Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Díky ODS si splnil sny a zbohatl nejen on, ale i fotbalový klub!

Následující příběh by se hodil do čítanek, mohl by mít i podtitulek „Kterak chudý chlapec díky Občanské demokratické straně ke štěstí přišel“.  

Neubergova kamaráda jistě poznáte. Foto Deník politika.

Jmenuje se Josef Neuberg, je prezidentem klubu FK Loko Vltavín, ale hlavně místostarostou Městské části Praha 7. Obě funkce propojil tak dokonale, že za MČ Praha 7 podepisuje smlouvy, které zajišťují více než slušné příjmy do kasy fotbalového manšaftu, jemuž šéfuje. Přitom však nezapomíná ani na sebe, ani na své syny, i pro ty se najde nějaká ta prebenda z účtu sedmého městského obvodu.

Ale pojďme pěkně popořadě od počátku kariéry našeho Josefa. Hrával okresní přebor za Lokomotivu Praha na škvárovém hřišti v Holešovicích. Po skončení hráčského angažmá se stal klubovním činovníkem a dotáhl to během let až na předsedu fotbalového oddílu. Vzal si za úkol chvályhodný cíl, že povrch škvárového hřiště změní na travnatý. Jenže kde na to vzít peníze, tehdy dva miliony korun? Na sklonku devadesátých let minulého století se tedy obrátil na radnici Prahy 7, ať přestavbu zaplatí, Lokomotiva na oplátku za to nechá děti sportovat v jejím areálu zadarmo. V oněch časech však nebylo tak jednoduché radnici a potažmo členy místního zastupitelstva zkorumpovat, nikomu z nich se nechtělo investovat veřejné peníze do soukromého majetku. Trvalo nejméně dva roky, než Neuberg za nezištné pomoci několika příznivců, kteří bláhově uvěřili jeho čistým úmyslům, svůj záměr prosadil a na Lokomotivě v Holešovicích se objevil skutečný travnatý povrch. A v té chvíli našel Neuberg své druhé já. Vstoupil do ODS, tam ho brali jako „toho poctivého sportovce, co podporuje naše děti“, a pak se nestačili divit. Za pomoci milenky (nynější radní Prahy 7 Marcely Justové) a hlavně kmotra Rudolfa Blažka (ano, toho bývalého nechvalně známého náměstka pražského primátora) smetl Neuberg místní vedení strany a pod taktovkou současného starosty Prahy 7 Marka Ječménka si z kdysi vzkvétající městské části udělal dojnou krávu.

Každému ze svých synů pořídil Neuberg byt za směšné peníze z fondu Prahy 7 (jen tak na okraj, Josefova milenka Justová učinila pro svoji dceru totéž), a pak už mohl drancovat čtvrť ve prospěch Loko Vltavín. Fotbaloví fanoušci dobře vědí, že tento tým, kde je návštěva tak dvě stě dědků na zápas, je beznadějně poslední v druhé lize. Neuberg se však nespokojil jen s travnatým povrchem hřiště, za peníze své mateřské čtvrti nechal vybudovat hřiště druhé s umělým povrchem, za další miliony poslané Magistrátem hlavního města (rozuměj kmotrem a šéfem ODS Praha 7 Rudlou Blažkem) se vybudovaly moderní tribuny. Až do pádu Rudly Blažka (díky, pane bývalý primátore Svobodo) dostávala Lokomotiva každoročně několik set tisíc „na provoz“.

A jak je to s těmi dětmi, co by si měly podle původních smluv v areálu holešovické Lokomotivy hrát? Nijak. Hrají si tam jedině tehdy, když Neuberg vymyslí nějaký turnaj, většinou jednodenní. To pak Praha 7 zaplatí za osm hodin využití hřiště téměř padesát tisíc do kapsy Neubergovy Lokomotivy, někdy i víc. Lze tedy konstatovat, že původní kladný záměr holešovických radních se minul účinkem. Smlouvy o využití areálu byly jednoznačně porušeny, místo dětí běhají po hřišti mizerní čutálisté, kteří navíc ždímají peníze z rozpočtu městské části. Sice je za jejich hlavního sponzora označována společnost Vltavín, ovšem ta (mimo jiné) získává lukrativní zakázky - hádejte od koho? No přece od Městské části Praha 7, respektive od Josefa Neuberga! To se to pak sponzoruje!

Můj prvotní odhad byl, že Josefa Neuberga zavřou v roce 2012, neboť na rozdíl od zkušenějších politiků vedou všechny stopy k němu a z toho se nevykroutí. Jeho protektor Marek Ječmének (zkrachovalý podnikatel, současný starosta Prahy 7) však Pepu ještě přinutil souhlasit jménem Prahy 7 s koupí horské chaty v Peci pod Sněžkou (chata neprosperuje, zřejmě spadne za „hubičky“ do klína někomu z Ječménkova okruhu). Můj nový odhad hraničící s jistotou zní, že Josef Neuberg bude zatčen a následně nepodmíněně odsouzen na řadu let po pražských komunálních volbách v příštím roce. Líto mi ho nebude, nakradl si dost, jeho synům byty zůstanou a na areál Lokomotivy jistě také nikdo nesáhne…

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Presler | středa 13.11.2013 10:49 | karma článku: 23,51 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Aleš Presler

Senioři zachránili topící se ženu. Zásluhy si však připsali hasiči.

Byla by to historka okresního formátu, jak říkávali pánové Š+G, jenže tahle pojednává o povrchnosti těch, jejichž úkolem je informovat širokou veřejnost.

3.2.2019 v 8:52 | Karma: 34,12 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Před dvěma roky spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota (upravený text).

„Samozřejmě jako rozpočtové odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní.

20.1.2019 v 21:34 | Karma: 32,00 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Svobodu, anebo smrt! Před dvěma lety spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota.

„Když vás někdo záměrně a bůhví z jakých malicherných příčin připraví o vaši svobodu, zbývá už jenom smrt. Je lépe čestně a svobodně zemřít, než existovat jako otrok. Nejhorším druhem otroctví je totiž otroctví dobrovolné.“

19.1.2019 v 21:31 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1926x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Tři upálení Janové: Hus, Palach a pozapomenutý Zajíc. Hrdinové, anebo „jenom“ sebevrazi?

Na výročí upálení Mistra Jana Husa máme pracovní volno, o Janu Palachovi se s blížícím padesátým výročím jeho smrti hojně píše, o filmech nemluvě, zatímco Jan Zajíc zůstává spíše regionálním hrdinou.

12.1.2019 v 8:46 | Karma: 28,40 | Přečteno: 796x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Pražák ve venkovské hospodě. Očekává služby jak v Alcronu, ale za čtvrtinové ceny.

To bylo tak. Pražák si vyjel do nejmenované vesnické hospody a nevítali ho před ní hostesky s chlebem a solí. A uvnitř ho čekala celá další řada příkoří.

9.1.2019 v 9:23 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3253x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik