Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muži v naději vrací naději mužům i českým filmům

Film skončil a stala se podivná věc. Většina diváků seděla a sledovala titulky, jako by právě skončil nějaký megafilm, který by je svým vyzněním přikoval k sedadlům. Přitom skončila česká komedie, která zřejmě bude ověnčena mnoha přívlastky, jako jsou "typicky letní", "zábavná", "komická", "kritizovaná" a mě napadá jediný, všeshrnující přívlastek, "úžasná" ...

Režisér Jiří Vejdělek si zadělal na slušný průšvih. Nejen, že svou prvotinou "Účastníci zájezdu" zaujal diváky natolik, že hlášky z tohoto filmu dávno zlidověly, ale po méně výrazných filmech "Václav" a "Roming" uhranul ženy (a muže nevyjímaje) svou komedií "Ženy v pokušení". Stát se příslibem kasovního a diváckého úspěchu zároveň je velmi nebezpečné, jelikož očekávání jsou pak často nepřiměřená, obzvláště, pokud svůj další film anoncujete jako pokračování, dvojku a protipól předchozího filmu v jednom.

Troufám si konstatovat, že Jiří Vejdělek i takto obtížný úkol splnil. Přestože jeho trailer lákal na laciný, košilatý, chlapácký film, ve kterém hlavní roli budou hrát ženská prsa a libido mužů, "Muži v naději" jsou kouzelnou českou komedií, která v závěru dává vzpomenout na rozšafnost českých veseloher počátku čtyřicátých let, na originalitu českých komedií z doby totalitní a přestože jejím hlavním tématem je nevěra a milostné hrátky, ani na vteřinu nesklouzává k trapnému, košilatému humoru typu "Román pro muže", o výplodech "pana filmaře" Zdeňka Trošky vůbec nemluvě.

Scénář Jiřího Vejdělka udržuje po celou dobu svěží tempo, nijak výrazně nekulhá a jakkoliv spletité jsou jednotlivé dějové zvraty a rozuzlení, vše do sebe báječně zapadá a ke cti autora je nutno přičíst, že se mu i z pekelně zauzleného příběhu daří na konci se ctí "vybruslit".

Absolutorium zaslouží vedlejší role, které si říkají o to, býti hlavními. Bolek Polívka, pro jednou, zapomněl na všechny své kravinky a slovní i expresívní ekvilibristiku a stvárnil šarmantního bonvivána Rudolfa, jehož životním krédem je nevěra, takovým způsobem, že by bylo s podivem, pokud se neobjeví v nominacích na Českého lva. Totéž lze napsat o jeho filmové manželce Simoně Stašové (Marta), která zraje herecky jako víno a paní Bohdalová může být na svou dceru právem nesmírně hrdá.

Jedinou typickou vedlejší rolí je zde postava Šarloty, na jejíž prsa lákal již filmový trailer. Jakkoliv představitelku Évu Vicu Kerekés(ovou) příroda skutečně výtečně obdařila ženskými přednostmi, ve filmu její půvad spočívá víc v hereckém projevu a celkové křehkosti, která je, doplněná o nepřeslechnutelnou slovenštinu, nesmírně sexy (již se těším na její roli v připravovaném filmu "Zejtra napořád" Rudolfa Havlíka).

Zvuková stránka filmu patří k jeho silným stránkám. Hudbu výborně vybral a dokomponoval Jan P. Muchow, který budiž, doufám, dalším aspirantem na Českého lva, protože hudba zde výborně dokresluje jednotlivé situace, neruší, ani na sebe naopak výrazně nestrhává pozornost. Je přítomná, lahodí uchu a kdo kdy něco od Muchowa slyšel, nezaváhá.

Režisér Jiří Vejdělek si zadělal na slušný průšvih. Nejen, že svou prvotinou "Účastníci zájezdu" zaujal diváky natolik, že hlášky z tohoto filmu dávno zlidověly a nejen, že uhranul ženy (a muže nevyjímaje) svou komedií "Ženy v pokušení". Svým filmem "Muži v naději" definitivně vrátil naději v kvalitní české veselohry a svým v pořadí již pátým filmem v průběhu pěti posledních let se zařadil mezi přední české režiséry a nastavil si laťku zatraceně vysoko. S čímpak asi přijde příště? 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | pátek 26.8.2011 9:40 | karma článku: 27,28 | přečteno: 4395x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!