Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šmejdi, aneb tahle země není pro starý

Sylvie Dymáková natočila v produkci Hany Třeštíkové, dcery úspěšné české dokumentaristky Heleny Třeštíkové („Katka“), film o praktikách firem, které pod rouškou zážitků a dárků vozí důchodce na prodejní, předváděcí akce a opět potvrdila, že je česká dokumentaristika na velmi slušné úrovni, která v posledních letech, na rozdíl od našich hraných filmů, stále roste.

Od začátku do konce si film „Šmejdi“ zachovává konstantní, popisné tempo, místy přerušované výroky právníků a psychologů. Pečlivě předkládá důkazy o nechutných praktikách prodejců, a ačkoliv se nijak okatě nesnaží divákem otřást, dojem z filmu je smutný a tísnivý. Po jeho zhlédnutí jsem měl rozporuplné pocity, oscilující mezi touhou roztrhnout prodejce jak hady a současně některé důchodce po šedesátce opětovně zbavit zletilosti.

Asi se shodneme, že prodejní akce, jejichž jediným účelem je prodat kdejaký šmejd za každou cenu, nejsou tím, čeho bychom se chtěli pravidelně s chutí účastnit. Přesto se jich důchodci účastní, sedají prodejcům na lep a nechávají je slušně vydělávat, což má spoustu důvodů.

Podobné prodejní akce se začaly pořádat hned po revoluci, často v rodinném kruhu nebo v menších restauracích a řada z nás se jich jako návštěvník zúčastnila. Praktiky prodejců ještě nebyly tolik agresívní, sice prodávali lehce nadprůměrné a „naleštěné“ zboží za přemrštěné ceny, což mi třeba bylo proti mysli, ale řada lidí možnosti koupě využila. Koneckonců, přiznejte se, komu doma neskončila nějaká sada nádobí, dek, zázračný robot, vysavač, multilevelová kosmetika nebo doplněk stravy?

Některé firmy, které tyto produkty prodávaly, se postupně etablovaly mezi ostatní prodejce a sortiment zboží v obchodech a moderních shopping marketech se rozšířil do té míry, že se jejich nástupci a noví „podnikavci“ museli zaměřit na jiný způsob prodeje. A našli, jak se obecně říká, „díru na trhu“.

I tak by se jejich přístup dal vidět, kdyby … Kdyby současná forma prodeje na „předváděcích akcích“ neznamenala jednoznačně klamavou reklamu, kdy firmy téměř výhradně důchodce lákají na výlety, zážitky a dárky, které jim pak buď vůbec neposkytnou, nebo pouze pod podmínkou koupě produktů za nehorázné ceny. Obyčejných, laciných šmejdů, jejichž vlastnosti glorifikují tak, že by se za to styděl i „král prstenů“ Horst Fuchs z teleshoppingu, čímž se dopouštějí na bezbranných důchodcích podvodu. Na starých lidech, které nutí ke koupi hlasem bachaře na „poslední míli“ a brutálně nátlakovým stylem.

Problém je v tom, že tito prodejci vůbec nechtějí být slušní. Jejich jediným hracím mechanismem se staly peníze, které jsou "až na prvním místě" a dojem, že mohou důchodcům nadávat a vyhrožovat jim, jelikož jsou staří. Své počínání si dokonale uvědomují, jelikož na akce záměrně nepouštějí větší počty mladších lidí, kteří by jim mohli zhatit vymývání mozků stupidními žvásty. Inteligence totiž rozhodně není jejich devízou. Spíš vrozená výmluvnost, doplněná drzým chováním. Připomínají mi "týpka", který mi na jedné porevoluční akci nabízel sadu nádobí a svou cestu k rychlému výdělku stavěl nad mé studium a snahu se postupně "vypracovat". Když jsem mu řekl, že existuje „nějaký Bill Gates“, který „v mém oboru“ dosáhl tehdy největšího úspěchu, řekl, že si to napíše, protože to nevěděl.

Rád bych blog zakončil nějakým „happy endem“, jakože dokument vedl k hromadnému zatýkání těchto individuí a vedl u důchodců k osvětě, aby se podobných akcí nezúčastňovali, ale myslím si, že tomu tak nebude.

V kině bylo pouze několik mladých lidí, žádní důchodci. Film sice rozčeřil na chvíli hladinu veřejného mínění a pár „důchodcovských“ firem dostalo „flastr“ od obchodní inspekce, ale to „šmejdy“ příliš nezabolí. Důchodci se cítí sami. Komunismus současnou generaci důchodců vedl čtyřicet let za ruku a nyní většinou nechápou současnou dobu stejně, jako technické vymoženosti, které za přemrštěné peníze nakupují, aniž by je pak uměli, či chtěli používat.

Není jen jejich vinou, či vinou vykutálených, nekalých obchodníků, že podléhají klamu a utrácejí poslední peníze za zbytečnosti. Naše společnost je v morální a společenské krizi. Přestaly platit dlouhodobě platné partnerské i mezigenerační vzorce. O dva roky starý mobil, čtyři roky starý počítač, šest let staré auto a o mnoho let starší seniory nemá mladá a střední generace žádný zájem. Měli bychom s takovým postojem něco udělat a nevnímat lidi jako stroje. Nepodřizovat morálku konzumu. Ne kvůli šmejdům, ale kvůli nám samotným, protože jinak jednou dopadneme mnohem hůř, než současní důchodci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 27.4.2013 7:45 | karma článku: 28,50 | přečteno: 1734x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!