Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letím ze Singapuru, a narazím na Čunka. No hrůza !

Mrzí mě, že musím být konfrontační, ale jinak to nejde. Letěl jsem ze zahraničí a pokouším se popsat své pocity setkání s vlastí. No dobré to není !!!

 

Byl jsem pár dní v zahraničí, v podstatě na druhém konci světa[1]. Přijdete tam na jiné myšlenky, věnujete se tématu, kvůli kterému cestujete. Pak při přestupu z dálkového letu v Paříži sednete do letadla ČSA a po delší době hladově sáhnete po denním tisku, časopisech.

Šok, hrůza !

Co čtete, jaký obrázek si čtenář udělá o naši vlasti ? Jaký je první dojem navrátilce domů ?? Zaplať Bůh, říkám si záhy, čeština není světovým jazykem, takže spolucestující čtou světové denníky. Nic netuší. Ale já se vracím do naší reality.

Vlastně není u nás politik, který by nebyl podezírán z nekalých činů. Jen stěží rozeznáváte, kde je to tak dík zbožnému přání či fantazii médií, a kde je to skutečně důvodné skandalizování.

Napadají Vás logicky různé asociace. Proč to vše ? Proč najednou média zajímají zdroje dobročinných akcí Zuzany Paroubkové ? Ta dáma jistě bona fide plní roli, kterou si sama přála - pomáhá dětem, dětským domovům. Ale není tato činnost od sponzorů vlastně „splátkou dluhu" za něco jiného, spekulují média ? Vytváří se virtuální realita, zasívají semínka pochybností, jestli bývalý manžel, mimochodem též bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek nepřemlouval donátory aby něco na dobročinnost dali a jestli to je v souladu s kreditem politika. Nejlépe pokud by si něco nechal.  Čouhá z toho snaha vyždímat vysněný plod - pošpinit, zpochybnit, poškodit lídra opozice. Zaplať Bůh, že pomoc směřuje dětem. Ale to nikoho nezajímá. Asi ne Blesk, Aha atd....

Pak čtu druhý odstavec. Kateřina Jacques se prý rozvedla ( ouha, jako třetina naší populace). A je prý vidět s předsedou Strany zelených Bursíkem. Jak pikantní - mladá pohledná dáma a předseda strany - co je za tím ? Že jde možná více o pracovní vztah významných politiků, to není zajímavé. A tak nasadíme paparaci a možná speciální techniku, aby měl bulvár co psát. Znám Kateřinu jako dámu a moudrou ženu, pracovala za mě na Úřadu vlády jako ředitelka sekce lidských práv. Nepochybuji o ni, i když je též jen člověk, žena. Tento náznak přehlížím.

Ovšem rána z děla to je 1.místopředseda vlády Jiří Čunek. Jeho „příběh" je o to pikantnější, že jde o člověka víry křesťanské, tedy pravidelně se hlásící ke křesťanským hodnotám, které mj. ctím i já. Promítám si rituál bohoslužby a nějak mě to nejde dohromady. Buď je to ohromná kamufláž a nebo tento rtuťovitý mužíček hraje velkou hru, která s křesťanstvím nemá zbla nic společného. Chudák MMR !!! To ministerstvo zcela degradoval. Nedávno jsem řekl ministru Gandalovičovi, že lituji toho, že již toto ministerstvo neřídí. Je to prostě odborník, člověk se kterým jde spolupracovat. Uvádím to proto, že ctím profesionalitu před politickou orientací, pokud se to dá. V tomto případě ano. Jde o miliardy pro tuto zem. Ale co z toho bude ?

To jsem ale již z letiště doma a hladově skočím k počítači a klikám oblíbené „Aktuálně.cz" a ještě radši „mé" Idnes.

Aktuálně se zamýšlí, zda za tím není „liga na podporu znovuzvolení Václava Klause". Jejich dedukce má logiku - současného prezidenta může ohrozit jen dohoda ČSSD, Zelených, KDU.ČSL a nezávislých v Senátu. Shodnou-li se, zvolí kohokoliv, mají většinu. A oni se snaží, snaží.... Ale rakety namířené na představitele stran od prezidenta mě nesedí,  ke shodě a harmonii nepřispějí. To není nastrčený ale skutečný problém .

Což pak mohou pánové Bursík a Paroubek přehlížet hříchy křesťana Čunka ? Co když část politiků ČSSD začne pochybovat o dobrých úmyslech Jiřího Paroubka ?Má uvnitř strany opozici ? A kdo by ji neměl ? Tak proč ne.  

A co zelení ? Vzniklý chaos jistě prospívá volbě současného prezidenta, dedukuji, souhlasím... Ale vizi že lidé Václava Klause ponoukají policii, redaktory ČT, Blesku, Aha, a všech těch polopornografických bulvárních plátků nevěřím a  zajídá se mi.

