Proč se stydíme za to, že jsme Češi?

Neexistuje snad jiný národ na této planetě, který by sám sebou natolik pohrdal, jako my – Češi. Krademe prý nejvíc v Evropě, jezdíme v autech jako prasata a nakupujeme mizerné zboží v supermarketech. Pak se urážíme mezi sebou navzájem, že oproti Němcům, Francouzům či Anglánům jsme hajzlíci.

Inu, fotil jsem já a toto je můj syn!

Inu, shodou okolností jsem o tomto víkendu ujel autem 2 200 kilometrů z Prahy do Paříže a zpět. Kdo zná, pak dobře ví, že najedete za Prahou na dálnici a sjedete až na místě určení, tedy v tomto případě ve francouzském hlavním městě. Prý jsou čeští řidiči bezohlední a Němci naopak ohleduplní. Já tedy žádný rozdíl nepoznal, sice švábové se vám nevěší těsně za záď vozu a nepopohánějí vás dálkovými světly, nicméně si klidně jedou v nejrychlejším pruhu osmdesátkou a nechají se podjíždět, aniž by jim cokoli došlo.

Ve Francii jsem zase viděl něco, co jsem v České republice nikdy nezažil. Byla již tmavá noc a najednou se přede mnou vynořil automobil se zhasnutými světly. Nesvítila mu ani přístrojová deska, což řidič vyřešil tak, že si rozsvítil uvnitř vozu, aby na „budíky“ viděl. Feťák, opilec – anebo obyčejný Francouz?!

Češi prý kradou a jsou tím provaření po celé Evropě. Fakt?!!! Pak mi vysvětlete, proč ve Francii u benzínové pumpy musíte nejdříve zajít dovnitř, dát něco do zástavy (pas, bankovní kartu) a pak vám obsluha teprve umožní čerpat ze stojanu pohonné hmoty? To se týká každého – tuzemce či cizince, ať už je odkudkoliv.

Také jsem v Paříži zašel do jistého supermarketu, co má pobočky po celém světě. Takový smrad jsem u nás nezažil, zdálo se, že tam prodávají leklé ryby měsíc po smrti. Stát se to u nás, tak už protestujeme proti nadnárodním monopolům, co si to jako dovolí, že v západní Evropě by to nebylo možné… Ale je, smrděly i dámy pokladní a zdálo se, že to nikomu nevadí.

O kvalitě francouzských dálnic pojednám možná někdy příště, ale ta naše nenáviděná a ostouzená  D1 by tam patřila mezi ty lepší. Francouz tohle neřeší, je v pohodě. Jen my se stále bičujeme, že jsme nejhorší národ v Evropě. Není tomu tak, nemáme se za co stydět! Je to o lidech, ne o národu.

 

P.S.: Prý žereme na dálničních odpočívadlech řízky, pijeme kávu z termosek a nechceme utrácet v restauracích. Za těch 2 200 kilometrů jsem viděl požírat na parkovištích Němce, Francouze a hlavně Holanďany – a nikomu to trapné nepřišlo. To jen my se za sebe stydíme. Respektive vy, co se stydíte za svůj národ a před jiným již dopředu kleknete na kolena!!!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Presler | středa 2.11.2011 19:22 | karma článku: 28,72 | přečteno: 1873x