Jan Palach na ostrově Mauritius.

Před časem jsem navštívil ostrov Mauritius . Je to krásný ostrov poblíž Afriky na jižní polokouli. V malém horském městečku Curepipe mě překvapil a upoutal velký modro- bílý nápis na velkém náměstí, na kterém je mimo jiné autobusové nádraží a obchodní centrum: „Jan Palach".

Nevěříte svým očím. Je to skutečně  "náš" Jan Palach ? Přece není možné, aby šlo o někoho jiného. Kde se tu nápis vzal ? Začal jsem pátrat po historii a znalostech místních občanů. Ptal jsem se náhodně chodců - víte kdo to byl Jan Palach ? Většina dotázaných nevěděla, ale někteří říkali, že to musel být „nějaký hrdina" protože v sedmdesátých letech minulého století místní městská rada rozhodla, že ulice tohoto města budou pojmenovány po lidech, kteří učinili nějaký hrdinský čin.

Nedalo mě to a zašel jsem do městského archivu a pátral dál. Asi po hodině jsme ve starších záznamech našli údaj, že šlo o občana Československa, avšak o jeho činu nebylo k dohledání nic.

Pro jistotu jsem si schoval kontakt na místního starostu a slíbil jsem si, že k 40.výročí smrti Jana Palacha shromáždím více podkladů, které bychom do městského archivu v Curepipe zaslali, spolu s poděkováním, že již v době, kdy toto jméno bylo v naší vlasti zapovězeno a fakticky veřejnou mocí vymazáváno z paměti občané tohoto malého ostrova vzdávali tímto hold občanu jim vzdálené a zcela neznámé země. Chtěl bych však, aby takové poděkování mělo větší váhu než dík náhodného turisty, který je překvapen touto událostí. A  zda bychom neměli poděkovat oficiálně, předat důstojnou pamětní desku s popisem činu Jana Palacha a jeho významu. Odjíždíte z tohoto města s pocitem vděku a také trochu zahanbení s vědomím určitého dluhu naší země vůči jeho památce. Na okraj poznačuji, že nebyl problém získat pro tuto myšlenku některé politiky a ústavní činitele. A tak věřím, že se občané tohoto městečka i jeho návštěvníci dočkají informace o tomto, pro ně, neznámém hrdinovi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 17.1.2008 15:16 | karma článku: 20,19 | přečteno: 2412x