Pak již mluvím s lidmi. Mé pochyby se orientují jinam. ČT nedávno útočila na Marka Dalíka - rovná se na premiéra Topolánka. Marek Dalík je prý mistr propojení moci do ekonomiky. No budiž, ale kdo ví ?  Důkaz v právním slova smyslu nikdo nedokázal předložit. Chtějí ho také poškodit ?

Reportáže jsou opravdu podivné, neboť kuloárně jsou zveřejněné informace známé již déle, ale nikdo je neověřil. Pomluva není důkaz, ani informace nemá á priori důkazní hodnotu.  Co je toto za útok ? Proč? Rozhodla se ODS že přepřáhne ?  Nechce již současného premiéra ? Již jim nestačí spojení s Melčákem a Pohankou ( zase klenot naší politické scény) a mocných příznivců Miloše Zemana[2] ? Kdo měl zájem pomoci ODS v „boji" za důvěru ? Asi ti, co kdysi osnovali „opoziční smlouvu". Ale mohou „dýchat" další ekonomicky mocní ?Nejde jen o boj o vliv uvnitř vládnoucí koalice, vládnoucí strany ?  Neříkají: „Jedeme dál bez Topolánka a Paroubka ?" Cestou po Praze vyslechnete desítky alternativ... A tak nevíte, co se bude v koalici dít za měsíc, dva, na jaře. Nechci jim věřit, ale příběhy žijí.Kdo je plodí ? Začínám blouznit.

Do toho všeho čtete o úniku informací z Bezpečnostní informační služby.  Ta, spolu s ostatními zpravodajskými službami má právě odpovídat na výše uvedené dotazy. Měla by ! Což to nemůže  vše být jen důmyslný atak na demokracii u nás ? Co s tím BIS dělá ?

Nic ! Co když za tím vším je skupina á la Krejčíř, Pitr, Mrázek, Berdych..... ? Nic ! Pak se dočtete že reportér ČT byl monitorován při schůzce s generálem Randákem, snad nejlepším profesionálem v tomto oboru. Proč, co služby zatajují ? Proč byl vyhozen ? Vždyť právě zpravodajské služby  jsou tu proto, aby ústavním činitelům dávaly informace i důvěrného charakteru o tom, co kdo osnuje. Premiér Topolánek se ptá: „Kdo za tím je ?" (Myslí za aférou Čunek) a významně se dívá k opozici. Je to marasmus, pane premiére, výsledek toho, že upřednostňujete političnost před odborností. Ostatně jako KSČ do roku 1989. Tuto otázku dávajte zpravodajským službám. A jesli nedokážou odpovědět, pak má pravdu Stanislav Devátý - rozpusťte je !!

Měla by to být hloupost, pokud by BIS pracovala tak, jak má, tak jsou dávno premiér, prezident, předsedové obou komor Parlamentu a ostatní ústavní činitelé informováni. Zatím ale z BIS unikla prý celá databáze údajů a protokolů, což může mít následky katastrofální - ne proto, že by se veřejnost něco dozvěděla, ale proto, že nikdo neví, kdo materiály má a jak je použije. Koukají nám pod sukně, do ložnic, peněženek, což je v zájmu veřejném od zpravodajských služeb OK. Ale pak to vše ztratí a nalezne to (třeba) zločinec. Hrůza.

Ostatně jsem velmi zvědav, u koho nalezne zaměstnání plk.Kubice a 45 „elitních" specialistů ÚOOZ. Řekl bych že u nějaké mocné podnikatelské skupiny. Omluvím se, bude-li to jinak !

Tahle vláda, postavená na Kubiceho zprávě a zradě Melčáka a Pohanky není šťastným řešením. Je to jen výslednice neschopnosti k dohodě.  Že Kubice odchází i se čtyřiceti věrnými ? Je mi líto, ale kdy jsem četl záměrně ukradenou jejich „zprávu" jak prorůstá organizovaný zločin do politiky, nevěřil jsem ani vteřinu, že jde o dílo elitních policistů. Je to hrůza a ostuda demokracie. Mrázkovy nesmysly, puncované elitním policistou. Tehdy bylo vše jinak, ale tehdejší premiér nikdy nebyl tím, který tlačil na „umrtvení" ÚOOZ, to mohu dosvědčit. Naopak, a Kubiceho zprávou, zcela smyšlenou, se mu odvděčili ti kterým neublížil.  

Kdy proboha politici pochopí, že zloděj má být potrestán, že ale také platí presumpce neviny, že také platí latinské „není zločinu bez zákona, není trestu bez zákona". Z takového marasmu se nemůže zrodit nic dobrého. Včera poškodili ČSSD v zájmu loajality k ODS. Dnes zradí ODS. Zradí kohokoliv, to je politizace . Zatýkají dramaticky bývalé náměstkyně ministrů na letišti, kterým v době potupné vazby někdo podivně vykradeně byt, pak jim nic neprokáží a pustí je. Tvrdí, že elitního Kubiceho někdo hodlá zavraždit, šetří to, najmou jakéhosi „Arpáda" či jak se ten policista maďarského původu, který hrál „lesního nájemného vraha" jmenoval, a přes to, že je natočen kamerou, nic se neděje, nic se nevyšetří. Dík této vládě, dík tomu, že si pravice osvojila volební metodu osočování opozice, kriminalizace atd., je tahle společnost zcela paralyzována. Ať se vicepremiér Čunek brání jak chce, stal se součástí špatného obrazu naší vlasti. Má-li pravdu a je-li jen katastrofálně neschopný vysvětlit marginální rodinný rozpočet, musí z vlády odejít. Je-li to jinak, pak si za to může sám. Svojí neschopností vysvětlit.

