Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lítám v tom! A lítá v tom i George, Alex a beztak i Uďo

"Tak co pánové?" ... Je nám mezi třiceti až čtyřiceti léty a pro samou kariéru nemáme na nic jiného čas? ... A vy, dámy, které v noci budí pouze tikot vlastních biologických hodin? ...

Režisér Jason Reitman si zasurfoval na vlně ekonomické krize a zatímco v jednom ze svých předchozích snímků poslal hlavního hrdinu, přes nevoli všech "normálních" občanů, prodávat cigarety ("Děkujeme, že kouříte"), nyní vyslal George Clooneyho, rozdávat ve filmu "Lítám v tom" ("Up in the Air") výpovědi zaměstnancům v podnicích po celých Spojených Státech.

Nic moc zaměstnání, řeknete si, pokud ovšem nejste vybaveni vizáží, intelektem a šarmem jednoho z nejúspěšnějších herců současnosti, z jehož úst se i slovo "výpověď" tak nějak lépe snáší.

Nepopulární povolání Ryana Binghama přitom není ve filmu tím nejpodstatnějším. Clooney by mohl být klidně "agentem s horkou vodou". Jen by nebyla taková "psina", "zasmát" se zatvrzelému nepochopení vyhazovaných zaměstnanců, proč je ten neznámý, dobře oblečený, chlápek posílá pryč od firmy, pro kterou pracovali dnem i nocí a často řadu let?

Dokonce ani fakt, že Clooney díky svému povolání léta po celé Americe a střídá časová pásma a podnebí stejně rychle jako ponožky, není pro film klíčový. Tím hlavním je, že jeho jediným smyslem života se stala práce. Často se pohybuje mimo domov a vzhledem k tomuto faktu je "za vodou", jak jen zaměstnanec může být, protože k dobře prosperujícímu businessu využívá řady synergických efektů ve formě návštěv VIP salónků, VIP hotelů a VIP karet na cokoliv, což si náležitě užívá.

Díky své výřečnosti má značný úspěch u žen. Neoženil se, rozhodně to nemá v plánu, zatím a jeho život tak připomíná život rockové hvězdy, která je "doma" na každém hotelu, v každé restauraci a znervózní pouze, když se skutečně vrací zpět do prázdného bytu. "Nedej bože", že by hrozilo zůstat doma delší dobu.

Že to znáte? Myslím, že je nás "takových" čím dál víc. Tradiční hodnoty, jako je rodinný krb a manželské vztahy se, do jisté míry, přežily a režisérovi Jasonovi Reitmanovi je třeba přičíst ke cti, že na tento fakt poukazuje nesmírně citlivě, v náznacích, v krátkých větách jako "ty znáš nějaké bezproblémové, funkční manželství"?

Stejně citlivě pak upozorňuje na fakt, že se Ryan zrovna nachází v období tápání, v záludném středním věku, kdy má svůj jasný cíl, líbí se mu život, který žije, ale uvažuje o jeho smyslu. Posun v jeho myšlení báječně ilustruje obsah jeho přednášek, nazvaných "Kolik váží váš život?", kde radí, abyste si do batohu naložili, tu všechen svůj majetek, jindy zase všechny své známosti a rodinu a zkusili s tím batohem jít. Schválně, jak daleko s ním dojdete? Co vás nejvíc svazuje k rodné hroudě, dům, vlastní věci, manželka, přítelkyně?

Dobře si všimne, když jeho mladá svěřenka Natalia (Anna Kendrick - "Stmívání") svému příteli do telefonu klidně sděluje, že se nemusí bát. S Ryanem je sice na dlouhé služební cestě, ale určitě by s ním nešla do postele, vždyť "je starý"! Dovedete si představit větší urážku? Natalia přišla k Ryanově firmě ze studií a hned začala "inovovat" Ryanovy pracovní postupy, což narazí na jeho odpor do té míry, že se inovaci pokusí zarazit.

Ne z pozice nestora firmy, ale protože inovace ohrožují jeho zavedený, "rozlítaný" život, ve kterém stále větší roli představuje přitažlivá Alex (Vera Farmiga). Vzrušující obnažená, když je oděna v pouhou kravatu. Krásná ve svém dívčím srdci v těle zralé ženy, když se vkrádá do bývalé Ryanovi školy a okouzlující na svatbě Ryanovi sestry všechny kolem, včetně Ryana, který tak uvažuje ... ale ne, že by změnil svůj život?

Pro odpověď si rozhodně zajděte do kina. Ovšem podotýkám, nečekejte stupidní telenovelu jakékoliv, natožpak, české produkce. Spíš odraz výborně odpozorovaného života se všemi jeho strastmi a slastmi, protože mladý režišér Jason Reitman "nepadl daleko od stromu". Syn, původem slovenského, řežiséra Ivana Reitmana ("Krotitelé duchů", "Šest dní, sedm nocí", "Dvojčata", "Junior") se nenechává strhnout ani tam, kde by mohl, k laciné, situační komice. Sází na inteligentní humor, vyplývající z jiskření mezi všemi postavami, z nestandardní zápletky a především z překvapení, která nám přináší každý den život. Vězte, že pokud se ve filmu zasmějete, nejčastěji se budete smát sami sobě. Na 100% v případě, pokud patříte do skupin zmíněných v úvodu.

Komedie "Lítám v tom" je horkým kandidátem na Oscara za nejlepší film loňského roku a kdybych byl členem Americké filmové akademie, neváhal bych a producenti, otec & syn Reitmanovi, by ode mě rozhodně Oscara dostali, stejně jako George Clooney za hlavní roli. Kvůli hereckému pokroku, který učinil od dob "lékaře z pohotovosti" a kvůli věrohodnosti, s jakou zosobnil charismatického muže středního věku.

Tak co, Georgi, Alexi a Uďo? Co říkáte, vydáme se zase z domova na další služební cestu nebo se raději usadíme? ... "Já vám tak nějak nevím ... " ...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | úterý 9.2.2010 9:00 | karma článku: 13,10 | přečteno: 1508x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!