Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nájemné ? Nájemné znovu aktuální !

V roce 2005 jsem měl možnost předsedat pracovnímu týmu, který navrhl zákon o deregulaci nájemného, mimochodem zcela první svého druhu v České republice po roce 1989. Ten byl později schválen, i když v poněkud okleštěné podobě, a je dodnes používán obcemi i vlastníky bytového fondu.

Byl principiálně postaven na odvození výše nájemného od cen nemovitostí na trhu a řešil citlivé postupné uvolnění nájemného až do cílového stavu, kde se měla výše nájemného řídit buď dohodou, nebo určením výše soudem, pokud k dohodě nedojde, a to v režimu v tom kterém místě obvyklého nájemného. Celá deregulace pak měla být doprovázena adresnou sociální pomocí zejména starším lidem, kdy nájemné nemělo tvořit víc než třetinu čistých rodinných příjmů, jinak musel, zejména u rodin důchodců, pomoci stát příspěvkem. A protože již tehdy platili důchodci v Praze cca 28 % svých příjmů na bydlení, prakticky by se jim nájemné nezvýšilo, jen by jim přibyla povinnost o příspěvek požádat. Vycházeli jsme při tom z principu, že je třeba chránit nájemníka na straně jedné ale také nepřenášet břemeno sociální pomoci na vlastníky, zejména fyzické osoby.

Od té doby byl klid, jen se vedla psychologická „válka" o věštbu výsledku žaloby vlastníků u soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Až nyní, nikoliv vláda, ale někteří poslanci ODS publikují poslanecký návrh zákona o jednorázové deregulaci. ODS již jednou předvedla, co to znamená bytová politika podle jejího gusta a to v letech 1992 až 1998: Nemohu si proto odpustit několik poznámek:

Odmyslíme-li celkový cíl návrhu poslanců ODS - jednorázovou deregulaci jde o návrh zcela nepoužitelný. Vykazuje mnoho nesmyslných legislativních chyb a vlastně ještě více poškozuje tradičního, alespoň proklamovaného chráněnce ODS - vlastníky. Říkám záměrně „proklamovaného", protože skutečná pomoc od ODS v době, kdy tomu tak mělo být a držela vládu nepřišla, až nyní tento amatérský pokus - v letech 1992 až 1998 vlády ODS liberalizovali vše, jen né nájemné. O tom později.

Nesmyslné je ustanovení, že když určuje soudu, že nesmí zvýšit nájemné v případě vysokého věku nájemce a definuje jistou povinnost soudu brát zřetel na majetkové poměry. Sám princip by byl v pořádku, avšak rozdíl mezi v místě obvyklým nájemným a nájemným upraveným soudem by měl vlastníku kompenzovat stát. Již vůbec návrh neodlišuje obecní byty a ostatní vlastníky. Perlou návrhu je zásada, že možnost domáhat se obvyklého nájemného má jen tam, kde nájem vznikl podle § 871 odst. 1 občanského zákona. Přeloženo do srozumitelné češtiny to znamená, že jsou to jen nájmy vzniklé k 1.lednu 1992 a žádné jiné Avšak po tomto datu byly povinně uzavírány - až do poloviny devadesátých let, nové nájemní smlouvy. Ty zákon neřeší.

Tím, že stávající zákon o postupné deregulaci bude zrušen, vrátíme trh s nájemnímy byty do patové situace let 2003 až 2006. Soudy o výši nájemného zahltí naši justici, budou se táhnout léta, zkrátka nesmyslný návrh.

ODS - v oblasti bydlení - jiné oblasti posuzovat nehodlám - vždy zcela ignorovala potřebu vzniku ucelené a provázané koncepce bytové politiky, a to již od zmíněných devadesátých let.

Většina nových nástrojů používaných v bydlení vznikla mimo tehdejší vládu na základě poslaneckých iniciativ a podle toho návrhy mnohdy vypadaly - nepovedená transformace bytových družstev, ukvapený a bezpodmínečný převod státních bytů do majetku obcí, aniž by se pamatovalo na segment sociálního bydlení apod. Stavební spoření a hypotéky vznikly též mimo vládní kabinet poslaneckými návrhy a vláda Václava Klause je zásadně odmítala, úředníci tehdejšího ministerstva financí tvrdili, že jdeme léčit rakovinu acylpirinem.

