Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chce to chladnou hlavu. Návod na řešení přináší stanovy, ne urážky.

Povolební situace není vždy rozjasněné nebe bez mráčku. Ale to, co sleduji na facebooku, v různých blozích, zpravodajských serverech je nedůstojné. Na jedné straně sprosté urážky, podivné vulgární vtipy, apely snad až k demonstracím, hra na revoluci. Na druhé straně se nadává do lotrů a zrádců lidem jako je Hašek, Tejc, Zimola, Chovanec, Netolický. To byl ten náš volební výsledek tak fantastický, že se teď bojuje o to, kdo se na něm poveze do vládních výšin? Ti lidé, kteří jsou kritizováni patřili mezi kandidáty na vládní posty. Ale sestavení kandidátek, forma volební kampaně, předání agentury PSB hnutí ANO, proklamace o třetině hlasů, to je již zapomenuto? Myslete hlavou!

Vůbec, ani na chvíli, nemohu připustit oprávněnost té hrozné diskuze, kterou po ránu čtu na fbku, zpravodajských serverech, ve zpravodajství.

Strana má své rituály a postupy předurčené ve stanovách. Rozhoduje většina hlasů, není-li stanovena procedura jiná. Odmítám připustit, že Jeroným Tejc, Michal Hašek a další členové předsednictva jsou jakási parta zrádců. Znám většinu členů vedení ČSSD osobně, po léta jsem se s mnohými viděl když ne denně, tak alespoň jednou za týden. Všichni jmenovaní udělali pro stranu ohromný kus práce. Dík našim hejtmanům jsme dokázali, že umíme řídit významné regiony. Ale vždyť právě hejtmani, pokud jsou členy předsednictva, podpořili výzvu předsedovi strany k odstoupení. Nazvat je pučisty je hrozné, nerozumné a nedůvodné.

Na tom fbku sprostě (mnohdy) diskutují ti, kteří nemají s ČSSD vůbec nic společného. Je to mnohdy horší než slovník postpubertálních fandů hokeje nadávající po prohře na svůj tým. Ani možná dobře míněné návrhy Jiřího Dientsbiera vyhnat podporovatele Bohuslava Sobotky do ulic nejsou moudré. To najednou o vnitrostranické věci provedeme veřejné referendum? Takové akce se záměrně zúčastní řada těch, kteří ČSSD nevolili a chtějí, aby její obraz rozhádané strany vyvolal odpor a dosáhnout toho, že se o sestavení vlády vůbec mluvit nebude.

ČSSD má své stanovy, navrhne-li předsednictvo svým dvoutřetinovým usnesením cokoliv, ač to přesahuje jeho stanovami svěřené kompetence nelze jinak, než bezodkladně svolat ÚVV, což se dá udělat v řádu dní, jeho členové musí vyslechnout názor předsednictva a musí rozhodnout. Já z mnohého cítím jakési chytračení. I na straně pana předsedy. Sestavím vládu, budu jejím předsedou, kdo mě potom na sjezdu odvolá?

Možná, že je problém ČSSD hlubší. Také nesouhlasím se způsobem, jak se sestavovaly kandidátky, jak malé okruhy po léta spolu spolupracujících skupin straníků sestavují týmy, kde ti, co pro stranu úspěšně pracují a mají podporu veřejnosti (MUDr. Koskuba a mnozí další) jsou zastrčeni kamsi dozadu, aby potom stejně preferencemi většinu přeskočili. Měl jsem též mnoho výhrad k sestavenému programu, který byl abstraktní, nesrozumitelný, nekonkrétní a spoléhal jen na nespokojenost s vládou bývalé koalice. Ale roli změny ČSSD nezvládla tak, jako třeba ANO. My jsme přece mohli ledasco konkrétního říci, třeba jen v bydlení, které se stává problémem pro střední a nižší příjmové skupiny. O personální provázanosti od okresů až po ÚVV – systém kdo s kým a za co – lze eliminovat, je-li k tomu vůle.

Ale většina těchto, ale i možná dalších problémů, se má řešit vnitrostranicky. Není to bezbolestné, ale není to úkol dneška či zítřka.

Je pravdou, že volební výsledek ČSSD je hrozný a že se nelze tvářit jako by se nic nestalo, protože asi budeme mít ve vládě premiéra a většinu. Rozhodně musí být nalezen prostor pro analýzu a reflexi i sebereflexi. V civilizovaném světě přijímá za výsledek odpovědnost vedení strany a především předseda. Bývalý předseda Paroubek rezignoval poté, co v politickém grémiu, tedy orgánu ještě užším než předsednictvo strany, vznesl dotaz, zda by rezignovat neměl. A protože (podle mých informací) všichni mlčeli, šel a rezignoval. Nemyslím si, že bychom měli a mohli srovnávat volební výsledek 2010 a 2013. Je tu jiná situace, jiní favorité, jiná historie, rozpad ODS a vznik nových subjektů, prostě zcela jiné prostředí. Ale proklamace o silné, třetinu ovládající sněmovnu ČSSD se nenaplnily.

Vyhnat členy strany do ulic je nezodpovědné až hloupé. Dělat z hlasujících členů předsednictva, Netolického, Chovance a dalších pučisty je úplně pitomé. Jedinou cestu vidím v okamžitém svolání ÚVV. Prezident Zeman proklamoval kroky k sestavení vlády až po ustavení sněmovny. Potenciální partneři – ANO a Lidovci jistě tuto situaci pochopí a raději budou jednat s tím, koho mu ÚVV svojí vůlí určí. To je vše.

Autor: Ivan Přikryl | pondělí 28.10.2013 12:15 | karma článku: 9,49 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik