněmovnou prochází by byl výborný před 15 lety, někde v roce 1993. Je to vlastně ekonomizace nájemného. Argument, že "kopíruje" ekonomické nájemné v družstvech není přesný. Podstatná část družstevních bytů, zejména ve velkých městech, byla převedena do vlastnictví. Specifikace nákladů na provoz domu (nikoliv nájemné) je logicky přísně na úrovni potřeb ale takových potřeb, jak je vidí a hodnotí sami vlastníci přes možnosti své kapsy. Skutečná rezerva na obnovu a rekonstrukci by měla být v optimálním případě mnohem vyšší. Je to "past na budoucnost" protože podfinancování dům pár let vydrží, ale pak se potřeba nahromadí a vlastníci budou muset "přitlačit". Tedy ani tento návrh se mě nelíbí.

     Já bych zákon o jednostranném zvyšování nájemného plošně zrušil, bez rozdílu všude, k 31.12. 2009. Důvodů je více. Jsme v krizi, roste nezaměstnanost, neklid a obavy ve společnosti. To je jistě důvod, ale ne hlavní. Ceny nemovitostí s v podleních letech "splašily" a jejich skutečná výše neodpovídá jejich hodnotě, trh cen se zdeformoval, banky půjčovaly na všechno bez ohledu na cenu (ostatně toto je základ krize v USA od které se vše odvíjí). Náš strategický cíl, který jsme v roce 2005 proklamovali, byl již naplněn.

     Na zrušení stačí jedna věta  v zákoně 107/2006 Sb.:

V § 8 odst. 2 zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného z bytu a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, se číslovka „2010" nahrazuje číslovkou „2009".V § 696 odst. 1 se slova „zvláštní právní předpis" zrušují.

     To ale nestačí, je třeba říci co potom. Nazvali jsme to standardní období - to by mělo platit trvale. I o něm se vedou spory - politici se shodují, že by nájemné mělo vyjadřovat jakýsi průměr cen nájemného v míst+ě - tzv. v místě obvyklé nájemné. To ale v různých zemích se určuje různě - od "zrcadel nájemného" zjišťovaného podle zákona v Německu až po určení soudem. Osobně bych jej řešil dvěmi odstavci zákona asi takto:

Doporučuji změnit občanský zákoník tak, že   když je nájemné nižší než nájemné v dané obci nebo její části a v daném čase s přihlédnutím k velikosti a kvalitě pronajímaného bytu, za které lze pronajmout srovnatelný byt (dále jen „obvyklé nájemné"), a nelze-li docílit dohody o zvýšení nájemného, může se pronajímatel obrátit na soud, aby rozhodl o zvýšení nájemného s účinností od prvého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byl návrh soudu doručen. Ale musí to platit také naopak. Jestliže je nájemné vyšší než obvyklé nájemné, a nelze-li docílit dohody o snížení nájemného, může se nájemce obrátit na soud, aby rozhodl o snížení nájemného s účinností od prvého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byl návrh soudu doručen."

     To co nám skutečně schází je systém levného tzv. sociálního bydlení, jako například byty HLM ve Francii, bytové kooperace v Holandsku či asociace v Anglii, nezisková společenství v Rakousku..... Jaká bída v bytové politice, když o tom hovoříme 19 let a zatím neexistuje nic.

Teším se na reakce. Toto není "ratio scriptum" ale názor.   Ivan Přikryl

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 2.4.2009 12:55 | karma článku: 10,52 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Kurátor: Ruská agrese mění pohled na umění socialismu, ničit by se ale nemělo

18. května 2024  16:03

Vedení Prahy řeší budoucnost nápisu „Moskva-Praha“ ve stanici metra Anděl. Ten je podle petice na...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik