Hloupý návrh zákona: Proč v každé obci mají být dvě hospody?!

Zatímco masmédia nás zaplavují texty o tom, zda vláda vydrží či ne, nikdo ze žurnalistů si nepovšiml návrhu nového zákona o restauračních zařízeních. Návrh předpokládá, že každá obec či osada, mající více než 50 obyvatel, je povinna zřídit dvě restaurační zařízení, jedno kuřácké a jedno nekuřácké. Obě provozovny budou muset denně nabízet nejméně deset druhů jídel, z toho tři vegetariánská a jedno přímo veganské.

Předkladatel nového zákona jde i dál. Chápe sice, že v osadě čítající třeba 57 obyvatel se nevyskytne živnostník, který by restauraci sedm dní v týdnu provozoval, natož dva. Řešení je však jednoduché, restauratérem se stane ten, kdo má největší chatu či chalupu a ten si bude moci vybrat, zda jeho provozovna bude kuřácká či nekuřácká. Majitel druhé největší nemovitosti se bude muset podrobit rozhodnutí toho prvého, takže ať třeba nekuřák bude mít hospodu kuřáckou.

Pokud se majitelé nemovitostí chtějí zbavit odpovědnosti za provoz hospody, hrozí jim až tříleté vězení a pokuta v řádu milionů. Navrhovatel zákona předpokládá, že každý občan České republiky má právo na hospodu v místě bydliště, vzdálenou maximálně pět minut chůze v případě nekuřáckého zařízení, kuřácké do deseti minut, neb se předpokládá, že případný návštěvník si po cestě vychutná svůj doutníček.

Až potud se zdá, že je vše v pořádku (až tedy na ty, co budou nuceni ve svých nemovitostech zřídit knajpu). Návrh zákona však jde dál, nařizuje i obyvatelům povinnost tyto hospody navštěvovat. Zřídí se speciální průkazy, kde hospodský bude potvrzovat návštěvnost. Občané starší 18 let budou muset zařízení navštěvovat nejméně 5x týdně, z toho 3x musí pojíst vegetariánské jídlo. Docházka mladších včetně kojenců stačí jedenkrát. Případnou nemoc je třeba hospodskému dokázat neschopenkou, přičemž hospodský má právo kontrolovat vás doma, zda třeba nepijete tajně.

S tímto návrhem nového zákona zásadně nesouhlasím. Jsou i menší enklávy, v nichž žije třeba deset obyvatel. A tito lidé snad nemají právo na kuřáckou i nekuřáckou hospodu?! Zákonodárci, vzpamatujte se!!!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 1.11.2012 8:57 | karma článku: 17,79 | přečteno: 1610x