Kdyby někdo podřízl Karla Šípa, byla by to sranda?

Pro někoho je humor soudruha Karla Šípa k popukání, pro jiného zase k pláči. Faktem je, že se jeho obličej na veřejnoprávní ČT pravidelně objevuje již několik desetiletí a nezdá se, že by se na tom mohlo v dohledné době něco změnit. Pivními legráckami tohoto „komika“ se bavily generace v dobách hluboké komunistické totality a i za tzv. demokracie si na obrazovce uhájil své místo. Jak je všeobecně známo, současné diváky oblažuje pořadem Všechnopárty.

Foto Denik a ceska televize

Jsem zastáncem teze, že v době soukromých televizních stanic a internetu význam veřejnoprávního média značně poklesl, nicméně stále dokáže ovlivňovat určitou část populace. Tedy i mě. Mohu tisíckrát říkat, že se na ČT nedívám, ale není tomu tak, občas nechtěně zhlédnu některý z jejích kousků. V tomto případě se jednalo o pořad Všechnopárty, vysílaný nedávno a nejsem si jist, zda se nejednalo o reprízu. Procházel jsem okolo obrazovky ve chvíli, kdy Šíp zpovídal herce Macháčka. Ten se chlubil, jak přinutili nezaměstnaného bagristu v noci vyjít nahého z bytu a čekat na chodníku, prý měl přijet taxík s nadrženou paničkou a bagrista ji měl sexuálně ukonejšit. Nahý musel být proto, že zákaznice nechtěla ztrácet čas…

Herec Macháček zpočátku sám přiznával, že mu bagristy bylo líto, byl nezaměstnaný, měl početnou rodinu a když mu Macháček a spol. slíbili prachy, byl ochoten udělat cokoli. Prý dokonce případný styk s cizí ženou konzultoval s manželkou a ta souhlasila, rodina holt potřebovala peníze. Macháčkova lítost však netrvala dlouho, prý si to vlastně bagrista všechno zavinil sám, neboť souhlasil s podmínkami, nikdo ho přece k ničemu nenutil. Karel Šíp se tomu smál svým neupřímným naučeným smíchem, až se za břicho popadal. Co však bylo mnohem tragičtější, smálo se i obecenstvo v sále. Nikdo nepochopil chování onoho člověka, jemuž herec Macháček onen žert připravil.

Tak mě napadlo, co kdybych zavolal onomu bagristovi a nabídl mu, že kdyby podřízl Karla Šípa, mohl by si vydělat hodně peněz a ještě by byla sranda. Můžete namítnout, že mezi podříznutím člověka a stáním nahý na ulici je rozdíl. Samozřejmě ano, ale poslouchat ono pohrdání člověkem, který se nachází v určité životní krizi z úst normalizačního komika Šípa a herce Macháčka, co si pak vezmou tučný honorář z peněz daňových poplatníků, je normálnímu člověku odporné.

Děsím se chvíle, kdy Macháček se Šípem zavolají nějaké nezaměstnané matce, že za honorář natočí s její desetiletou dcerou dětské porno. Sranda přece musí být, děj se co děj, vždyť diváci veřejnoprávní ČT tenhle druh humoru přece milují… Inu, s tím Karlem Šípem je přece sranda už pomalu čtyřicet let! Bavte se u Všechnopárty!

Autor: Aleš Presler | středa 17.7.2013 9:16 | karma článku: 24,04 | přečteno: 1901x