Nechci být podjatý:

Pokud se vžívám do role policistů šířící třeba kauzu místopředsedy Čunka, pak se též jen hrozím. Mě je vlastně jedno, kdo je pan Jiří Čunek. Ale je to ústavní činitel, místopředseda vlády, ministr. Pokud nemám jasné důkazy, tak musím mlčet. Každý jen průměrný právník, neřku-li specialista na trestní právo, státní zástupce, zkušený policista doufám že ví, že obvinit místopředsedu vlády znamená mít zcela a nepochybně jasno, že jsem věcně i procesně zcela v mezích zákona. Požádat o zbavení imunity pro Jiřího Čunka a následně zjišťovat že se možná dopustil jiných trestných činů je barbarství, lépe diletnatnismus. Při stavu šetření ten Kocourkov vyplouvá na povrch každým dnem a žádná překvapení nejsou vyloučena. Být nejvyšším státním zástupcem, vezmu bič a vypráskám je všechny.

Už proto, že se chci vrátit na počátek své letištní úvahy. Cestou domů poslouchám tiskovou konferenci Jiřího Čunka. Je to příběh smutného muže do silvestrovského programu. Mám pocit, že jsem se vrátil do země bláznů.

„Já jsem ztratil občanku a protože jsem bordelář, nevšiml jsem si, že jsem ji našel, tu novou jsem nechal někde v saku" ( v sále smích). „Opravdu všimněte si, občanky jsou stejné" (bez komentáře, to mají lidovci lídra !!!) „Já nevím kolik statisíců jsem ušetřil, a kolik jsem inominátním vlastníkům spravoval. Nevím co jsou moje peníze a či jsou ty další". To je snad již horečka ! Co to je ?!? „Já jsem pobíral plat, ušetřené statisíce jsem ukládal a pobíral podporu, tu jsem uspořil, jiní nepracují a utratí jí, já jsem šetřil". To řekl Čunek, 1.místopředseda vlády ? „Já nic nevím, musím si to zrekonstruovat, a pak, za týden Vám sdělím, kolik jsem z podpory ušetřil, kolik jsem uspořil s platu. Hlavní je, že jsem nic neukradl !"

No to je malér. Pracoval jsem rok jako náměstek ministra pro místní rozvoj, pak jako šéf Úřadu vlády ČR. Ale tohle je buď od pana vicepremiéra mentální rezervace, nebo duševní selhání. Tento člověk má řídit tak významné ministerstvo? Já si vážím politiků KDU ČSL. Tomáše Kvapila, jednoho z nelepších ministrů pro místní rozvoj, ale i pánů Kasala, Jehličky a řady dalších. Ale toto ??? To je fraška !!!

Vysedám před domem a již nechci ani poslouchat televizní zprávy. Hlavou se mě honí spousta myšlenek.  Nejsem tak zcela nezkušený člověk, léta jsem řídil významnou nevládní organizaci, byl jsem členem exekutivy největší nestátní organizace na světě, sešel jsem se z řadou významných osobností, vládních činitelů či prezidentů mnoha zemí, od roku 1990 jsem navštívil více než 100 zemí světa. Od roku 1990 mám mezi politiky spoustu přátel, nejsem tzv. srdcař, ač jsem sociální demokrat, mám řadu přátel ve všech politických stranách. Někdy politikům nerozumím, mám možná sofistikovanější názory, ale mám tu čest být poblíž současnému lídru opozice Jiřímu Paroubkovi. To říkám proto, aby bylo jasné, do které stáje patřím.Ten, by jako premiér pana Čunka ve vládě nenechal ani vteřinu, byť by to znamenalo demisi či nedůvěru vlády celé ! Ale toto není o stáji. To je  hrozné. Tady se záměrně směšují nevinní s těmi, kteří jsou přinejmenším nevěrohodní. Ti, kteří by měli okamžitě ještě dnes odejít se směšují s těmi, kteří jsou napadání zcela bez důvodu. Hraje s námi na šachovnici někdo zcela jiný, než by měl. A tak sedím doma a nevím, jestli bych se do jihovýchodní Asie, odkud se přiletěl, neměl vrátit. Ale rychle pověsím svoji úvahu na blog. Zítra bych to asi neudělal.


[1] Zasedání mezinárodního družstevního svazu v Singapuru.

[2] Jde o návštěvu V.Klause u Miloše Zemana a také aktivity jeho bývalého poradce M.Šloufa,.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Přikryl | středa 31.10.2007 22:21 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik