Co bude zítra, pozítří, po svátcích?

     Chvíli horko, chvíli zima, neustálé konce a nové začátky. Tak působí současná vláda. Každá z koaličních stran zde však působí jinak.      TOP09 přihlíží a zachovává bohorovný klid. K němu vidí příčinu v sebezáchovných pudech LIDEM, Věcí Veřejných, ostatně i dalších poslanců. O tom až později. Hodnotí situaci s nadhledem a bez obav. Miroslav Kalousek ví, že svých 9 až 20% získá (podle okolností) a že bude i v budoucnosti hrát jeho strana jistou roli – možná nikoliv dominantní ale jistě ne marginální.

ODS již asi nebaví, aby byla neustále okopávána těmi, kteří se vezou jen na nutnosti a potřeby jejich pár hlasů k parlamentní většině. Po zkušenostech se Zelenými, VV a dnes Lidem již asi tuší, že „ráno je moudřejší večera“ a že rozzlobená dračice Karolína Peake se sama uklidní a v logicky sebezáchovných rituálních tancích dá přednost jistotě řádného volebního období a získání času aby (možná) konvertovala pod křídla politicky stabilnějšího a perspektivního subjektu.

     Lidem pak nikdo nebere vážně, zlozvyky VV má tato „partička“ stále stejné – humbuk, tragédie, konec…. A ráno vstříc novým zítřkům. Ohraná deska, nic víc. Štěkající pes nekouše!

     Je-li někde v pozadí architekt, který vrtí tím českým oříškem (mám na mysli známé dílo „vrtěti psem“), pak je to opravdu velký hráč. Může mít i jiné významné karty v ruce. Premiér Petr Nečas asi věděl  proč hovoří o bezpečnostní prověrce. Podle zákona, jde li o prověrku na stupeň tajné, může prověrka trvat i déle než jeden rok.  Do té doby by pak NATO paní ministryni poslalo za dveře, pokud by projednávalo tajné informace. A to je u armády obvyklé. A premiér ví více, než ostatní politici – porovnat míru informací od zpravodajských služeb můžeme snad jen s prezidentem Václavem Klausem a ze státních úředníků s vedoucím Úřadu vlády. Jsou to možná informace, o kterých nemůže hovořit, aby neporušil zákon o utajovaných skutečnostech veřejně, ale mohou to být informace takové, že mohou Karolínu Peake pro některé funkce vylučovat. Jí je ale sdělit může a bude klid. Kdo ví? Obvykle se najde nějaký „dobrák“, který takovou informaci zapomene před novináři a pravda bude na světě. Nebo také nikoliv.

     Ostatně pan generál Picek nejen že příslušné prověření jistě má, ale již dlouhodobě patří mezi špičkové odborníky, jde o člověka nesmírně zkušeného, vyrovnaného a pro státní správu a armádu perspektivního odborníka, ale je to také přímo model osobnosti, která by na ministerstvo obrany mohla přinést klid a rozumné řízení i v postu ministra.

     Tak nějak dnes považuji za nepřiměřenou rezignaci Alexandra Vondry přes neúspěch v senátních volbách a možná větší chyby, kterých se v minulosti dopustil. Porovnám-li to s tím, co se dnes kolem tohoto ministerstva děje bylo by asi lepší nechat vše při starém. Připouštím, že ještě před pár týdny bych si takovou skutečnost nepřipustil ale dnes?

     Opozice se chová jasně opozičně. Koalice svými kauzami jim šetří peníze na volební kampaň a jejich vyjádření nelze nic vyčítat. Stínový ministr obrany je vskutku objektivní posuzovatel situací kolem ministerstva až to mnohdy překvapuje. Asi si uvědomuje, že jako budoucí člen exekutivy je lepší být jasný ale uměřený, věcný než řečí košatou a nekonečnou dokolečka omílat naučené postuláty.

    A tak predikce vývoje Karolíny Peake (trochu žertem) může být taková:

Včera: Nikdy! Nejsem ani loutka, holka či buchta (její slova) a pan premiér uzavřel za mými zády „mnichovskou dohodu“ – o Lidem bez Lidem. Jdeme do opozice!

Dnes: Ale já nechci, aby tato vláda skončila. Upečeme buchty, upečeme kapříčka, popovídáme si o možnosti spolupráce. Chci ale, aby mě řekl plnou pravdu (a asi se zavázal, že to již nikdy neudělá).

Zítra:  Uvědomuji si, co by to znamenalo, pokud by tato vláda skončila. Vládu socialistů a komunistů neumožníme. Sníme kapříčka a zvážíme co dál. Vánoce jsou svátky klidu, míru a lidí dobré vůle.

Po vánocích – Ministři asi nemusí opouštět svá ministerstva. Proč opouštět rozdělanou práci. Budu mluvit s kýmkoliv, jde o podmínky, které nám partneři poskytnou. Ostatně Vít Bárta čeká již za dveřmi, jen nevíme za kterými – modrými či oranžovými.

Silvestr – Teď toho nechme, zítra bude čas na novoroční přecevzetí.

S Novým rokem:  Rozdáme nové karty. My se nevzdáme a budeme dále bojovat s korupcí, plánovat sdružování ministerstev a obranu jsme vlastně nikdy nechtěli, byla nám vnucena. Odpusťme si, co jsme si!

Na tři krále – Nová koaliční smlouva podepsána….

Velikonoce:  Nová vládní krize. Skončí vláda kvůli tomu, že Lidem neprosadila sloučení ministerstva vnitra a obrany……

     Je to samozřejmě myšleno trochu žertem, ale kdo ví? Nejhorší ale je, že udivený občan dál ztrácí smysl politiky a bude čím dál tím více apatický, až to možná přeroste v nežádoucí radikalizaci. A svět? Jen se podívejme do včerejších nizozemských deníků.

 K pověsti národa rozkradačů a defraudantů získáme pověst nepředvídatelných uřvaných osobiček držící se moci za opravdu každou cenu. Koalice neschopná harmonického vládnutí.  A to je asi ta nejhorší známka naší zemi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | pátek 21.12.2012 13:15 | karma článku: 34,41 | přečteno: 2745x