Podivné novinky „Novinek“

Dneska krátce před polednem publikoval na své hlavní straně server Novinky velmi dojemný článek. Autor Jakub Kynčl v něm informuje o texaském instruktorovi, který při tandemovém padákovém seskoku zachránil vlastním tělem život své zákaznice, zatímco on sám ochrnul.

Instruktor a zena, kterou zachranil

Stalo se zhruba toto: Čtyřiapadesátiletá žena dostala jako dárek k narozeninám tandemový seskok na padáku. Instruktor ji k sobě připoutal a společně hupsli z letadla ve výšce 4 000 metrů. Padák se neotevřel, ten záložní se do něho zamotal a tak se nešťastná dvojice ve spirálách řítila k zemi. Instruktor to zaonačil tak, že dopadl první a svým tělem utlumil pád zákaznice. Ta vyvázla s mírnými poraněními, její zachránce ale ochrnul a je na invalidním vozíku. Bezesporu se z jeho strany jednalo o hrdinský čin.

Textař Novinek Jakub Kynčl bezesporu umí vyhledávat zajímavé články na internetu a tak mu nemohlo uniknout, že o případu se v těchto dnech rozepsaly světové servery. Kynčl tedy přeložil, opsal a publikoval. Jen jedno mu bohužel uniklo, tedy datum, kdy k události došlo. Neštěstí se šťastným koncem se totiž odehrálo prvního srpna loňského roku!

Na obranu českého textaře je však třeba říci, že mnoho zahraničních zdrojů o tom informovalo ve stejném duchu. Chce to holt ještě trochu zapracovat a zabádat, proč se o statečném instruktorovi píše s takovým zpožděním a právě v těchto dnech. Vysvětlení je prosté: Léčení hrdiny stálo nemalý peníz a proto byla vyhlášena veřejná sbírka na jeho uhrazení, v současné době je na kontě padesát tisíc dolarů, můžete přispět i vy.

Tady mě napadá, že kdyby se něco podobného stalo u nás a muselo by se na zraněného instruktora vybírat, hned bychom si zanadávali na nechutné podmínky našeho zdravotnictví. V USA je to holt trochu jinak, tady bychom si je asi za vzor brát neměli, ale to už by bylo úplně jiné téma…

Já jen chtěl doplnit „novinku“ z Novinek a popřát panu Kynčlovi a jeho zaměstnavatelům mnoho dalších „úspěchů“!

Článek je zde (skvělé je i ilustrační foto, já si ke svému textu dovolil přidat vygůglovaného Barcrofta):

http://www.novinky.cz/koktejl/202167-pri-tandemovem-seskoku-se-neotevrel-ani-jeden-padak-instruktor-se-obetoval.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 3.6.2010 18:40 | karma článku: 14,90 | přečteno: 2172x