Smutný osud p. Kroupové: Chtěla movitého manžela, ale on ji okradl!

Ona hledala ženicha, který by ji živil, on zase hledal nevěstu, která by živila jeho. Už z této věty je patrno, že následující příběh nemohl dobře dopadnout.

Padesátiletá Augustina Kroupová dlouhá léta pracovala jako hospodyně u jistého majitele pražského domu. Měla dvě děti, otec neznámý, jen je poněkud zvláštní, že zaměstnavatel se stal jejich kmotrem a když se Augusty chtěl zbavit, vyplatil jí na ruku 1200 zlatých, což na sklonku 19. století byla obrovitá částka. Kroupová si zařídila mlékárnu, ale nějak jí to nešlo a hodně prodělávala. V té těžké době zatoužila po ženichovi, který by její „podnikání“ zadotoval.

Zdařilo se. Objevil se třicetiletý Jan Pek, zkrachovalý hospodský, jenž zase cílil po ženě s vlastním obchodem. Kroupová zajásala, že se o ni zajímá někdo tak mladý a hned ho k sobě nastěhovala. Chápala, že Pekovi mlékárna nevyhovuje a touží po hostinci, kde se dají utržit daleko větší peníze. Nebylo jí divné, že Pek vyráží každé ráno z mlékárny s tím, že se jde poohlédnout po vhodném objektu. Pochopitelně potřeboval na cesty za poznáním peníze, jimiž ho Augustina štědře sponzorovala.

Trvalo to poněkud dlouho, panička začala mít neblahé tušení, co se s jejími penězi děje. Pek náhle přišel s radostnou zprávou, že je volný lukrativní hostinec v Roztokách u Prahy, podmínkou je složit zálohu ve výši 100 zlatých. Augusta sumu mileráda obětovala, aniž by tušila, že ji Pek propije se svými kamarády. Navíc onemocněla a musela se měsíc léčit v nemocnici. Po návratu zjistila, že její byt je kompletně vyrabovaný, co mělo nějakou hodnotu, Pek prodal. Navíc vyzvedl zbytek peněz od „kmotra“ z vkladní knížky.

To už Augustina Kroupová nevydýchala a práskla svého nastávajícího na policii. Při následném soudním přelíčení dostal Jan Pek za podvody trest půlročního těžkého žaláře. Možná ale vězení bylo pro něho daleko lehčím údělem než si vzít starou Kroupovou…

Tento příběh se stal před 125 lety v roce 1887, před tím a potom se odehrálo spousta podobných případů a odehrávají se i dnes. Jsou ženy opravdu tak nepoučitelné?!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Presler | pátek 16.11.2012 8:52 | karma článku: 18,46 | přečteno: 1642x