Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zažehnou plameny revolucí z Blízkého východu globální konflikt?

Blízký východ hoří! Sledujeme to všichni s obavami v přímém přenosu, i když mnozí drží palce odpůrcům autoritářských režimů ve vzbouřených zemích. Pokusme se však podívat poněkud do budoucnosti. Co může následovat po utichnutí revolučního nadšení a následných změnách v politickém vedení těchto států?  

Mapa Blízkého východuWikipedie

Scénářů může být celá řada a já osobně se obávám, že se vyplní ten nejhorší. Plamen, zažehnutý na Blízkém východě, může eskalovat v obří konflikt s globálními důsledky. Většina politologů o tomto nebezpečí taktně mlčí, ale to nebezpečí zde je a je velmi reálné.

To, co začalo jako jasmínová revoluce v Tunisku, se šíří arabským světem jako lavina. Revoluce je dnes v plném proudu nejen v Tunisku a Egyptě, ale plameny nepokojů vybuchují v Alžírsku, první protesty se objevují v Maroku, Jemenu a Jordánsku, na pokraji revoluce je Mauritánie, klid není ani v Libanonu a osudové měsíce čekají i největší africkou zemi Súdán, který se chystá na rozdělení země.

 

Obecně jsou všechny nepokoje probíhající v řadě arabských zemí označovány jako sociální. Stojí za nimi dlouholeté neřešení problémů drtivé většiny obyvatel. Na jedné straně soustřeďování obrovského bohatství do rukou pár vyvolených z vládnoucích kruhů a na straně druhé všeobecná bída. V jednom z komentářů, zveřejněných v italském tisku se však objevilo i cosi jiného a značně znepokojivého. Existují prý důkazy, že nepokoje jsou rozdmychávány profesionálně organizovanými jednotkami islámských fundamentalistů, kteří sociální bídu obyvatel pouze využívají k převratům. Ty mají za cíl jediné, nastolit tvrdý islámský řád v zemích, které byly dosud k tomuto náboženství poněkud vlažné a jejichž politika se přikláněla spíše k západním demokraciím.

 

I kdyby se tyto zprávy nepotvrdily, toto nebezpečí zde je a nelze před ním zavírat oči. Například v Egyptě se toto nebezpečí jmenuje Muslimské bratrstvo. Pokud by se tam ona dosud zakázaná strana dostala k moci, čeká celý blízkovýchodní region značně horká budoucnost. Muslimské bratrstvo patří v regionu k nejradikálnějším nacionalistickým uskupením, která se vůbec netají podporou terorismu a věřícím doporučuje využívat k rozšíření islámského vlivu i ohně a meče. V Egyptě našlo Muslimské bratrstvo spojence i v rovněž zakázané Dělnické straně. Ta už po sérii upálení v Egyptě vyzvala své bratry, aby neupalovali sebe, ale nevěřící. To je v podstatě otevřená výzva k zabíjení cizinců. V tom případě půjdou ale Egypťané sami proti sobě. Jestliže v pokojných dobách jde do egyptské státní pokladny z turismu celých 11% z celkových příjmů a na turistech je závislé obrovské množství Egypťanů, v případě další radikalizace země mohou tyto příjmy a pracovní příležitosti zmizet.

 

To je jedna strana mince, ta vnitropolitická. Daleko nebezpečnější však může být ta druhá strana, týkající se zahraniční politiky a vzájemných vztahů mezi státy Blízkého východu. Je tady totiž jeden velmi horký brambor, jménem Izrael. Vztahy mezi Egyptem a Izraelem byly v posledních letech celkem stabilizované, ale to se může v případě, že se moci chopí radikální islamisté velmi rychle změnit. V případě proměny Egypta v islámskou republiku by se Izrael ocitl mezi dvěma ohni a blízkovýchodní kotel by mohl kdykoliv vybuchnout. V nezáviděníhodné situaci by se ocitly i Spojené státy. Ty dodnes podporovaly Mubarakův autoritářský režim v Egyptě a zároveň již tradičně stojí na straně Izraele. Ke komu se pak tato světová velmoc přikloní? Reagovat bude muset, o tom není pochyb. Pokud by Egypt zaútočil na Izrael, nejpravděpodobnější je to, že se USA postaví na stranu napadeného. Vzhledem k tomu, že je Egypt považován v arabském světě historicky za nejdůležitější zemi, kde se psaly dějiny celého blízkovýchodního regionu, strategické důsledky takovéhoto konfliktu by byly nedozírné. A právě z toho mám největší obavy.

Autor: Pavel Preucil | pondělí 31.1.2011 6:30 | karma článku: 23,83 | přečteno: 3140x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.