Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měli jsme ty nejlepší úmysly. Dopadlo to jako vždycky.

     Náš spolek, Česká společnost pro rozvoj bydlení připravila, a dík předsedovi Senátu PČR Milanu Štěchovi, v krásném prostředí jednací síně této komory včera realizovala seminář k návrhu koncepce "sociálního a dostupného bydlení".  Konference se skládala v podstatě ze třech částí. Tou první byla prezentace náměstků, lépe řečeno náměstkyň ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva pro místní rozvoj, legislativní rady vlády a zástupců průmyslu a obchodu či Státního fondu rozvoje bydlení.  Druhou část tvořily koreferáty nevládních aktivit, členů České společnosti pro rozvoj bydlení, aktivistů Armády spásy a neziskovek provádějící sociální práci mezi bezdomovci , třetí pak prezentace iniciativy pro sociální bydlení se svými zkušenosti s praktického provozování sociální práce.  Byl to dobrý program, ovšem kdo nepromluvil dopoledne, měl smůlu. Jako obvykle, náměstkyně měly "jiné úkoly" a tak většinu připomínek lidí z praxe odpoledne nevyslechly. Jednou za rok by si snad čas mohly najít. I tak ale seminář přispěl k posunu v této věci, alespoň k výměně informací. Po 25 letech se konečně rýsují kroky vedoucí k řešení problému, který předchozí vlády ignorovaly nebo prostě vyřešit nestihly. Teď jde jen o to, zda navrhovaná řešení budou skutečně funkčním, provázaným a fungujícím modelem. Zatím se mě zdá, že obce jako hlavní aktér v této věci, až se s koncepcí seznámí, budou o funkčnosti silně pochybovat. A neziskový sektor, který tvoří v moderních zemích institucionální základ sociální sítě a který svoji pomoc nabízí je v nedohlednu.

Prezentace byla podrobná. Sociální bydlení by mělo začít fungovat od ledna 2017, a podle představ autorů - MPSV a spol., by mělo mít tři stupně. Potřební v tísni by podle své situace měli mít možnost získat krizové bydlení, sociální byt či dostupný byt. Poskytnout by je měly obce. Alespoň podle náměstkyně MPSV Zuzany Jentschke Stöcklové. Podle náměstkyně ministra pro lidská práva Kateřiny Valachové by obrysy zákona mohla vláda dostat v červnu, do konce letoška by pak mohly být na stole paragrafy. „Velmi proto potřebujeme, aby vláda měla jasný názor jak dál už v únoru,“ dodala Valachová. Ministerstvo pro místní rozvoj podle své náměstkyně Kláry Dostálové o programu ještě s unií jedná. Počítá se zatím s částkou kolem 338 milionů eur (nyní asi 9,38 miliardy korun) a se vznikem čtyř tisíc bytů. Podpora se ale nebude týkat Prahy. Další sumy mají plynout do zateplování či rekonstrukcí. 

Souhlasím, že "vláda potřebuje mít jasno" co nejdřív. Tento rozsáhlý materiál však jasno nepřinese. Opakovaně namítáme, že jasnou by mohl přinést stručný materiál - "Rámec dostupného a sociálního bydlení v ČR". ten by obsahoval výčet úkolů legislativních a nelegislativných s krátkým popisem předpokládaného cíle řešení a jeho praktické funkce. 10 stránek, ne více. A termíny s odpovědností za předkládání jednotlivých materiálů.

Vrťme se ale k semináři. Otázky, na které dámy odpověď nepřinesly, přetrvávají.

Především - pro všechny skupiny potřebných dle návrhu platí: Obec certifikuje potřebné občany, to je obvyklé i v zahraničních modelech. Shledá-li sociální potřebnost, zajistí potřebnému bydlení.

Jak a kde byty získá je nejasné.

V roce 1991 bylo 1,7 milionu státních bytů bezpodmínečně převedeno do majetku obcí. Platilo v  nich až do roku 2005 v podstatě neekonomické regulované nájemné, což v mnohých městech a obcích činilo z bytového hospodaření černou díru na peníze. Domy, zejména paneláky bylo třeba zateplit, modernizovat, rekonstruovat, tedy miliony až miliardy investic. A tak obce privatizovaly téměř celý svůj bytový fond. Dnes (až na výjimky třeba v Bohumíně) žádnými byty nedisponují.

Kde tedy vezmou byty pro potřebné?

První možností je smlouva s privátními poskytovateli. Tu uzavírá s pronajímatelem obec a tím přejímá odpovědnost za ubytovaného sociálně potřebného. Není to snadné. Vyvstává řada otázek. Kdo odpovídá pronajímateli za případné pohledávky na nájemném? Kdo odpovídá za dodržování dobrých mravů a pravidel občanského soužití? Nebylo by třeba zákonem takový speciální nájem a podnájem bytu se sociálním určením upravit?Nebo koncipovat vzorovou, rámcovou smlouvu? Ovšem pronajímatele nelze k takovému kroku donutit. Půjde tedy o asi "transformaci" stávajících ubytoven, o jejich legalizaci na smluvní ubytování pro obec, kdy pronajímatel bude jen dohlížet a inkasovat, odpovědnost za správu a provoz přejde na obce? O tom nebyla na semináři řeč. Ale v praxi to tak může dopadnout. Jinak obec povinnost "zajistit bydlení" nesplní.

Bude mít obec jiná práva, jiné nástroje?  Právo iniciovat výstavbu levných dostupných bytů? Bude mít v mnoha zemích obvyklé právo založit neziskovou společnost s vlastní právní subjektivitou a zvláštním režimem, kdy správcem vystavěných bytů bude nevládní nezisková organizace?Nebo musí být přímým investorem? O tom koncepce mlčí.

Zdá se, že jde o koncepci tvořenou sice s přihlédnutím k odborníkům praxe ovšem s vizí státního úředníka, který se v tomto sektoru nikdy nepohyboval.

Pokud by obec chtěla postavit alespoň některé byty, pak Státní fond rozvoje bydlení připravuje učité programy, ovšem s kapacitou nepříliš významnou.

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj pak hovořila o případné možnosti čerpat na podporu výstavby až 9 miliard korun. Půjde o přímé investice? Nevyužije stát například sociálního bytového družstva, popřípadě jiného modelu, třeba po vzoru britských bytových asociací? Tam se spojují veřejné a soukromé prostředky, pracuje se s úvěrem spláceným v nájemném. Skupiny lidí s nižšími ale existujícími příjmy jsou schopny část financování unést. Přestěhují-li se, dostanou splacený úvěr zpět. V družstvech jde o známý model včetně určitého finančního vkladu a splácením úvěru zahrnutého v nákladovém, tedy nižším nežli tržním nájemném .  Systém fungující, osvědčený. S tímto objemem prostředků, kdy paní Dostálová hovořila o 4000 nových bytů se dá postavit nejméně trojnásobek. Možná i více. Toto bydlení je vhodné jak pro mladé lidi, tak pro seniory. Zvláštní postavení by pak mohla mít obec, která by mohla získat část takových bytů do své přidělovací kompetence. O tom jsem se v koncepci nedočetl.

Je moc dobré po ročním otálení a utajovaném jednání pracovních skupin jít s takovou koncepcí do vlády? Ač čas není náš přítel, osobně bych preferoval, aby si vláda primárně schválila onem zmíněný rámec pro dostupné a sociální bydlení. Šlo by vlastně o odůvodněný výčet legislativních i nelegislativních opatření včetně odpovědností kdo dílčí materiály či návrhy zákonů předloží a kdy. To by přineslo záruku komplexnosti řešení, která je dnes nejasná, je-li vůbec žádná. A odborná veřejnost by netrpěla nejasnými obrysy zvoleného modelu.

Nespatřuji jediný rozumný důvod, proč by takový ucelený a funkční rámec nemohl být přijat. Chceme být standardní evropskou zemí s moderní bytovou politikou? Tak nevytvářejme modely unikátní a přikloňme se k osvědčeným modelům moderních zemí.

Sociálním bydlením se v nich rozumí nejen ono sociální dno, ale i sektor neziskový, kam se lze ode dna odrazit, ale kde může důstojně bydlet občan s nižšími příjmy.

V Evropě fungují tyto modely více než 150 let. V Británii je více než 2,5 milionu bytů vlastněných bytovými asociacemi, svým charakterem se blížící družstevním principům. Švédsko má 344 tis. bytů družstevních, Norsko 440 tisíc. Jde o byty s ekonomickým nájemným. 35% bytů v Holandsku jsou byty sociální, vesměs vlastněné místními bytovými korporacemi. V Lucembursku je takových bytů 8%, ve Francii pak ve speciálním nájmu (HLM systém) 16 % z celkového počtu bytů. Sousední Rakousko má pak v tomto setokru 23% bytů, vesměs spravovaných bytovými družstvy. Jsou toto argumenty, které mohou ministerstva ignorovat? Je zřejmé, že tento sektor si žádá cca 10% z celkového počtu bytů v ČR. Samozřejmě v řádu mnoha let. Ale odklad si již nemůžeme dovolit. Nespokojenost, sociální nepokoje, to by nás při nečinnosti čekalo. Nebo chtějí ministerští éčit zhoubnou chorobu zaříkáváním?

Sám v to něvěřím. Politici jistě chtějí být úspěšní, schází jim ale pokora připustit si, že tento problém nelze řešit teoretickým, v praxi neověřeným modelem, ale osvědčenou metodou.

Doufám proto, že proběhlý seminář připoměl, že koncepci je třeba dopracovat v ucelený funkční celek. Nedostatky nefunkčních opatření se totiž neprojeví ihned ale v řádu několika let. Času jsme promeškali již mnoho. Proto doufám, že tato vláda schová aroganci moci i ješitnost do šuplíku a ještě se nad návrhem koncepce zamyslí. Jinak bude bohužel platit vstupní heslo: "Měli jsme ty nejlepší úmysly ale dopadlo to...jako vždycky".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | středa 28.1.2015 13:35 | karma článku: 9,64 | přečteno: 833x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  16:33

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Von der Leyenová pod palbou kritiky. V debatě ji ostřeloval socialista Schmit

23. května 2024  14:14,  aktualizováno  16:30

Brusel ve čtvrtek odpoledne hostil velkou debatu kandidátů na předsedu Evropské komise. O druhý...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  16:23

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

ANALÝZA: Britská agonie končí. Konzervativci kráčejí pro volební výprask

23. května 2024  16:19

Premium Čtrnáct let trvající vláda konzervativců nad Velkou Británií se chýlí ke konci. Premiér Rishi Sunak...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik