Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oživí film Revival víru v českou filmovou tvorbu ?

Českým filmařům jakoby v posledních letech nestačilo natočit „jen“ dobrou komedii. Jako by je všechny nakazil Jan Hřebejk svými vynikajícími počiny „Pelíšky“ a „Musíme si pomáhat“ a od té doby si všichni myslí, že bez obrovské tragédie si divák humor nevychutná. To je v mých očích zřejmě jediným větším neduhem nové české komedie Alice Nellis „Revival“, které jinak není příliš, co vytknout.

Dějovou zápletku tvoří touha bývalých členů fiktivní kapely „Smoke“, vrátit se po mnoha letech zpět ke koncertování. Iniciačním, ale jinak naprosto zbytečným, důvodem je právě rodinná tragédie basisty Václava (Bolek Polívka). Jako by pro „revival“ úplně nestačily více přízemní, ale mnohem zábavnější, důvody, které mají zbylí členové kapely. Klávesista Milan (Karel Heřmánek) potřebuje vydělat peníze pro krachující hudební studio a nápad se mu hodí, obzvláště, když mu producent Richard Genzer nastíní, jak jednoduše chce úspěchu docílit.

Zpěvák Otakar (Marián Geišberg) chce opět pocítit omamnou vůni divácké přízně, zhmotněnou do tvaru dívčích kalhotek, přistávajících na jeho tváři. Kytarista a morous Karel (Miroslav Krobot) deptaný svou partnerkou, dávnou fanynkou skupiny Yvonne (Zuzana Bydžovská) si chce po delší době docela normálně zašílet a cítit, že ještě žije.

Pokud by se z filmu vystřihlo prvních deset minut, posledních pět minut a veškeré další vazby na to smutné, co činí život životem, ale poněkud ubíjí tuto komedii, zbyla by bezmála dvouhodinová komedie plná zábavy, kterou ozvláštňují skvostné herecké výkony. Absolutorium zaslouží především Marián Geišberg, který věrně zobrazuje nestárnoucího rockera, plného energie a užívajícího si života, jako za mlada. Tradičně vynikající jsou Miroslav Krobot, Bolek Polívka i Karel Heřmánek, kteří se svých rolí zhostili tak věrně, že jsem jim věřil muzikantkou minulost. Příjemná je přítomnost ostravské herečky Lucie Žáčkové.

Ani mladí herci nezůstávají svými výkony příliš pozadu. Z Jenovéfy Bokové, sestry „ostřílenější“ Kristýny Bokové, se klube nadaná herečka. Chvíli jsem Alici Nellis podezříval, že obsadila Vojtu Dyka především jako vějičku na filmové diváky z početných řad jeho fanynek, ale důvěryhodně se zhostil role dospívajícího syna, který si s otcem Václavem, „postiženým“ rockovou, druhou mízou, příliš nerozumí. Kapela Nightwork, ve filmu přejmenovaná na Darkness, se ale stejně jako iPhone, staly, bohužel, obětí čistého product placementu.

Mám rád muziku, jadrný i inteligentní humor. Všeho je v tomto filmu vrchovatě. Snímek věrně odráží současnou vlnu návratů různých hudebních skupin v době, kdy se v těžkých porodních bolestech rodí nové hudební styly a hudební fanoušci tak stále více inklinují k stálicím minulých let. K „hudbě svého mládí“, kterou je velmi příjemné si připomenout.

Jistě by se na filmu dalo najít, mimo zmíněnou, zbytečnou počáteční a koncovou zamyšlenost i pár dalších, drobných kaněk. Například si nedovedu představit, že by se kapela z počátku sedmdesátých let nyní vracela s rockovým repertoárem. Ale hudba Jana Ponocného alias Cirkus Ponorka, který si ve filmu zahrál slepého bubeníka, je výborná. Dlouholetému hudebnímu spolupracovníkovi režisérky Alice Nellis („Mamas&Papas“, Perfect Days“) se sice nepodařilo vytvořit takový hit, jako byl třeba „Dance“ ze zmíněných „Perfect Days“) ale jeho hudba je natolik podmanivá, že pokud by se rozhodla skupina „Smoke“ koncertovat, rád bych si na jejich koncert zašel.

Vám mohu po velmi dlouhé době poradit, zajít si do kina na tento film, byť se jedná o domácí produkci. U „zralých“ chlapů, kteří mají rádi muziku, stejně jako u náctiletých dívek, ctitelek skupiny Nightwork, dokonce považuji tento film za naprosto „povinný“. Ostatním přeji příjemnou zábavu.

Moje hodnocení: 80% 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 18.7.2013 8:05 | karma článku: 14,96 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!