Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nudný remake filmu Total Recall zvěčnil legendu

Natočit remake Verhoevenova legendárního akčňího hitu Total Recall z roku 1990 s Arnoldem Schwarzeneggerem a Sharon Stone v hlavních rolích, chtělo notnou dávku drzosti, odvahy a umu. Režisér Len Wiseman projevil pouze drzost a odvahu a proto se bude muset ještě hodně činit, aby se mu nový film nestal osudným.

Len Wiseman se do paměti diváků zapsal šlágrem "Underworld", nabízejícím na bázi romantického příběhu o vztahu upírky a člověka, podmanivou, ponurou akční atmosféru a výpravu, díky které se stal film kultovním. Kdyby Wiseman nepojal hloupý nápad z něj učinit dlouhou ságu, vytěžit maximum a svoji prvotinu tak postupně pohřbít pod nánosem hloupého B-éčkového klišé, mohl se svým talentem a úsilím naložit mnohem lépe.

V očích diváků se úspěšně rehabilitoval "Smrtonosnou pastí 4.0", kterou celou sérii restartoval do té míry, že se možná budeme moci těšit i na její pátý díl. Zřejmě pod vlivem tohoto úspěchu se odvážil natočit vysokorozpočtový film, který by si plně zasloužil přídomek "letní blockbuster", pokud by za něco stál. Bohužel nestojí.

Před výpravou, triky a technickým zpracováním letošního "Total Recall" nelze, než smeknout. Wiseman představuje budoucnost plnou technických vychytávek, výtahů cestujících zemským jádrem, automobilů na vzduchovém polštáři, uměle inteligentních androidů a mobilů zabudovaných do lidské dlaně. Až potud nelze filmu nic vytknout, až na pocit, že téměř vše už bylo možné vidět v dříve natočených sci-fiovkách.

Můj oblíbenec Harry Gregson-Williams ("Království nebeské", "Domino", "Muž v ohni", "Deja Vu") potvrdil pověst obdivovatele Hanse Zimmera a namíchal hudební doprovod inspirovaný "Počátkem", ke kterému přimíchal kde co. Neposlouchá se to špatně, ale rovněž jsem se nemohl zbavit dojmu, že "tohle už jsem někde slyšel".

Ve všech ostatních aspektech film selhává. Scénář Marka Bombacka a Kurta Wimmera je nudný a konec, stejně jako každý dějový zvrat, předvídatelný. Rozhodli se vsadit na poměrně nešťastné změny oproti originálu, jejichž výsledkem je naprostá absence napětí, překvapení a pocit promarněného potenciálu v podobě nepříliš filmařsky zručného zakončení.

Colin Farrel umí hrát bezvadně nejrůznější grázlíky v nízkorozpočtových produkcích ("Veronica Guerin", "V Bruggách", "Telefonní budka", "Londýnský gangster") ovšem jakmile je obsazen do hlavní role v ambiciozním filmu, není to ono ("Alexander Veliký", "Miami Vice"). Vyjímkou není ani hlavní hrdina Douglas Quaid / Hauser, toužící v agentuře Recall po zajímavých vzpomínkách a zážitcích. Colin Farrel je na dělníka i agenta příliš uhlazený, měkký a po celou dobu mi v obou "rolích" připadal nepatřičně a nedůvěryhodně. Být do této role obsazený Jeremy Renner, mohl filmu vdechnout opravdovost a zvýšit chybějící otáčky.

Dvojice jeho hereckých partnerek rovněž obstojí pouze vzhledově. Kate Beckinsale ("Kontraband", "Pearl Harbor", "Letec") hraje Quaidovu manželku Lori tak strojeně, až i přes svou oslnivou krásu, postrádá jakýkoliv sexappeal a oko diváka slzí, když vzpomíná na plnokrevnou Sharon Stone v originálu. V jejím vztahu k Douglasovi není ani troška chemie. Bohužel to nejiskří ani mezi Quidem a odbojářkou Melinou, kterou si zahrála Jessica Biel ("Iluzionista", "Blade:Trinity", "Stealth"). Potenciál vztahového trojúhelníku se z nového filmu zcela vytratil a "soupeřky" svou vzájemnou nevraživost projevují pouze trapnými pěstními souboji. Opravdové herectví tak do filmu propašoval na chvíli pouze Bill Nighy v roli vůdce Odboje Matthiase.

Je to škoda, protože ve filmu je celá řada zajímavých honiček a je vidět, že tuto oblast hlavní hrdinové rozhodně nepodcenili. Mají fyzicky natrénováno, ovšem na to, aby i bojové, akční scény vypadaly důvěryhodně zřejmě netrénovali dost.

Celkově jsem filmem zklamán. V podobě počítačové hry, od které se čeká grafická dokonalost a "laciná" zábava, by snad fungoval, ale na ambice, jaké si film evidentně kladl, to nestačí. Myslím, že pokud diváci chtějí navštívit v nejbližších dnech kvalitní akčňák, pak účel vrchovatě splní "Temný rytíř povstal", s přimhouřením jednoho oka "Bourneův odkaz", případně lze dva týdny počkat na "Postradatelné II.", což bude zřejmě B-éčková zábava bez jakékoliv přetvářky. Osobně se už na plejádů "(ne)postradatelných akčních hrdinů" velmi těším a na letošní "Total Recall" se budu snažit naopak hodně rychle zapomenout.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 18.8.2012 9:00 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1651x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Bratra bodl do hrudníku i hlavy. Za pokus o vraždu soud muži potvrdil čtrnáct let

22. května 2024  15:35

Muž z Litvínova si odpyká 14 let vězení za pokus o vraždu svého bratra, kterému zazlíval, že se za...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:32

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!