Mají na ministerstvu školství opravdu takové "chytráky"?

Naše slavné ministerstvo školství je patrně obsazeno podivnou sbírkou individuí, která je schopná vyplodit neuvěřitelné hovadiny. Jednou z těch posledních je jakýsi oběžník, který školám zakazuje kopírovat cokoliv z učebnic.

Svaz knihkupců a nakladatelů se obrátil na dotyčné ministerstvo se stížností, že učitelé nezákonně kopírují, považte celé stránky, z učebnic a používaje je při výuce. To je panečku drzost! Přičinlivé kancelářské myšky na ministerstvu okamžitě sedly a vypracovaly dokument, jenž školám podobné nekalé praktiky důrazně zakazuje a hrozí přísnými sankcemi. Šmytec.

Nejpikantnější na celé záležitosti je skutečnost, že ani onen svaz, ani slovutní ministerští úředníci patrně neznají české zákony, potažmo Zákon o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů 121/2000 Sb. V tomto zákoně se zcela jasně v oddílu 3, § 31, nazvaném Bezúplatné zákonné licence, praví:

Do práva autorského nezasahuje ten, kdo:

a) cituje ve svém díle v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů,

b) zařadí do svého samostatného díla vědeckého, kritického, odborného nebo do díla určeného k vyučovacím účelům, pro objasnění jeho obsahu, drobná celá zveřejněná díla,

c) užije zveřejněné dílo v přednášce výlučně k účelům vědeckým nebo vyučovacím či k jiným vzdělávacím účelům.

K čemu jinému, než k vyučovacím a vzdělávacím účelům ony kopie učitelé zhotovují? Pro své pobavení? Nebo proto, aby je ziskuchtivě prodávali po temných zákoutích jako Vietnamci kopie Adidasek? Těžko! Silně pochybuji, že některý z dotyčných úředníků, kteří se na výnosu podíleli, navštívil nějakou školu od skončení povinné docházky. Jinak by dobře věděl, že se ve školství škrtá, kde to jen jde, a proto se učebnice na základních školách dědí. Místo novotou vonících učebnic, dostávají žáci jakési ušmudlané, slepované saláty.

Moje dcera, která navštěvuje šestou třídu, má některé učebnice často jako jejich pátý majitel. Protože do učebnic se tím pádem nesmí psát, řeší to učitelé jednoduše a ekonomicky. Prostě žákům ve třídě namnoží příslušnou stránku z učebnice s úkoly a děti doplňují koncovky, tvrdá a měkká i (y), nebo označují podměty, slovesa, zájmena a podobně. Jednoduché a šetří to peníze. Místo, aby ministerstvo bylo za tyto aktivity vděčně, vymýšlí nebetyčné blbosti.  

 

Aplikovat autorský zákon na tyto aktivity je samozřejmě holý nesmysl a páni úředníci by se měli rychle chytit za hlavu a tento blábol okamžitě anulovat. A vzhledem k tomu, že se v současné době hledají cesty, jak snížit výdaje na státní rozpočet pro příští rok, mám ještě jeden návrh. Doporučuji vzhledem k inteligenci úředníků ministerstva školství snížení platů na tomto úřadě o rovných 50%.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Preucil | pondělí 21.9.2009 16:46 | karma článku: 26,77 | přečteno: 3216x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71