V jisté absurditě Václav Klaus odmítal liberalizaci nájemného, tedy deregulaci ale zcela liberalizoval ceny služeb - tepla, elektrické energie, plynu a služeb. Ty postupně narůstaly v řádech stovek procent a zablokovaly možnost rozumného pohybu nájemného alespoň tak, aby krylo náklady na provoz -tzv. .ekonomické nájemné.

Důsledek se dostavil: divoká, masová privatizace obecních bytů s cílem zbavit se břemene, bez ohledu na potřeby sociálního bydlení.

Po roce 1989 bylo nezbytně nutné stanovit zcela novou koncepci rozumné transformace bytové politiky z rigidního administrativního modelu na nový model, který bude kombinovat možnosti vzniku bytového trhu a sociální doktrínu, která pomůže potřebným skupinám obyvatel, kteří se mohou při zvyšování ceny bydlení dostat do složité situace. Taková koncepce vznikla v roce 1991, ale byla odmítnuta jako nepotřebná zejména tehdejším ministrem financí a pozdějším premiérem Václavem Klausem. V bytové politice nastalo období, jemuž odborníci říkali „Dybova nicota" a to proto, že ministr Karel Dyba, který měl tuto oblast v kompetenci zvolil metodu „není třeba nic, trh vše vyřeší" Koncepční kroky byly zahájeny, bohužel, s osmiletým zpožděním až za vlád ČSSD Cena bydlení, tedy součet nájemného a služeb dík divokému nárůstu cen energií tak vzrostla, že deregulace nájemného se stala „strašákem" a po nálezech ústavního soudu byla většina návrhů na deregulaci v poslanecké sněmovně odmítnuta. Problém narůstal, politická neshoda hrozila, že stejně jako v Polsku bude nakonec věc řešit Štrasburský soud pro lidská práva. Nová koncepce byla přijata jako první krok tehdejšího ministra pro místní rozvoj, Jiřího Paroubka,v roce 2004 . Ta platí dodnes, ale nikdo je nezměnil a pokud se nemýlím, ani nezrušil. Nač ztrácet čas.

Koncepce měla tyto ambice : Zajistit dostupnost bydlení pro všechny skupiny obyvatel

účinné, tržně a sociálně konformní nástroje podpory bydlení pro potřebné,. Podpořit vznik svobodného trhu s byty avšak se sociálním aspektem ,dokončit nástroje podpory získání nového bydlení - od hypoték, přes stavební spoření, družstevní bydlení až k sociálním bytům a projektům pomoci lidem na okraji společnosti.

Práce na realizaci koncepce však nebyla zcela dokončena - nebyla schválena celá navrhované novela občanského zákoníku, která by stanovila postup určování nájemného po roce 2010, což by zavedlo pojem „určení nájemného v místě obvyklého" a otevřela prostor pro vyvážený vztah obou stran vztahu - nájemníků i pronajímatelů. Také sociální síť nebyla zcela dokončena.

ODS před volbami slibovala mnohé, ale vláda Mirka Topolánka v této oblasti zatím neřeší nic, je to jak vzpomínka na budoucnost - porovnáme-li nečinnost z doby „první vlády ODS". Je to možná tím, že tato strana nedrží resort místního rozvoje, znám v ODS politiky, kteří měli zcela konkrétní vizi v této oblasti, ale ti by takovýto návrh jistě odmítli. Zkrátka - bydlení pro největší vládní stranu opět není prioritou.

Na skutečné potřeby nikdo nehledí, vláda této koalice neprojevuje zájem o potřeby bytového trhu, najala si, prý za téměř 40 milionů advokátní kancelář , která má hájit ČR u Štrasburského soudu - nic víc.

Až najednou prozření - Poslanecký návrh ODS k urychlení deregulace .

Bytová politika nepatří, v té směsici radarů, zdravotní reformy a poplatků, školného, prodejie budov ministerstev k tématům plnící první stránky médií, ale je to jen klid před bouří. Destruovat to, co bylo uděláno a neřešit skutečné potřeby bytového trhu však přinese jen a jen kolaps trhu s nemovitostmi, které dosahují nesmyslných výšek, ohrožení jistot bydlení u občanů se středními a nižšími příjmy a zmatek, možná jen „zakázky" pro exekutory. Bohužel.

Autor: Ivan Přikryl | pondělí 5.5.2008 13:24 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1757x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Pronájem byty 2+kk, 57 m2 - Nové Město na Moravě_7
Pronájem byty 2+kk, 57 m2 - Nové Město na Moravě_7

Žďárská, Nové Město na Moravě, okres Žďár nad Sázavou
17 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik