Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Johnny Depp Cizinec, Turista nebo klikař?

"Johnny Depp je zkrátka klikař", říkal jsem si, "ve vlaku si k němu přisedne Angelina Jolie, pozve ho na hotel, prožijí spolu noc v Benátkách a navíc přeskočí ona pověstná jiskra, které nelze poručit" ... to ke mě by si ve vlaku přisedla jedině nějaká milá stařenka, povídala by si se mnou o tom, že jí připomínám syna nebo bychom se bavili o vnoučatech ...

Ještě se mi nestalo, že bych psal recenzi na film režiséra, o kterém nevím skoro nic. Dnes k tomu nemám daleko. Režisér Florian Henckel von Donnersmarck má téměř nevyslovitelné jméno, ale je zjevně talentovaný, protože hned svým prvním filmem "Životy těch druhých" ("Das Leben des Anderen") zabodoval u amerických akademiků a získal v roce 2007 Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku. Díky tomuto úspěchu dostal možnost natočit svůj druhý film v Hollywoodu a této role se zhostil právě aktuálně uváděným filmem "Cizinec" ("The Tourist").

Němec von Donnersmarck z Kolína nad Rýnem není první z evropských režisérů, kterému se podobný "husarský kousek" povedl. U západoevropských, ruských, či asijských tvůrců často stačí i neoscarový úspěch, aby dostali jízdenku do Hollywoodu, zatímco u Honzy Svěráka k tomu nestačili ani dva Oscaři. Skoro to vypadá, jako by česká kinematografie upadla v jistou nemilost anebo, což je mnohem horší, odešlo její renomé.

Se svou šancí si von Donnersmarck poradil bravurně. Do svého krimi dramatu angažoval skvělého Johnnyho Deppa jako Franka Tupelo a krásnou Angelinu Jolie jako Elise Wardovou. A navíc? Ale to zmíním až nakonec.

Jak jsem již naznačil, oba se seznámí ve vlaku TGV, kde si Elise Franka zcela náhodně vybere jako krytí pro svůj únik z Paříže. V Benátkách se má sejít se svým přítelem Alexanderem Pearcem. Vzhledem k tomu, že Pearce odlehčil konto mafiána Reginalda Showa o nemalou sumu, pasou po Elise jak mafiánovi ruští zabijáci, tak anglický Scottland Yard, který tuto záležitost vyšetřuje.

Řeklo by se, banální příběh, mnohokrát viděný. Nicméně tentokrát je romance krásné ženy a nápaditého lupiče, novodobého Arséne Lupina, proložena tolika příjemnými dějovými zvraty, že i přes příjemně pozvolný průběh děje, prostý okázalých akcí, nechává diváka neustále v napjatém očekávání.

Johnny Depp i Angelina Jolie zvládli svoje role dokonale a jiskrný magnetismus mezi nimi funguje mnohem lépe, než fungoval mezi Angelinou a Bradem ve film "Pan a paní Smithovi". Angelině stačí tentokrát k hereckému projevu držet vzpřímenou postavu, nosit nádherné róby a "být krásná". Johnny vystřihl  elegána s takovou bravurou, že by se jeho charisma dalo obejmout a nebýt několika okamžiků, ve kterých mi jeho mimika připomněla Jacka Sparrowa, promiňte, kapitána Jacka Sparrowa, ze ságy o pirátech z Karibiku, mohl by se klidně zhostit příští role Jamese Bonda.

Oběma hlavním protagonistům zdatně sekundují Paul Bettany v roli inspektora Achesona, Timothy Dalton v roli jeho šéfa a především Rufus Sewell v nenápadně roli "turisty", jestlipak uhádnete koho?

Myslím, že největší devizou tohoto filmu je, že je "evropský". Zatímco v případě další, tisícíosmistépadésátédeváté, akční romance ryze americké provenience by kolem obou hlavních hrdinů všude vybuchovaly haldy trhavin, oba by byli trvale ozbrojeni a pálili i svlečení v leže na obě strany, zde se nic takového neděje. Průběh děje je příjemně civilní a je čas krátce švenkovat kamerou po nádherných exteriérech Benátek, či ve výrazech tváří hrdinů, kdy každé gesto má svůj smysl. Přesto film neztrácí tempo ani kouzlo.

V tom vidím největší sílu von Donnersmarcka, který naštěstí nepodlehl svodům udělat za hollywoodské peníze hollywoodský film. Evropští kritici se mu odměnili nominací na Zlatý glóbus a stejně tak vyzdvihli výkon Angeliny Jolie i Johnnyho Deppa. V Americe se nic takového opakovat nebude, proto v nominacích na Oscara chybí a nelze se divit, protože tento film je opravdu pramálo americký.

Jak zareaguje český divák, netuším. Masírka hollywoodského braku je v poslední době natolik silná, že se ve filmové distribuci jen velmi těžko hledá podobný, neokázalý, akční film. Aby český distributor divákům situaci ještě více ztížil, uvedl film do kin pod názvem "Cizinec", čímž částečně, absencí přesného překladu ("The Tourist" = "Turista") "ukradl" skutečný smysl názvu filmu.

Když jsem z filmu odcházel, měl jsem po delší době pocit, že jsem viděl příjemný, profesionálně provedený, zábavný, akční snímek. A co víc, společně s titulky mě z kina vyprovázela i příjemná hudba, kterou měl na svědomí James Newton Howard a konkrétně finální píseň, ke které přikládám odkaz MUSE - Starlight (US Version)(Official Video HD)(Lyrics CC ..., neboť mám Muse velmi rád.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 30.1.2011 9:05 | karma článku: 14,36 | přečteno: 2281x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!