Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ano, pane premiére. Ale...

Některé věci, jsou jenom jednou, zpíval kdysi Janek Ledecký v jedné písni. Tato pravda mě přichází na mysl v okamžiku, když čtu, jak premiér a předseda ČSSD, strany, jíž jsem též členem, apeluje na členy vlády za ČSSD.

Premiér je vyzval na stranickém fóru, aby ve své práci přidali.

Nevím, zda tomu je tak proto, že poměrně dlouho ztrácí ČSSD na hnutí ANO cca 10 % preferencí, nebo jen proto, že skutečně s jejich nasazením spokojen není. A to přesto, že média a opozice (důvodně) poukazují na ohromný střet zájmů v osobě místopředsedy vlády a ministra financí. Přesto, že například rezort Místního rozvoje řeší jen část svých kompetencí a mnohým se nevěnuje vůbec. Téměř nikdo z členů vlády za toto hnutí není vizionář, ani není moc vidět. Tomuto hnutí stačí jen srozumitelná slova veřejnosti: „Kradli jste tady po léta, a proto jsem musel přijít, abych tomu zabránil“. Následuje potlesk ve stoje.

I politik dostává šanci být na vrcholu povětšinou jen jednou. Úspěch má mnoho přátel, neúspěch většinou jednoho viníka. Proti chytlavému, jakkoliv zjednodušenému pohledu na politiku, který má u lidí úspěch pouze do času neexistuje skutečně jiná cesta než promyšlené, cílevědomé vládnutí doprovázené srozumitelnými mediálními výstupy, vysvětlující lidem vize a cílový stav řešení jejich problémů. Takže z tohoto úhlu pohledu je vize premiéra správná.

Táži se však, zda ministři mají vizi. Zda si uvědomují, že služební zákon přinese odpolitizování státní správy, nikoliv odpolitizování jejich politiky. Že právě proto mají možnost mít kolem sebe odborníky blízké programu jejich strany, kteří jim mají pomoci formulovat cíle, jinými slovy strategie jejich politického viděni priorit rezortu, který vedou.

Stát se ministrem přináší (pravděpodobně) určitý společný pocit, ať jste z pravice nebo z levice. Nazval bych jej prozření, osvícení, či nějak tak. Najednou jako by pan či paní ministři již žádnou vizi nepotřebovali. Oni sami dobře vědí, co mají dělat. Všichni okolo je poslouchají, ctí a mnohdy obdivují (ostatně co jim zbývá). A ti, co namítají nedostatky prostě ignorují.

V dobách dávno minulých například Václav Klaus jako ministr financí Čalfovy vlády odmítl první koncepci tehdejšího zmocněnce vlády pro bytovou politiku Oty Karena. Kdyby tak neučinil, tak by převod státních bytů na obce nebyl bezpodmínečný a obce by byty nerozprodaly, nájemné by bylo ekonomizováno stejně jako služby spojené s bydlením, družstva bytová by neztratila svůj význam… A dnes bychom neřešili byty pro sociálně slabé. Nebo například ministr Karel Dyba. Klepal jsem mu na dveře o pár let později jako představitel bytových družstev a naléhal, aby zpracoval vizi jak dál v bytové politice. „Nechte to být, nic není třeba, trh si to zařídí“, odvětil. Koncepce, to se již nenosí. A tak stavební spoření, hypotéční úvěrování, zákon o vlastnictví bytů, to vše nevzniklo dík aktivitě vlády ale jako poslanecké návrhy těch, kteří ověřili argumentům lobbystů. To nemusí vždy znamenat problém, ale bylo to tak správně? Dík tomu máme dnes zbytnělý vlastnický sektor v bydlení a prakticky žádné sociální byty. A prokleté ubytovny, dík nekoncepčnímu kroku poslance Stanjury vyženou lidi do ulic, pokud se nestane zázrak. To jsme již ale v současnosti. Desátky dalších příkladů, jak po roce 2006 se v této oblasti prakticky nic nedělo a zmeškala se téměř dekáda různých opatření, si odpustím. Ale nic nekončí, problém trvá.

A tak namítám, pane premiére. Neměla by se ČSSD vrátit k systémové, promyšlené práci? Začít v jednotlivých oborech vizí, strategií, koncepcí? Hovořím o oboru, ve kterém pracuji ale v jiných oborech to nebude jiné. Lze donekonečna přehlížet, že břemeno sociálního bydlení (sice rozpačitě ale přece) nese jen ministerstvo práce a sociálních věcí, ačkoliv by nejméně rovnocenným partnerem měl být rezort místního rozvoje, které má v kompetenci bytovou politiku? Jak řešit situaci, když právě toto ministerstvo vede politik nepolitik za hnutí ANO, neveden žádnou vizí, jen spravující dané, tedy jistě významné Evropské fondy. Ale i jiná ministerstva by měla plnit úkoly v tomto odvětví. Pak toto nelze řešit jinak, že se celá vláda usnese na prioritách toho kterého oboru, vize, koncepce a rozdělí úkoly rezortům bez ohledu na to kdo je z které strany. Ano, některé věci jsou jednom jednou. I šance uvést do života opatření, zákon, fenomén v oborech jako je například právě bytová politika.

Strana má své odborné zázemí, komise pro většinu oborů. Od nepaměti netrpí, alespoň ta naše, pro oblast bydlení a družstevnictví, nedostatkem vizí. Trpělivě je projednáváme, sepisujeme do usnesení, která, jak doufám, někdo čte. Alespoň v okruhu premiérových poradců. Ale znát to mnoho není. Na obnovení Rady vlády pro družstevnictví po roce a půl nikdo nereagoval, ani nevysvětlil, proč ji obnovit nechce, nebo co by to společnosti přineslo. Na vizi korekce koncepce bytové politiky, sociálního bydlení a dalších oblastí, bydlení pro seniory a mladé lidi za rozumné peníze, to nikoho nezajímá? Dnes tyto problémy klíčí, neřešeny za pár let zaplevelí naši vlast.

Jsem přesvědčen, že ministři musí pracovat o dvě stě procent lépe. Ne se nechat fotit před vybydlenými domy ale hledat řešení jak lidem pomoci. Pak se úspěch jistě dostaví. Nekrást má být přirozené, z tím argumentem věčně bodovat nelze. Ale zlepšit životy mnoha lidem, to by jistě bez politických bodů, které jsou smyslem politiky, neskončilo bez vlivu na preference. Pracovat musí všichni jako jeden tým, nikoliv skupina momentálně vyvolených. Nemohou být štiky v rybníku pouze ministři. Smyslem politiky strany je sdílet vize a pracovat na jejich realizaci. Nejen požírat malé rybky aby nedorostly.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | pondělí 8.6.2015 11:12 | karma článku: 10,23 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:35

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:07

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik