Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muži, kteří nenávidí ženy. Ženy, které nenávidí muže.

Od uvedení Fincherovy prvotiny "Vetřelec3" ("Alien3") již uplynulo dlouhých dvacet let. Přestože druhé pokračování kultovního sci-fi Ridley Scotta bylo přijato s mírnými rozpaky, již dalším filmem "Sedm" ("Se7en") si David Fincher získal obrovské uznání a pověst režiséra, libujícího si v režírování filmů o "ujetých" individuích ...

Možná proto řada recenzí jeho nového filmu "Muži, kteří nenávidí ženy" ("Girl with the Dragon Tattoo"), akcentuje právě tento moment filmu. Novinář Mikael Blomkvist v něm řeší sérii vražd žen, v souvislosti s dávným zmizením šestnáctileté Harriet.

Film "Muži, kteří nenávidí ženy" je druhou filmovou adaptací prvního dílu slavné trilogie "Millennium" švédského spisovatele Stiega Larssona. Detektivní román, který se stal od doby vydání kultovním, zfilmoval jako první dánský režisér Niels Arden Oplev pod stejným názvem ("Män som hatar kvinnor").

Nebudu vás unavovat srovnáním s knižní předlohou, případně s Oplevovou adaptací. Knihu jsem nečetl a dánskou adaptaci jsem zatím neviděl, abych si udělal nezávislý názor na Fincherův film. Bez posuzování kvality zpracování knižní předlohy, případně stupidního srovnávání, která herečka, či herec věrněji odrážejí románové hrdiny. Nepovažuji to totiž za zásadní a svou neznalost za handicap. V dnešní době, kdy čte minumum lidí a předpokládám, že jen menšina z nich zašla do kina na Oplevovu, byť dnes již rovněž kultovní, detektivku, by to čtenářům stejně nic neřeklo.

David Fincher se navíc od začátku vyjadřoval v tom smyslu, že film sice vzniká na základě knižní předlohy, ale nebude její přesnou kopií, ani remakem Oplevovy detektivky, o čemž svědčí údajně mírně pozměněný konec i některé osoby, které se v předloze nevyskytují. V žádném případě si knihu nevybral jen proto, aby natočil profil dalšího úchyláka.

Jeho filmografie sice obsahuje narušené hrdiny, jako v případě filmů "Sedm", "Klub rváčů" nebo "Zodiac", postupem času mu však jde o mnohem víc, než jen natočit temný, ponurý a depresívní film. Ve filmech "Hra", kde Michael Douglas stvárnil muže, unaveného prací a životem, který jej dovede až k prapodivné "hře", jejímž je hlavním hrdinou, "Podivuhodný případ Benjamina Buttona", kde se v čele s Bradem Pittem a Cate Blanchett filozoficky zamyslel nad lidským životem, stářím a životními handicapy nebo v dosud posledním filmu "The Social Network", kde popsal successtory tvůrce Facebooku, zloděje, ale i obratného programátora a obchodníka Marka Zuckerberga, jde o lidi kolem nás. Hrdiny z masa a kostí. Lidi, se kterými se každý den setkáváme.

Nejinak je tomu i ve filmu "Muži, kteří nenávidí ženy". Harriet je zabita, či unesena v "dobré rodině" průmyslníka Henrika Vangera (famózní Christopher Plummer - "Imaginárium Dr.Parnasse", "Čistá duše"), jejíž členy je sice několik "nácků", což je dáno temnou stránkou švédské historie a zjevnou kolaborací s hitlerovským Německem, ovšem jinak, až na tradiční rodinné sváry, kdy se členové rodiny navzájem "nebaví", není rodina ničím výjimečná. Přesto je zde někdo, kdo Harriet ublížil, možná blízký soused nebo dokonce člen rodiny.

Hlavní hrdina, novinář Mikael Blomkvist je investigativní novinář, který občas šlápne vedle, což se mu zrovna vymstí, když obviní průmyslníka Wennerströma na základě neověřené informace a tráví tak svou neplánovanou dovolenou ve službách Henrika Vangera. Daniel Craig ("Casino Royale", "Zlatý kompas", "Invaze") jej hraje s hereckou bravurou, která je mu vlastní. Vynikající herec, jehož celoživotním prokletím je přijetí role Jamese Bonda, jelikož s ní spojenou popularitu, dle mého názoru, nepotřebuje, zde působí věrohodně při všech svých přešlapech, strádání zimou nebo investigativním skládání mozaiky, rozplétající důvody Harrietina zmizení.

Ve sběru důkazů mu pomáhá mladá hackerka Lisbeth Salander, zbavená společností svéprávnosti pro své četné útoky proti svému otci a pěstounům. Rooney Mara ("The Social Network") vdechla osobě Lisbeth takový naturalismus a sexappeal, že, nebýt Fincherovy šikovnosti, ukradla by celý film pro sebe. Klobouk dolů před jejím výkonem ve scénách, které se přinejmenším vyrovnají podobnému výkonu Natalie Portman v "Černé labuti". Nevypadává z role v sebemenších detailech, kdy například chladnokrevně nepomůže zvednout šanon pracovnici archivu nebo bojuje v metru se zlodějem o svůj notebook, to nejcennější, co má a pro což je schopna svému pěstounovi poskytnou cokoliv. Doslova "cokoliv". Její nenávist a nedůvěra vůči mužům je hluboce zakořeněná a fatální.

"Muži, kteří nenávidí ženy" jsou po dlouhé době pravověrnou detektivkou, jdoucí jak do detailu, co se týče vývoje vyšetřování, tak pod kůži jednotlivým postavám. Rafinovanost příběhu, logika skládání drobných podezření, neútulnost severských, zimních exteriérů i šokující výjevy z navenek klidných interiérů, navozují atmosféru, která příjemně šokuje, omráčí dokonale fungující dějovou linií a spolehlivě přibije na dvě a půl hodiny do sedadla.

Kromě geniálního řemeslníka Davida Finchera a vynikajícího hereckého obsazení, to má na svědomí dvojice skladatelů hudebního doprovodu Trent Reznor a Atticus Ross (oba působí v alternativních Nine Inch Nials, kteří mají ve filmu šikovný "productplacement"). Poté, co dostali Oscara za hudbu k loňskému filmovému hitu "The Social Network", ani podruhé režiséra nezklamali a jejich hudba dokonale spoludotváří již zmíněnou, tísnivou a zneklidňující atmosféru filmu.

Nabízím ukázku, která ve filmu doprovází úvodní titulky (předělávka dávného hitu skupiny Led Zeppelin - "Immigrant Song", který si oba hlavní protagonisté zazpívali společně s Karen Orzolek ze skupiny Yeah Yeah Yeahs), a přeji příjemnou podívanou, protože nechat si uniknout nyní tento film, znamená vidět jej až po té, co bude ověnčen nějakým Oscarem, protože nepochybuji, že bude. A to by přece byla škoda ...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 14.1.2012 18:35 | karma článku: 12,30 | přečteno: 2368x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!